a knights tale

Рон Мур ще превърне „Като рицарите” в сериал

Авторът на новата „Бойна звезда Галактика“ работи и по адаптирането на поредицата книги Outlander за ABC, а азбучната телевизия планира и още един фентъзи сериал

Изображение с име: Heath-Poster
"Като рицарите" превърна Хийт Леджър в звезда; интересно, кой ще се превъплъти в ролята на Уилям Тачър в новия сериал?

През юли тази година излезе новината, че Рон Мур (автор и продуцент на новата „Бойна звезда Галактика”) работи върху сериал, базиран на поредицата книги Outlander на Диана Габалдон.  Два месеца по-късно беше оповестено, че Мур работи върху още един проект – превръщането на филма от 2001 г. „Като рицарите” в сериал.

АВС купува проекта от Сони пикчърс, като една от клаузите на сделката е именно Рон Мур да напише сценария. Сериалът ще следва доколкото е възможно сюжета на оригинала. В него се разказва за оръженосеца Уилям Тачър (Хийт Леджър), който се преструва на рицар, за да печели пари от турнири, но в крайна сметка се превръща в истински рицар. За всеки, който е гледал филма, е ясно, че, макар да се базира на историята и някои от героите да са вдъхновени от реални исторически личности (принц Едуард, Джефри Чосър), филмът трудно може да се нарече исторически. Подобно на него, сериалът ще бъде изпълнен с актуални теми и рок музика и ще бъде по-скоро средновековно фентъзи (макар и без дракони и магьосници), отколкото историческа драма. Така го определят и на Запад.

Телевизия АВС очевидно е въодушевена от успеха на „Имало едно време”, защото освен „Като рицарите”, подготвя още един фентъзи сериал – A Kingdom Far Away („Едно далечно кралство”). В него ще се разказва за приключенията на семейство, принудено да оцелява в омагьосана страна, където чудовищата са истински.

Изображение с име: diana-gabaldon-outlander-series
Дали сериалът по Outlander ще има успеха на "Игра на тронове", засега може само да се гадае.

За сега няма нова информация за другият проект на МурOutlander, който принадлежи на Sony Pictures TV, и всъщност е инспириран от успеха на сериала „Игра на тронове”. В поредицата на Диана Габалдон се разказва за бившата фронтова сестра Клеър, която след края на Втората световна война, заминава заедно със съпруга си на екскурзия в планините на Шотландия, но по стечение на обстоятелствата е пренесена назад във времето до 1743 г. Книгите проследяват нейните приключения в 18 век, както и новата й любов. Засега частите са седем, като осмата предстои да бъде издадена догодина. Според собствените му думи в Туитър, Рон Мур е отдавнашен фен на тази поредица, и ще се стреми към точна интерпретация. От друга страна, самата авторка признава на сайта си, че ако сериалът се реализира, няма да надзирава работата на екипа (за разлика от Джоан Роулинг и Джордж Р. Р. Мартин) и има намерение да се довери на виждането на Мур напълно.

Като се има предвид успеха на Мур с Battlestar Galactica, много е вероятно сценаристът да има успех и с A Knight’s Tale. Дали сериализираната версия ще е също толкова лека и неангажираща като оригинала или ще заложи на по-тежки и драматични моменти, предстои да видим.

Не съм чела книгите на Диана Габалдон, и не знам дали ще ми харесат, затова пък „Като рицарите” според мен, е един от най-приятните и неангажиращи филми, посветен на Тъмните векове. Тъй като смятам, че Рон Мур се справи чудесно с модернизирането на „Бойна звезда Галактика”, се надявам тези проекти действително да се превърнат в сериали и до една-две години да можем да ги гледаме.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата