2 коментара
2001: A SPACE ODYSSEY (1968) GARY LOCKWOOD TTO 016FOH

Ридли Скот ще прави „3001: Последната одисея“

Известният режисьор се е нагърбил да продуцира минисериал по творбата на Артър Кларк за Syfy.

Книгата е издадена у нас от изд. "Бард".
Книгата е издадена у нас от изд. „Бард“.

Syfy определено вдига много шум напоследък със смелите си планове за нови истински фантастични сериали. Въпреки всичко това, телевизионната аудитория продължава да е скептична. Ето обаче един проект, който има потенциала да обърне настроенията – минисериал по „3001: Последната одисея“ на Артър Кларк, продуциран от Ридли Скот!

„2001: Космическа одисея“, адаптацията на Стенли Кубрик определено е сред класиките в киното. Тя е по роман на Артър Кларк, който след това е написал три продължения – „2010: Одисея две“, „2061: Одисея три“ и „3001: Последната одисея“. Последната (написана през не толкова далечната 1997 година) не е особено обичана от почитателите на поредицата, но явно именно тя е вдъхновила Ридли Скот и кабеларката за фантастика.

Освен Ридли Скот, в проекта са замесени като изпълнителни продуценти Дейвид Зукър (The Good Wife, Numb3rs), Клейтън Крюгър (дебютант) и Стюарт Бийти („Карибски пирати: На края на света“, „Аз, Франкенщайн“), като последният ще бъде и сценарист.

„Винаги съм бил фен на невероятната поредица „Одисея“ на Кларк, а също и на адаптацията на Кубрик. Развълнуван съм от възможността да предам това наследство на публиката и да продължа великата кинематографична традиция, която тази история заслужава“, казва Ридли Скот.

Макар че още не се знае какви промени ще се правят в сюжета, очаква се адаптацията да е сравнително вярна с оригинала. В книгата действието се развива 1000 години след „2001“ и продължава същите теми и герои. Франк Пуул се носи замразен из космоса и е съживен през 3001-ва година. Земята е коренно различна – съществува технология, свързваща мозъка и технологията, имаме генно-инженирани динозаври-слуги и четири гигантски космически асансьора по екватора. Пул попада сред нови хора, поразяващи гледки и мрачни медитации за края на човечеството.

Това ще е вторият минисериал по Артър Кларк на телевизия Syfy. Същите вече обявиха, че работят по „Краят на детството“. Него очакваме да видим по-скоро, но с нетърпение ще следим развитието и на 3001: The Final Odyssey.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата