mars1

Приключи първата селекция за кандидат-колонизатори на Марс

Само преди часове на сайта на Mars One, както и в страницата на проекта във Фейсбук, излезе официално съобщение, че първият етап на селекцията е приключил.

За 1058 души, кандидатствали да станат първите четирима колонизатори на Червената планета, 2014-та ще започне вълнуващо, тъй като кандидатурите им са били одобрени. Както беше съобщено на интернет страниците на проекта Марс Уан – от около 200 000 кандидатствали, едва 1058 са получили имейл, че са одобрени, и скоро ще им бъдат изпратени допълнителни инструкции за следващите етапи на селекцията. Засега имената на кандидатите не са публични, но някои от тях вече се похвалиха във Фейсбук. Все още не се знае дали са одобрени български кандидати.

Изображение с име: Mars-One-2018-Lander
В плановете на проекта влиза изпращането на това... нещо на Марс през 2018г. . То ще бъде снабдено със сателит и ще се опита да извлече вода от марсианската почва, освен това ще тества някои експериментални технологии, които ще бъдат необходими, за да осигурят живота на колонизаторите.

Следващите фази на селекцията ще бъдат през 2014 и 2015 година, и според съобщението в Интернет ще включват сложни симулации, работа в екип, физически и психически тестове. Възможно е, но все още не е официално потвърдено, по-интересните етапи да бъдат излъчвани по телевизията и участващите в тях да се превърнат в риалити звезди. Ко-основателят на проекта, Бас Лансдорп обещава повече информация по този въпрос в първите месеци на 2014г.

Лансдорп лично поздрави одобрените с кратко съобщение във Фейсбук: „Поздравления на кандидатите, които стигнаха до втори кръг! До тези, които не успяха: ще има още възможности да станете част от Следващата Огромна Стъпка за Човечеството.

Изглежда оттук нататък нещата наистина стават сериозни! За незапознатите с проекта Марс Едно – в края на селекциите ще бъдат избрани четирима кандидати, които ще бъдат изпратени на Марс, за да основат първата човешка колония на планетата. По първоначални данни, изпращането им щеше да се осъществи през 2023 година, но наскоро датата беше изместена с две години – за 2025-та. Освен първите четирима, ще има и други одобрени кандидати, които ще се присъединяват към следващи групи (през две години) . Въпреки целият скептицизъм, който съпътства инициативата и някои преднамерено злобни статии на недостатъчно осведомени журналисти, основателите на Mars One не са измамници и разполагат с подкрепата на много сериозни учени. По всичко изглежда, че те са решени да изведат проекта до край, независимо дали този край ще е добър или лош (надяваме се на първото) .

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата