2 коментара
dirk gently's holistic detective agency

Няма повече холистични мистерии за Дърк Джентли

Сериалът Dirk Gently’s Holistic Detective Agency е спрян след втори сезон.

„Холистична детективска агенция Дърк Джентли“ е един от най-нестандартните и свежи сериали по телевизията в момента. За съжаление, това обикновено означава, че феновете му са страстни почитатели, но твърде малобройни, за да издържат продукцията. Правилото важи и тук – Dirk Gently’s Holistic Detective Agency така и не успя да събере достатъчно зрители през двете години на съществуването си.

Миналата година средният брой зрители на прякото излъчване по BBC America беше 287 000 на епизод, а тази година е с 13% по-малко – 249 000. Телевизията е решила, че не си заслужава да се инвестира повече и е решила да не поръчва трети сезон. Все пак трябва да се отбележи, че ако се изключи първия епизод от миналата година, рейтингите сега са доста по-добри (дебютните серии почти винаги са с много повече зрители от останалите). Също така, зрителите през тази година останаха на сравнително постоянно ниво през целия сезон, като последният епизод е гледан от повече хора, отколкото 2.01. Това все пак говори за високо качество и способност за поддържане на интереса у феновете.

Изображение с име: dirk gently's hda

Хубавото в случая е, че сценаристите обичат да завършват основните си истории за сезона, така че финалният епизод отговаря на най-важните въпроси. Лошото е, че винаги се изкушават да подготвят историята за догодина, при което остават доста отворени сюжетни линии. Така сериалът влиза в историята като спрян и незавършен, за разлика от друга страхотна продукция на BBC America – Orphan Black. Там също рейтингите бяха нищожни, но поне наградите на Татяна Маслани и възторжените отзиви на критиците оправдаваха инвестицията от имиджова гледна точка.

По света и у нас сериалът се разпространява от Netflix. Мнозина се надяват, че там интересът ще е по-голям и е възможно стрийминг сайтът да спонсорира още един сезон. Уви, шансът за това поначало е нищожен, а след като сценаристът Макс Ландис беше обвинен в сексуален тормоз от няколко актриси в туитър, възможност за продължение на „Холистична детективска агенция Дърк Джентли“ вече не съществува. Възможно е дори телевизията да е разбрала за зараждащия се скандал и това да е повлияло на решението й.

Така или иначе, на нас ни остава само да благодарим за направените досега епизоди и да стискаме палци странната фантастика от този тип да не умира като жанр.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата