1 коментар
Swamp-Thing

Масова сеч на комиксови сериали

Swamp Thing, Deadly Class, Happy! си заминават безславно. ОБНОВЛЕНИЕ: Lucifer пък ще завърши с петия си сезон догодина.

Изображение с име: happyСпокойно можем да кажем, че живеем в ера на комиксови адаптации. Достатъчно е за даден нов сериал да има нещо супергеройско в концепцията, за да го натоварят продуцентите с очаквания, че със сигурност ще бъде хит. Да, но понякога не е достатъчно просто да яхнеш вълната, иска се и нещо повече.

Първата паднала жертва за деня е Swamp Thing. Тя не е никак изненадваща – DC Universe планираха да му направят 13 епизода, но посред продукцията замразиха всичко заради „творчески разногласия“ и останаха само на 10. Сега, броени дни след премиерата на първия епизод, сериалът официално е спрян. Феновете дори не са съвсем сигурни дали всички серии ще бъдат качени на стрийминг платформата (най-вероятно ще бъдат, по една на седмица, както е обявено). Явно хаосът зад кадър (нещо типично за DC) е предрешил съдбата на сериала, а е много вероятно и липса на достатъчно зрителски интерес да е забързала и без друго надвисналата брадва. „Блатното нещо“ е първият спрян сериал на DC Universe, засега Titans е подновен за нов сезон, а Doom Patrol все още очаква съдбата си.

Следващата жертва е по-скоро изненадваща – новият сериал на телевизия Syfy – Deadly Class. „Смъртоносен випуск“ разказваше за елитна академия за наемни убийци, като предлагаше интересна 80-тарска естетика и много комиксово насилие. На всичкото отгоре, в екипа бяха режисьорите на „Отмъстителите“ 3 и 4 – братя Русо. Доста странно е, че сериалът не можа да оправдае съществуването си, като събра по-малко от 400 000 зрители на епизод. В интерес на истината, рейтингите му останаха доста стабилни през целия сезон, като между първи и четвърти епизод даже се наблюдава нарастване на аудиторията, поне що се отнася до зрителите в момента на излъчването. Явно обаче това не е стигнало на телевизията, за да продължи с втори сезон.

Съдбата на Happy! е тъжна, но не чак толкова шокираща предвид рейтингите му. В първия си сезон „Щастливко“ се справяше много добре, но във втори загуби над половината си зрители (спад от 56%). По-малко от 300 000 души са гледали епизодите по Syfy във вечерите на излъчване. Странното е, че според отзивите от критиците нивото на втори сезон е много близо до това на първи, така че отливът на зрители не е заслужен. За щастие, ако първите два сериала явно са мъртвородени и едва ли има някаква надежда за тях, Happy! има шанс – правата за международното му разпространение се държат от Netflix и, според слуховете, „Щастливко“ е много популярен в платформата. Следователно не би било твърде изненадващо, ако Netflix го спасят, също както направиха с Lucifer.

ОБНОВЛЕНИЕ

Що се отнася до „Луцифер“, въпреки че четвърти сезон уж е успех за Netflix, стрийминг платформата е решила да му направи само още един, с който да завърши историята. Хубавото е, че според външни анализатори, десетте епизода от тази година са голям успех, както и че поръчката на пети сезон идва съвсем скоро след излизането им, което се случва само за най-гледаните продукции. Лошото е, че след сериите догодина, „Луцифер“ също си заминава в небитието… доколкото дявол, разследващ престъпления, има място на небето.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата