5 коментара
tardis

Реакции на новината за кино версията на DW

Сценаристът сравнява продуцирането на такъв филм с усилията на човек, необвързан с НАСА, да достигне Луната. Саймън Пег пък изключва възможността да поеме ролята на Доктора за кино версията.

Новината за намеренията на Дейвид Йейтс да прави кино версия на „Доктор кой“ като преработи цялостната концепция, вече циркулира из интернет и продължава да предизвиква всякакви реакции. Една от по-интересните е тази на Стивън Мофат – човекът, който в момента ръководи сериала.

В мистериозен пост в Туитър сценаристът казва:

Announcing my personal moonshot, starting from scratch. No money, no plan, no help from NASA. But I know where the moon is – I’ve seen it.

Изображение с име: Moffat - smith
Стивън Мофат и Мат Смит

В превод: „Обявявам, че ще ходя на Луната, като започна от нулата. Нямам пари, нямам план, нямам помощ от НАСА. Но знам къде е Луната – вече съм я виждал.“

В началото никой не е знаел какво има предвид човекът с това изказване, но след като фен му е писал, че Йейтс може да се справи по-добре от него, Мофат е отговорил: „Да се справи по-добре с отиването на Луната? Нека пробва!“

Мофат не е в течение с плановете за филма, но е прав – Йейтс няма бюджет, няма сценаристи, няма актьорски състав, нито някакви конкретни планове как да процедира с филма. Междувременно сериалът си върви, а Мофат си работи, като творчеството му продължава да се ползва с одобрението на критиците.

Въпреки това, аналогията му не е особено коректна. Нека приемем, че всеки се стреми към Луната (идеалният образ на „Доктор кой“), а Мофат и неговият екип са НАСА. Но на Луната са стъпвали и много други хора, необвързани с НАСА, например през руската/съветската космическа програма, китайци и т.н. Значи все пак има и достатъчно други начини. Мофат не е особено коректен и в друг аспект – Йейтс изобщо не се цели към идеалния образ на Мофат – той иска да създаде свой собствен такъв. С други думи, той уважава постижението на Мофат с Луната, но сам се цели в Марс. Всъщност, ако приемем световната слава и банковата сметка за измерител на това кой ще направи по-добра версия на „Доктор кой“, то везните се накланят в полза на Йейтс. С други думи, по-вероятно е Китай пръв да стъпи на Марс, а НАСА след това.

Разбира се, доказаният сценарист има своите основания да гледа с пренебрежение на кино версията. Въпреки биографията си дотук Йейтс може би наистина не разбира съвсем с какво се захваща, а проектът е в твърде ранен етап, за да сме сигурни, че изобщо ще се реализира. Да не забравяме и факта, че според първоначалните разбирания кино версията щеше да бъде свързана със сериала, неговия сценарист и главни актьори в момента на реализирането. Нормално е Мофат да е обиден, че научава за новината през медиите, а феновете на сериала да изразяват недоволство. Но все пак, дали е уместна реакцията му?

Изображение с име: simon pegg
Саймън Пег е доволен от гостуващата си роля в "Доктор кой" и не смята да я разширява.

Междувременно, при новината за евентуалната кино версия, много хора започнаха вече да мислят кой да изиграе Доктора в нея. На първо място беше спрегнат любимият на мнозина британски актьор Саймън Пег, чиято последна поява е в „Приключенията на Тинтин“. Той обаче отговори, че по-скоро би отказал на такова предложение.

„Защо всички бистрят темата кой да е новият актьор във филма? Мат Смит е Доктора, той трябва да играе и във филма!“ отсича актьорът. „Идеята аз да заема мястото му ме ласкае, но не искам ролята и не бих я приел, ако ми я предложат. Аз вече играх в Doctor Who (в епизода „Дългата игра“ от първи сезон – бел. а.) и умрях. Толкова.“

От изказването излиза, че Саймън Пег също е по-скоро поддръжник на Мофат и придържането на филма към телевизионните корени на идеята. Разбира се, като външен човек, най-малко той би могъл да повлияе на Йейтс да си промени решението, а и както си личи от нашата собствена дискусия в предишната статия, някои хора приветстват решението на Харипотъровия режисьор да изгражда всичко наново. При всички положения ще бъде интересно да се наблюдава експериментът с едновременната продукция на филм и сериал с еднакво име и различни концепции. Дано само това не се отрази лошо на нито една от тях.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата