system shock

Правят римейк на System Shock

Култовата игра ще получи модерна версия.

SysshockПреди Bioshock беше System Shock. Пуснат през 1994 г., този шутър от първо лице беше ранен иноватор в жанра си и може да се смята за първоизточник както на гореспоменатия Bioshock, така и на поредицата Deus Ex.

Старите геймъри вероятно ще се зарадват да разберат, че Night Dive Studios работят по римейк на играта заедно с Робърт Уотърс (един от създателите на оригинала). Студиото е купило пълните права над System Shock и, ако римейкът бъде успешен, може да се стигне дори до създаване на трета част, която феновете дълго очакваха, но така и не получиха в пълноценен вид. Създаването на нови игри е трудоемко начинание, за което фирмата в момента няма ресурси, но възможността определено вълнува неголемия й екип.

Досега студиото се е отличило само с подобрена версия на System Shock, която беше издадена преди няколко месеца. Те придобиха правата и за преиздаване на System Shock 2 за съвременните компютри. След като въпросната игра вдъхнови създаването на фирмата, тя се разпространи и върху преиздаването на още 86 игри, които иначе биха били недостъпни за немалка част от съвременните геймъри.

Сюжетът на System Shock се развива на космическа станция, а годината е 2072, пречупена през киберпънк призма. Играчът влиза в ролята на хакер, който се бори срещу злонамерен изкуствен интелект.

Добре е, че в проекта за римейк ще участва и Робърт Уотърс, който ще се постарае новата версия да пресъздаде напълно атмосферата и усещането от старата. Графиката и енджинът със сигурност ще бъдат осъвременени, но вярността към оригинала ще е нещо, с което няма да се прави компромис.

По подобен начин Gearbox вече направи нови версии на Homeworld и Homeworld 2, с което накараха феновете да се надяват, че евентуална трета част е възможна. Такава все още няма, но кой знае – винаги може някое такова студио да преуспее и постепенно да си заработи стабилен пазарен дял в геймърския пазар.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата