Michael-Bay

Майкъл Бей ще филмира „Дора изследователката“

Да, да, да,
да, това не е шега!

Майкъл Бей, режисьор на някой от най-зрелищните, изпълнени с експлозии и разрушения и лишени от сюжет филми, засега уж се е отказал да прави повече „Трансформърс“ и „Костенурките Нинджа“. Това обаче не му пречи да продължи с превръщането на франчайзи за деца в бомбастични блокбъстъри. Наред е не друг, а Дора изследователката.

Dora the Explorer започва като анимационен образователен сериал през 2000 г. Той е толкова успешен, че е преведен на десетки езици и излъчен в също толкова държави. Героите са превърнати в добре продавани играчки, а по сериала има и дълга поредица книги, които са преведени и на български.

Дора изследователката

Какъв интерес има Майкъл Бей към малката калпазанка? Оказва се, че той е искал да направи адаптация още през 2013 година. И тя ще бъде коренно различна. Дора вече няма да е 7-годишно момиченце, а тийнейджърка, която се мести от село в града. Не се споменава за това дали в кино версията ще присъстват маймунката й Буутс или палавата маскирана лисица Суайпър. Какво точно ще взривява Дора в града и защо – предстои тепърва да разберем.

Засега най-логичният отговор на въпроса какво общо имат Бей и Дора, по дяволите, е фактът, че Бей е добър в правенето на филми, които да продават играчки. Мнозина обвиняват „Трансформърс“, че не е нищо повече от високобюджетна реклама на пластмасовите роботчета за деца. „Дора изследователката“ също има голям потенциал в това направление и се нуждае от повече популярност. Друг е въпросът дали това няма да съсипе сериала и книгите…

Сценарист на проекта ще бъде Ник Столър, който помогна за „ЛЕГО филмът: Батман“ и написа „Капитан Долни Гащи: Първият епичен филм“ (последният е похвален от критиците в САЩ, но не е стигнал до нашите кина). Трудно ще е да се отрече, че Столър има успех със сценариите за деца, така че нищо не пречи крайният резултат от работата на това дуо да се окаже изненадващо добър.

Или пък не…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата