1 коментар
alipotter

Ръсел Т. Дейвис се завръща към детската фантастика

Какво ще се получи, ако изправим магьосници срещу извънземни?

Възродителят на „Доктор кой“ и създателят на „Торчууд“ и „Приключенията на Сара Джейн“ Ръсел Т. Дейвис ще прави нов фантастичен сериал. Проектът носи името „Магьосници и извънземни“ и ще бъде насочен към по-малките зрители. Фил Форд, който също е написал доста сценарии за „Доктор кой“ и „Приключенията на Сара Джейн“, тук вече е равнопоставен на досегашния си шеф, тъй като идеята е и негова.

Изображение с име: russell-t-davies
Ръсел е човекът, който върна Доктора на екран и го направи наистина световно известен.

Wizards vs. Aliens ще показва точно това, което се очаква от заглавието му – битки между магьосници и извънземни. Том и Бени са двама 16-годишни ученици, които са последната пречка пред плана на лунните извънземни за унищожение на Земята. Том води привидно обикновен живот с баща си и баба си, но пази дълбока тайна – членовете на семейството му имат магически способности. Когато некросите пристигат гладни за магия, неговият род се озовава на първа страница в менюто. Злите извънземни са оборудвани с лазерни оръжия, телепорти и високотехнологични роботи, но дори и това снаряжение трудно ще се справи с Том и най-добрия му приятел, гениалният Бени. С магията на Том и научните познания на Бени, дуото ще се изправи срещу некросите и ще опази Земята.

Дейвис описва сериала като „див, забавен, вълнуващ и понякога плашещ сблъсък между магията и научната фантастика“. „Магьосниците не са се изправяли срещу извънземни досега, а когато това стане, резултатът ще е наистина зрелищен! Мистериозните Некроси знаят много добре какво да правят с магьосниците – да ги ядат! Между другото, единственото, което би могло да направи „Хари Потър“ по-добър, по мое мнение, е ако голям космически кораб се приземи пред Хогуортс. Там обаче това така и не се случва. Е, при нас го има още в първи епизод.“

Изображение с име: WizardsvsAliens
Първата официална снимка от сериала

От The Sarah Jane Adventures ще се включат още трима сценаристи – Гарет Робъртс, Джоузеф Лидстър и Клейтън Хикман. Въпреки това редакторът на сценариите Дерет Ричи казва следното: „Единствената прилика с „Приключенията на Сара Джейн“ е в това, че сериалът е приключенски, има добре развити герои и сюжети и се занимава с морални въпроси. Това обаче е нов сериал с нова вселена. Конфликтът между науката и магията, между лазерните оръжия и книгите със заклинания, вече вдъхновява много по-различни истории от тези в SJA и дава съвсем различен мащаб на много богата вселена.“

Главните роли ще се изпълняват от слабо известните младежи Скот Хейран и Пърсел Аскот, а второстепенните ще се запълнят от актьори като Анет Бедленд („Чарли и шоколадовата фабрика“), Майкъл Хигс (EastEnders), Гуендолин Кристи („Игра на тронове“), Джеферсън Хол, Дон Жилет и Нина Сосаня.

Сериалът ще се излъчи по детския клон на BBC – CBBC, където доскоро се излъчваше и „Приключенията на Сара Джейн“. Преждевременната смърт на Елизабет Слейдън остави дупка в програмната схема, която каналът ще запълни с този сериал. Първият сезон ще се излъчи тази есен и ще се състои от 12 епизода по 30 минути. Официалната поръчка обаче е за 26 епизода, което означава, че или ще има втора половина напролет, или отсега е сигурен втори сезон с 14 епизода за есента на 2013 г.

Изображение с име: doctor voldemorth
Както е тръгнало, дали няма някой ден да видим кръстоска между "Доктор кой" и "Хари Потър"?

Това окончателно анулира отказа на Дейвис от нашия жанр, който ни поуплаши в началото на миналата година. Въпреки че очевидно сценаристът не може да остане далеч от фантастиката обаче, той все още не крои никакви планове за нов сезон на „Торчууд“. Starz продължава да държи вратата отворена, макар и да не остана доволна от рейтингите на четвърти сезон. Така на фронта Torchwood няма нищо ново – чакаме Дейвис да се мобилизира и да направи пети сезон, стига да го иска.

Колкото до „Магьосници и извънземни“, сериалът може би ви звучи малко несериозно, но всъщност именно това е целта – лековато и забавно сериалче, подходящо за цялото семейство. Със сигурност никой от сценаристите не се взима твърде на сериозно, за разлика например от екипа зад издънката „Каубои и извънземни“, която също се опита да смеси жанрове, но определено не подходи правилно към идеята. А след „Приключенията на Сара Джейн“ понятието за великобритански детски сериал носи съвсем различен смисъл и е заредено с много повече положителни очаквания. Така че може би сериалчето ще заслужи да му се хвърли едно око?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата