1899

Няма да има повече епизоди на 1899

Netflix ни поднасят лоша изненада за новата година.

Ако не ви стигат причините да се дразните на Netflix напоследък, ето ви още една – сериалът 1899 от създателите на Dark е спрян.

Новината беше обявена от режисьора Баран Бо Одар в неговия Инстаграм с общо изявление от него и Янтйе Фрийзе, което гласи: „С прискърбие трябва да ви кажем, че 1899 няма да бъде подновен. Щеше много да ни хареса да да завършим това невероятно пътешествие с втори и трети сезон, както направихме с Dark. Но понякога нещата не се случват както искаш. Такъв е животът. Знаем, че това ще разочарова милиони фенове. Но искаме да ви благодарим от все сърце, че бяхте част от това чудесно приключение. Обичаме ви. Не забравяйте. Бо и Янтйе“.

Сериалът 1899 разказваше за екипажа на кораба Керберос, който се натъква на изгубения кораб Прометей. Започват да се случват странни неща, които постепенно разкриват тайните на всеки от персонажите, а обратът на края тотално променя посоката на историята.

https://www.youtube.com/watch?v=p7OUQ9U2qIw

Ако трябва да сме честни, въпреки че на нас сериалът ни хареса, имаше много хора, които останаха недоволни от него, особено сред тези, които са очаквали нов Dark. Щом Netflix са спрели такъв високопрофилен сериал с доста маркетинг и обсъждания в социалните мрежи, значи данните им наистина са показали разочарование у публиката – зарязвания преди края на втори епизод, неспособност да се привлекат нови абонати и др. показатели.

От друга страна, това далеч не е първият високопрофилен сериал на Netflix спрян след първи сезон. Сред огромния и постоянно растящ списък на преждевременно спрени и незавършени сериали се открояват още The OA, Altered Carbon, The Irregulars, Chilling Adventures of Sabrina, Warrior Nun, Jupiter’s Legacy, Hemlock Grove, Santa Clarita Diet, October Faction, Cursed, Fate: The Winx Saga, шестте марвелски сериала от вселената на The Defenders (макар че тук вина вероятно носят по-скоро Дисни) и още много. Sense8 беше спрян по същия безцеремонен начин на най-интересния клифхенгър, но грандиозна фен кампания успя да накара стрийминг платформата да направи още един филм, с който да завърши сюжета. Едва ли 1899 ще може да се зарадва на същата съдба.

Носят се слухове, че популярният Wednesday ще напусне Netflix и ще мине към Amazon Prime. Ако това стане, то след края на Stranger Things платформата наистина ще има сериозни проблеми със задържането на абонатите. С първите си сериали Netflix търсеха повече количество, отколкото качество и се стараеха да ги завършват. Постепенно започнаха да се развиват все повече като обикновен телевизионен канал, който не се интересува от завършеността на историята, а само от сухите данни. Това със сигурност ще е една от причините да загубят надпреварата за абонати на стрийминг пазара, като въпросната загуба се усеща като неизбежна от известно време насам и с паническите решения на умниците там само се ускорява. Да не говорим, че създателите на сериали вече ще се замислят дали да отделят времето си за Netflix при сериозния риск да останат там само за един сезон и с недовършена история, или да пробват при някой от конкурентите, които са доста по-склонни на дългосрочни инвестиции.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата