3 коментара
docwho

Питър Капалди си тръгва от „Доктор кой“

11-ти сезон ще започне с нов Доктор и нов главен сценарист.

Преди време ви съобщихме, че Стивън Мофат напуска Doctor Who. Главният сценарист ще се самоизпрати с коледния епизод тази година, след което задълженията му ще поеме Крис Чибнал. Досега не се знаеше каква ще е съдбата на Питър Капади, който играе Доктора в момента, но вече и това е известно. Въпреки че от ВВС са поискали от него да остане, Капалди няма да се върне за 11-ти сезон. „Новият сезон ще е последният ми. Чувствам, че е време“, казва актьорът. Не се знае дали и Пърл Маки ще си тръгне заедно с него след само един сезон в ТАРДИС, но е много вероятно – обикновено на новите сценаристи се дава да започнат от нулата.

Колкото и да е тъжно на феновете на сегашния Доктор, честите смени в актьорския състав са отличителна черта на „Доктор кой“. Регенерацията на господаря на времето е заложена в самата концепция на сериала. Трите години, които Капалди изкара в ролята (четирите, ако броим и миналата, в която имаше само коледен епизод) са стандартния период за съвременните актьори в ролята. А и, трябва да си го признаем, 12-тият Доктор така и не успя да ангажира сериозно публиката. Въпреки че е сред елитните актьори във Великобритания, Капалди не получи особени признания за представянето си, макар и до голяма степен да бяха виновни сценариите. Той се падна на някои от най-несполучливите серии на Мофат, през повечето време беше страничен персонаж в историята на Клара Озуалд, а рейтингите по негово време паднаха. Независимо дали е виновен Мофат или самият Капалди, факт е, че на много зрители този доктор не допадна.

Сега Doctor Who получава нов шанс да спечели поредното поколение зарибени пред телевизора с по-модерен актьор, а защо не цветнокож или пък жена, за което настояват някои фенове. От една страна, това би застрашило с пълен провал на цялата концепция, а от друга – след като господарите на времето могат да регенерират във всичко, странно е, че Докторът го прави все в бели мъже.

Феновете на Капалди пък могат да се успокоят, че тепърва им предстои да гледат десети сезон с него, както и коледния епизод в края на годината. Ако той ще остава с нещо по-запомнящо се в историята на сериала, сега е моментът. Новите серии ще започнат през април.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата