1 коментар
netflix-split

Netflix ще експериментира с интерактивни сериали

Книги-игри на живо?

Книгите-игри се позагубиха като жанр след като бяха бум през 90-те, но през последните години пак започват да се завръщат, а интерактивността е цел и бонус за всеки продукт на развлекателната индустрия. Е, филмите трудно могат да са интерактивни – те са завършен продукт, който се представя на публиката, но сериалите често се влияят от обратната връзка с феновете и техните препоръки.

Нетфликс планира да изкара целия този процес на съвсем ново ниво. Компанията, която и без друго се е доказала като иноватор, ще експериментира с продуциране на съдържание, което ще позволява на зрителите да избират накъде да поеме сюжетът и как да се развие историята. Планът е да се заснемат предварително няколко различни развития на сюжета, като зрителите ще определят коя пътека да бъде поета от персонажите. Някои избори могат да се окажат толкова сложни, че да доведат до безкрайно развитие на историята.

Първото съдържание от подобен тип ще бъде показано още в края на тази година с детски сериалчета, а след това, въз основа на тяхното представяне, Нетфликс ще реши дали и как да продължи.

Президентът на Netflix, Рийд Хейстингс смята, че „Веднъж щом постигнеш интерактивност, можеш да опиташ всичко!“. Идеята определено има потенциал и интернет платформите са точното място, където да бъде разработена. В Youtube вече има кратки уеб-сериалчета, в които зрителят може да избира как да продължи историята (и следователно на кое от следващите клипчета да цъкне), но те са твърде ограничени и нискобюджетни. Ето например едно 20-минутно приключение, в което трябва да доставите пица на обградена от зомбита красавица:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако се реализира идеята в голям мащаб с цялостен сериал, а защо не и с вече познати любими герои, то тя има потенциала да промени телевизията. Представете си да гледате „Игра на тронове“ или „Живите мъртви“ по този начин и от вашите действия да зависи кой ще умре!

Разбира се, има и притеснения, че подобни начинания няма как да стигнат до успех, защото ще доведат до разпокъсано повествование и до невъзможност да се разкаже качествена история, а вероятно и до допълнително разглезване на потребителя. От друга страна, ако игри като Mass Effect могат да го постигнат, защо да не може и Netflix с някоя по-скромна продукция?

Предстои да видим дали и какво ще бъде реализирано от тези смели идеи, но определено бъдещето на развлекателната индустрия изглежда вълнуващо!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата