jonathan strange

Магьосници и Викториански хаос!

Романът „Джонатан Стрейндж и мистър Норел“ е филмиран като минисериал, който започва през май.

Романът на Сузана Кларк „Джонатан Стрейндж и мистър Норел“ е описан от Нийл Геймън като „безспорно най-добрия английски роман, писан през последните седемдесет години. Той е забавен, вълнуващ, страшен, неземен, практичен и вълшебен, пътуване през светлината и сянката“. В България е издаден от изд. „Прозорец“ през 2006 г.

Сега Jonathan Strange & Mr. Norrell ще се превърне и в минисериал, който BBC One започват да излъчват през месец май (още няма точна дата, но дано да е по-скоро). Сериите ще са 7 по 60 минути, а проектът изглежда доста интересен, дори и да не сте чели книгата! Става дума за двама магьосници от ХІХ век, които, колкото и да не им се иска, обединяват усилията си, за да върнат магията обратно в сърцевината на Англия.

Бутон за зареждане на YouTube видео

А ето и официалното резюме на сюжета:

„В началото на ХІХ век Англия вече не вярва на магии. Но удивителния мистър Норел (Еди Марсан) шокира град Йорк когато кара статуите на местната катедрала да се движат и да говорят. С малко убеждаване и помощ от неговия колега Чайлдърмас (Енцо Силенти), той отива в Лондон, за да помогне на правителството във войната срещу Наполеон. Там Норел призовава фея (Марк Уорън) да върне лейди Пол (Алис Енглърт) обратно от мъртвите, отваряйки кутията на Пандора…

Джонатан Стрейндж (Берти Карвъл) е чаровен, богат и арогантен. Докато се опитва да уреди брак с неговата любима Арабела (Шарлот Райли) той среща магьосника на Треднийдъл стрийт, Винкулус (Пол Кей), който му казва, че съдбата му е да стане велик магьосник. Разтърсен от разкритието, Стрейндж отначало отхвърля твърдението, но любопитството му надделява и в търсене своето призвание, той опитва магия…“

Минисериалът беше гласен за края на миналата година, но е бил отложен, за да се подобрят визуалните ефекти. При посещението на снимачната площадка през 2013 г. авторката на романа, Сузана Кларк, е възкликнала „Какво правят тези хора извън главата ми“, което говори за доста вярна на оригинала адаптация. Ще чакаме с нетърпение!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата