1 коментар
Elisabeth Sladen

Почина Елизабет Слейдън

Актрисата, любима на публиката заради превъплъщенията си в Сара Джейн Смит, почина на 63 години от рак.

Изображение с име: Sarah JaneВчера сутринта, 19 Април, е починала Елизабет Слейдън, великобританската актриса, известна най-вече с превъплъщенията си в Сара Джейн Смит, придружителка на Доктора и любимка на публиката вече почти 40 години.

Елизабет Слейдън е родена в Ливърпул на 1 Февруари 1948. Като малка посещава уроци по танци и участва в представления с Кралския Балет. След това се насочва към актьорското майсторство и го учи 2 години, преди да стане асистентка в Ливърпул Плейхаус, където се запознава с бъдещия си съпруг Брайън Милър.

Първото й появяване на екран е през 1965 – в мюзикъла Ferry Cross the Mersey. Тогава Слейдън комбинира ежеседмичните си появявания в театрални пиеси с роли в радиото и телевизията.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: Доктора, Сара Джейн и сонтаранецПрез 1973 година продуцентът на „Доктор кой“ Бари Летс търси нова актриса за придружителка на Доктора, за да замени напускащата Кейти Манинг. След препоръка, Летс се среща с Елизабет и я наема за ролята на разследващия журналист Сара Джейн Смит. Първото й появяване в сериала е в историята от четири части „Времевият войн (The Time Warrior)“. Слейдън остава в „Доктор кой“ 3 години, придружавайки третия Доктор Джон Пъртуи и четвъртия – Том Бейкър. Времето й до двамата актьори се помни от феновете като златната епоха на сериала. Последното появяване на Слейдън като главен герой е в историята от 1976 година „Ръката на страха (The Hand of Fear)“. Актрисата отказва поканата на продуцента през 1981 година Джон Нейтън-Търнър да се завърне като редовна придружителка, но затова пък се съгласява да изиграе главната роля в телевизионен филм, предвиден за разклонение на „Доктор кой“ – „К9 и компания“. В него Сара Джейн получава подарък от Доктора – К9, и заедно с кучето-робот разследва смъртта на леля си. Филмът така и не прераства в сериал, но Елизабет играе Сара Джейн отново 2 години по-късно в специалния епизод за юбилея на „Доктор кой“ – „Петимата доктори“.

http://www.youtube.com/watch?v=thjWMWzUa30

Изображение с име: Елизабет Слейдън през 1974През 1985 актрисата решава, че е време кариерата й да отстъпи място на семейството – отдава се на отглеждането на дъщеря си Сейди Милър, родена същата година. Все още приема малки роли, гостувания в сериали, появява се и за специални епизоди на „Доктор кой“ през 1993 и 1995, но отказва да пренебрегне семейството си заради по-големи роли. Оттеглянето й от телевизията трае до 2006 година, когато се завръща в „Доктор кой“. По време на разследване на странни явления в училище, Сара Джейн се натъква на Доктора и придружителката му тогава – Роуз Тайлър. Епизодът „School Reunion“, третият от втори сезон, я връща в сърцата на феновете 30 години след първоначалното й напускане. Гостувания в „Доктор кой“ има и за финала на четвърти сезон, както и за последния епизод на Дейвид Тенант.

Гостуването й през 2006 се оказва успех – въодушевени са както старите фенове, така и новите зрители. Затова на Елизабет се дава възможност да поведе свое собствено разклонение – „Приключенията на Сара Джейн“. Създаден от Ръсел Т. Дейвис, сериалът е насочен към доста по-млада публика. Започва с 60-минутен специален епизод, излъчен на Нова година – 2007. Вторият й опит за разклонение успява и следват 4 сезона, доказали се като хит сред публиката и критиците. Макар да се излъчва по детския канал на ВВС, някои от епизодите, например през 2009, показват повече заплетеност, зрялост и емоционална натовареност от тези на „Доктор кой“. The Sarah Jane Adventures печели и наградата за „Детска драма“ на Royal Television Society Programme Awards. Слейдън се среща и с настоящия Доктор, Мат Смит, в епизоди 5 и 6 от четвърти сезон. По времето на смъртта й се разработваше и пети сезон, но с изненадващото настъпване на тъжното събитие, неговото бъдеще е неясно. Иронично, последният епизод на четвърти сезон разви тъжния сюжет, в който Сара Джейн вече е твърде стара, за да бъде защитница на Земята, и беше озаглавен „Сбогом, Сара Джейн Смит“. Фактът, че Сара Джейн игра енергично и всеотдайно в последния си сериал, въпреки че страдаше от рак, свидетелства, че е била отнета от нашия свят твърде рано.

Изображение с име: Sarah Jane SmithКолегите на Елизабет Слейдън са потресени от новината за кончината й и не пестят добрите си думи за нея.

Стивън Мофат, изпълнителен продуцент на „Доктор кой“: Има неколцина благословени, които могат да изнесат цял телевизионен сериал на плещите си благодарение на таланта и харизмата си – но не се сещам за някого от тях, който да го е направил толкова учтиво, колкото Елизабет. Сара Джейн беше героиня за всички, когато аз бях млад, смела, забавна и брилянтна, каквито са хората в приказките. Много години по-късно, когато срещнах истинската Сара Джейн – самата Лиз Слейдън, тя беше точно такава, каквато всяко дете по мое време си я представяше – мила, нежна и умна, разбира се и невъобразимо талантлива актриса.

Джон Бароумен, актьор, капитан Джак Харкнес: „Елизабет Слейдън е Матриархът на „Доктор Кой“. Времето ми на Тардис с нея беше чудесно. Гордея се, че работих с такава икона на научнофантастичния свят. Твоето семейство от „Доктор кой“ е много тъжно и ще им липсва красивата ти усмивка. Днес ми се обади Ръсел Т. Дейвис, за да ми каже. Тя живееше в моя апартамент в Кардиф, когато снимаше „Приключенията на Сара Джейн“. Не мога да ви опиша колко съм тъжен.

Изображение с име: Liz Sladen Red Nose Comic ReliefМарк Гатис, сценарист: „“Сълза, Сара Джейн?“ Сбогом на чудесната, незаменимата Лиз Слейдън. Най-добрата.“

Никола Брайънт, придружителя на Доктора Пери Браун: „Толкова ми е тъжно да ви съобщя, че току-що ми се обадиха, че Лиз Слейдън е починала. Твърде тъжно е, за да се осъзнае, но е истина. Колко трагично млада!“

Александър Армстронг, актьор и комедиант, гласът на Г-н Смит: „Току-що чух новината за кончината на Елизабет Слейдън – трагична новина за всички фенове на Doctor Who и The Sarah Jane Adventures, а също и за Г-н Смит.“

Ноел Кларк, актьор, Мики Смит: „Не е най-добрата новина, която да те очаква като се прибереш. Надявам се, че Елизабет Слейдън ще почива в мир. Като някой, който я познаваше, намирах я за очарователна. Загубата й ще се усеща още дълго време. Сара Джейн Смит ще живее вечно, защото Елизабет Слейдън я направи Велика. Лиз, ти беше страхотна и ще ни липсваш.“

Изображение с име: Matt and Sarah Jane SmithМат Смит, актьор, единайстият Доктор: „Това, което ме порази в Лиз, е нейната грация. Тя ме приветства, образова и очарова с разказите си за приключенията й в „Доктор кой“. Тя имаше в себе си енергия и младост, която малко хора запазват през живота си. Нейната грация и нежност ще останат с мен, защото тя имаше тези качества в изобилие и ги споделяше свободно. Ще ми липсва, както и на света на „Доктор кой“ и на всичките Доктори, които са имали удоволствието да работят с нея.“

Изображение с име: David Tennant and Elisabeth SladenДейвид Тенант, актьор, десетият Доктор: „Просто не мога да повярвам, че Лиз си е отишла. Изглеждаше ми неуязвима. Същата жена, която омагьоса детството ми, омагьоса престоя ми в „Доктор кой“ и омагьоса цели поколения, които я гледаха и се влюбиха в нея така, както и аз. Чувствам се поласкан от това, че споделих Тардис със Сара Джейн Смит, че работих с Лиз Слейдън. Тя беше необикновена.“

Ръсел Т. Дейвис, сценарист, създател на „Приключенията на Сара Джейн“: „Беше удоволствие да я познавам и чест да работя с нея, наистина. Обичах я. Това, което повечето хора не знаят за Лиз, за годините, когато не беше на екран, е че прекрасно защитаваше Сара Джейн – тя никога не позволи репутацията на героинята й да се опорочи от маркетингови продукти, играчки и подобни неща. Когато работих по „Доктор кой“, си помислих, че има една голяма тайна на този свят, и тази тайна е талантът на Лиз Слейдън. Исках да я върна на екран, защото знаех с цялото си сърце тази тайна, че имаше една велика, велика жена и велика, велика актриса, която просто си стоеше и не вършеше нищо. Ще има много деца, които ще имат нужда от прегръдка от мама и татко тази сутрин, щом се събудят и чуят. Толкова е тъжно. Но все пак цяло ново поколение деца се влюби в Сара Джейн Смит и Елизабет Слейдън. Толкова се радвам, че това се случи.“

Бутон за зареждане на YouTube видео

Екипът на SciFi.bg се присъединява към колегите й – Елизабет Слейдън беше очарователна в ролята си на Сара Джейн Смит и новината, че дните й са приключили, ни натъжава. Може да не сме деца, но и ние се влюбихме в Сара Джейн Смит и Елизабет Слейдън. Надяваме се, че ВВС ще уважат кариерата й по достоен начин. Изпращаме съболезнованията си на съпруга й Брайън и дъщеря й Сейди. Дано почива в мир.

Предстоящата премиера на шести сезон от новите серии на „Доктор кой“ е помрачена от новината, но и свидетелства за наследството, оставено ни от Елизабет Слейдън и всички други талантливи хора, вложили много от себе си в създаването и развитието на сериала от 1963 година насам.

Сбогом, Сара Джейн Смит!
Сбогом, Сара Джейн Смит!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата