the-witch-poster-2015

Пазете се от горските вещици

Трейлър за хита от Сънданс „Вещицата“.

Филмите от фестивала Сънданс не са с голям бюджет и не могат да бъдат блокбъстъри по кината, но всяка година оттам излизат доста впечатляващи предложения. Такова е хорърът The Witch от тази година, спечелил награда за най-добра режисура и номинация от гранд журито. Трейлърът започва малко неубедително, но постепенно разцъфва и загатва за един доста сполучлив филм на ужасите:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сюжетът се върти около група колонизатори на Нова Англия през ХVІІ век. Ако се съди по „Салем“ и още дузина хоръри, този период е бил бъкан с вещици. Тази конкретно прави проклятия, проваля реколти, урочасва кози и отвлича бебета за пъклени цели. Семейството на главните герои търси Бог в гората, но ще намери само зло.

Ясно е, че сюжетът няма да е преизпълнен с оригиналност, но режисурата наистина изглежда добра. Всъщност, режисьорът е Робърт Егърс – тотален дебютант, за когото никой не беше чувал досега. Отзивите за „Вещицата“ обаче са толкова добри, че той вече е нает да оглави римейка на „Носферату“ (родоначалника на филмите за вампири).

Продуциращото студио пък е А24, известно с немалко нискобюджетни филми, превърнали се в любимци на критиците, като Under the Skin и Ex Machina (в интерес на истината, първият се оказа доста тъп, но вторият си го бива).

Актьорският състав също разчита предимно на дебютанти, като в главната роля е Аня Тейлър-Джой. Сред останалите вероятно ще забележите Кейт Дики (Лиса Арин от „Игра на тронове“), Ралф Айнсън (Амикус Кароу от „Хари Потър“) и Джулиен Ричингс (Смърт от „Свръхестествено“).

The Witch няма да бъде показван по големите кина, но ще бъде част от програмата на фестивала So Independent 2015 в София.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата