divergent

Последният филм за „Дивергенти“ ще бъде разделен на две части

Lionsgate следват познатата тенденция от „Хари Потър“, „Здрач“ и „Игрите на глада“.

Predani_Ccc
Третата книга е с най-готина корица, но и най-малко действие.

Всеки може да си обясни защо големите филмови студия обичат да адаптират хитови тийн-трилогии за големия екран. Поредиците вече си имат фен-база, която със сигурност ще отиде да гледа филмите, а и ще повлече останалите след себе си, а и с една трилогия имаш не един, а три почти сигурни успеха в бокс-офиса. Ако пък на филмите не им е писано да успеят, това ще си проличи още от първия („Прелестни създания“) и ще можеш да спестиш пари от останалите.

Това, което е малко по-странно за обяснение, е актуалната в момента тенденция последните книги на успешните поредици да се филмират в две части. Така сюжетът се провлачва, в първия филм не се случва почти нищо, а вторият се получава като екшън-фест без много съдържание. Ясно е, че всичко се прави за пари – два филма носят повече пари от един. Но от друга страна така феновете остават с леко горчив вкус накрая и мнозина се обединяват около мнението, че бройката на книгите трябва да съвпада с тази на филмите.

Е, за добро или за лошо, „Дивергенти“ също се присъединява към тази тенденция. Последната книга, „Предани“, ще бъде адаптирана в две части. Lionsgate отдавна е одобрило втори и трети филм, по които се работи (идеята е нов филм да се пуска всеки март месец), а успехът на първия (над 50 милиона през първия уикенд) вече е довел до по-дълъг финал.

Все още предстои да видим как ще се отрази това разделение на „Игрите на глада“. Там обаче третата книга е изпълнена със събития и действие, които има как да се разтегнат в два филма, без това да натежи. При „Дивергенти“ обаче случаят е обратен – третата книга е с най-малко действие, а и разочароващ финал. Дали разтягането на нещо, което и без друго феновете не одобряват, е добро решение? Или сценаристите ще се намесят и ще променят оригиналния материал, за да направят филмите хубави? Само времето ще покаже…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата