shrinking-man

„Смаляващият се човек“ ще има римейк

The Shrinking Man е поредната нова адаптация за киното на Холивуд.

Изображение с име: The_Incredible_Shrinking_Man6Един от важните романи в историята на фантастиката е „Смаляващият се човек“ на Ричард Матисън. Книгата излиза през 1956 г. и оказва доста голямо влияние върху развитието на жанра през последния половин век. Историята е адаптирана и на голям екран преди няколко десетилетия, но оттогава спокойно отлежава в склада на Юнивърсал. Въпреки няколко опита за римейк, такъв не се осъществява (което вероятно е за добро, предвид че една от идеите е била модерната интерпретация да бъде семейна комедия с Еди Мърфи).

Миналото лято обаче от MGM са купили правата и вече работят по римейк. Хубавото в тяхната идея е, че Ричард Матисън (който съвсем скоро става на 87 години) и синът му, Ричард Матисън младши, ще са замесени в проекта като сценаристи.

MGM бяха докарани до банкрут преди няколко години, но вече успяха да стъпят на крака. „Скайфол“ и „Хобит: Неочаквано пътешествие“ вкараха в банковата им сметка около 2 милиарда долара, което сега им позволява отново да се върнат в бизнеса.

Технологиите са доста напреднали през последния половин век и римейкът със сигурност ще е полезен от гледна точка на осъвременяване на материала. Нищо чудно да бъде заснет и в 3D, което да подсили усещането от изведнъж уголемения свят около смалилия се главен герой.

Изображение с име: The-Shrinking-Man9780312856649_p0_v2_s260x420Модернизацията няма да засегне само визията обаче – сюжетът и причината за смаляването на героя ще бъдат попроменени. Оригиналната книга, написана по времето, в което хората се страхуваха от атомните бомби, разказва за човек, който е изложен на радиация и инсектицид, в резултат на което се смалява. В римейка ще става дума за нанотехнологии, а жанрът му е определен като „екзистенциален екшън“. Матисън-баща казва: „Моята книга беше метафора за това как мястото на човека в света се смалява. Това все още важи и днес, защото всички тези технологии, които уж ни спасяват, всъщност ще ни убият.“

Матисън не е чужд на Холивуд – голяма част от творбите му вече са били адаптирани като Real Steel, I Am Legend (няколко пъти), а работата му като сценарист включва принос към Twilight Zone, Night Stalker и дори един епизод на Star Trek: TOS. Ако не друго, поне ще има някаква представа от това как да направи и този свой проект успешен, въпреки възрастта на прототипа и леко абсурдната идея.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата