ex-machina-poster

Отново ще размием границата между човек и машина

Сценаристът на „Дред“, „28 дни по-късно“ и „Проектът: Съншайн“ режисира собствена продукция – Ex Machina

Темата за границата и възможните отношения между човек и изкуствен интелект не са нова тема, но остават популярни. Способността на роботите за разрушения ще бъде изпитана в два от очакваните блокбъстъри на следващата година – „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ и „Терминатор: Генезис“. Доста по-скромната продукция Ex Machina обаче също заслужава внимание.

http://www.youtube.com/watch?v=LS2iusYcYeo

В този филм Алекс Гарланд прави своя дебют като сценарист и режисьор едновременно. Той вече има опит зад гърба си със сценариите на „Дред“, „28 дни по-късно“ и „Проектът: Съншайн“, но тепърва ще го видим начело на цяла продукция, в която всички детайли ще зависят предимно от него. За целта ще му помагат трима талантливи актьори – Домнал Глийсън и Оскар Айзък ще ги видим в „Междузвездни войни: Епизод VІІ“, а Алисия Викандър може да сте я гледали в „Ана Каренина“.

Трейлърът общо взето показва историята – 24-годишният Кейлъб е нает от известния изобретател със зловеща брада Нейтън, за да работи по първия робот с изкуствен интелект. Кейлъб и роботът се сближават, но постепенно се оказва, че намеренията на Нейтън не са толкова чисти и целта на експеримента му не е в интерес на всички – най-малко на участващите в него.

Очевидно във филма ще видим както малко романтика, така и малко хорър. Отново обаче ще си зададем въпроса къде свършва човешкото и къде започва изкуственото? Желаем на Гарланд успешен дебют и стискаме плаци да го видим и в България. В някои европейски държави той започва да се прожектира още февруари 2015, а премиерата в САЩ е на 10 април.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата