smyrtonosni mashini

„Смъртоносни машини“ с ново издание

„Егмонт България“ преиздадоха „Смъртоносни машини“ на Филип Рийв по случай наближаващата премиера на филма.

Изображение с име: smyrtonosni mashini cАко не сте чели „Смъртоносни машини“ преди, то сега ще имате тази възможност. Вероятно сте попадали на трейлърите на филмовата адаптация Mortal Engines, продуцирана от Питър Джаксън. По случай наближаващата му премиера, „Егмонт България“ пуснаха ново издание на книгата, стилизирано така, че да пасва на филма.

В бъдещето големи самоходни градове се бият по между си и ловуват по-малките, за да си набавят суровини.

След дългите години, в които Лондон се е укривал, сега той отново излиза на лов. Минути след поглъщането на ужасено малко градче младият чирак Том спасява своя идол – главният историк Тадеус Валънтайн, от изненадващото нападение на обезобразена девойка.

Нищо не е ясно и сигурно в антиутопичното бъдеще на героите.

Booklist определя „Смъртоносни машини“ като книга, която читателите няма да искат да оставят заради обратите в сюжетната линия. Според The Guarding пък това е един голям и брилянтно написан роман, а от The Sunday Times добавят „феноменална“ в оценката си за „Смъртоносни машини“, като акцентират върху умелото съчетаване на противоположности – насилие и романтика, екшън и задълбочени размисли, смях и страх.

Филип Рийв е роден в Брайтън през 1966 г. Завършва Кембриджшърския колеж по изкуства и технологии, където се зараждат неговите интереси към писането, илюстрирането, историята и актьорското майсторство. Първо работи в малка независима книжарница, а в началото на 90-те години се захваща с рисуване и става илюстратор на свободна практика. Впоследствие започва да пише романи, а дебютният „Смъртоносни машини“ е публикуван през 2001 г. С него печели наградите Smarties Gold за детска книга през 2002 г. и Blue Peter Book Award на BBC в категорията „Книга на годината” за 2003 г.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата