Day of the Dead Bloodline

Нов кървав ден на мъртвите с българска жилка

Трейлър за Day of the Dead: Bloodline.

Преди два дни е излязъл трейлърът за новия римейк на „Денят на мъртвите“ от Джордж Ромеро. Създателят на зомби-жанра почина миналата година и Day of the Dead: Bloodline е първият филм по негова творба, който излиза след смъртта му.

Феновете на жанра вероятно ще проявят интерес към кадрите, защото те напълно отговарят на стандартите му, дори имат сравнително рядко използван елемент – опита зомбитата да бъдат излекувани и очовечени. Останалите пък могат спокойно да го подминат, защото той не предлага нищо невиждано или особено оригинално.

Бутон за зареждане на YouTube видео

„Денят на мъртвите“ е третият филм от поредицата с общо 6 заглавия на Ромеро и е сред най-мрачните и кървавите й части. Отначало е трябвало да бъде с по-грандиозна история, но Ромеро е пренаписал сценария, когато е видял, че не може да събере необходимия му бюджет.

На Day of the Dead е правен римейк и преди, макар и да е неуспешен – идеята е била да се тръгне по кината, но в крайна сметка е останал само за DVD. Има и опит за продължение – Day of the Dead 2: Contagium, но и то е провал, като Ромеро няма нищо общо с него.

Единственото, което отличава този римейк, поне за нас, е българската жилка в него. Сниман е у нас, като оператор е Антон Огнянов (работил по „Столичани в повече“, „Под прикритие“ и други наши сериали), специалните ефекти са български, каскадьорите са все наши момчета и момичета, а и някои от по-маловажните роли са дадени на родни актьори – Лорина Камбурова („Връзки“), Атанас Сребрев (който има над 100 роли в биографията си, включително главна в сериала „Къде е Маги?“) и Башар Рахал („Дървото на живота“, „Стъклен дом“). С още български имена из почти всички сфери на продукцията, тя основателно се определя като „българо-американска“.

Иначе продуцентите са американско студио със средни мащаби, режисьорът е испанец – Хектор Ернандес, а в главните роли са Софи Скелтън, Джонатан Шах, Джеф Гъм, Маркус Ванко и Марк Райно Смит. Филмът е с 8 милиона долара бюджет и излиза на 5 януари 2018, като нещо ми подсказва, че киноразпространението няма да е особено широко, а у нас изобщо ще бъде пропуснато.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата