8 коментара
Steven-Moffat-and-a-Dalek

Стивън Мофат напуска Doctor Who, без нов сезон през 2016

Неговият заместник ще бъде Крис Чибнал („Броудчърч“), който ще влезе от 11-ти сезон нататък.

Горчиво-сладки новини от най-обичаната британска фантастична тв-продукция – Стивън Мофат освобождава поста главен сценарист и изпълнителен продуцент на „Доктор кой“, а на негово място идва Крис Чибнал. Новината не е тотално неочаквана, тъй като преди няколко седмици Мофат обяви, че активно си търси заместник от много време насам, но все пак е неприятна, защото отново ще се стигне до дупка в програмата и дългосрочна липса на епизоди.

doctorwhooo
Стивън Мофат покри две превъплъщения на емблематичния персонаж.

Въпреки че Стивън Мофат написа някои от най-добрите епизоди през първите четири сезона на новия Doctor Who, много фенове останаха недоволни, когато тогавашният главен сценарист Ръсел Т. Дейвис напусна и предаде юздите на колегата си. Епизодичните сюжети на Мофат като главен сценарист станаха доста по-объркани и претрупани с кичозни елементи, а големите обединяващи истории след седми сезон сякаш изгубиха посока.

И все пак, на Мофат трябва да му се признае, че успешно води хорото в продължение на цели 6 сезона, а сериалът стана с една идея по-зрял и с няколко идеи по-сложен и дълбокомислен под негово ръководство. Заплетените сюжети и необходимостта от следене на всички детайли за пълноценно разбиране на случващото се бяха приветствани от феновете, които обичат да бъдат провокирани. Не на последно място, зарадвани бяха и почитателите на старите серии със завръщане на Доктора към малко по-мрачния му характер от първите превъплъщения и култови чудовища и извънземни от епизодите ХХ век.

За добро или за лошо, Стивън Мофат си тръгва, а на негово място идва Крис Чибнал. Сценаристът има няколко награди за други сериали, като последно спечели признание за Broadchurch (където Дейвид Тенант е в главната роля, а Артър Дарвил е свещеник). Детективският минисериал беше особено провокативен и с разтърсващ финал на първи сезон, а поради големия му успех ще се превърне в цяла трилогия – през 2015 беше излъчен втори сезон, а това лято ще се направи трети, който окончателно да завърши историята (или поне така казват). Чибнал, освен че е фен от малък, вече има опит с „Доктор кой“. Писал е епизодите „42“ от 2007 г., „Гладната земя“/“Студена кръв“ от 2010, „Динозаври на космически кораб“ и „Силата на тримата“ от 2012, а също и 8 епизода от „Торчууд“.

Крис Чибнал
Крис Чибнал

Болезнената новина около смяната на ръководството се изразява в липсата на сезон за тази година. Причините са три – от една страна, Стивън Мофат се чувства уморен и изчерпан. Той ще напише коледен епизод, за да има тази година все пак нещо, както и обещания десети сезон, но последният му пакет епизоди ще се излъчи чак през 2017 г. Тъкмо Мофат ще има време да си почине, да се вдъхнови, да го изпипа и да го направи запомнящ се (стискаме палци!). Чибнал пък в момента се занимава с трети сезон на „Броудчърч“ и след това тепърва ще трябва да планира какво да прави с „Доктор кой“ – както знаем, не е лесна задача да се подготвиш с цялостна концепция за няколко години напред, а Doctor Who е сериал, който често трябва да се освежава.

Третата причина, която може и да е по-скоро фиктивна, но се води официална, е, че BBC нарочно отлага епизодите, тъй като през 2016 г. ще излъчва „много важни за нацията събития“ и иска „да остави нещо важно и за следващата“, тоест „да обедини нацията около 10-ти сезон през пролетта на 2017“. Това по-скоро звучи като опиране на пешкира за неразбориите около Мофат и Чибнал и техните програми, но да не издребняваме.

Е, и преди сме изкарвали дълго време без нови серии (случаите на дългогодишни паузи или години, в които има само специални епизоди, са твърде много, за да се изброяват), така че ще преживеем и тази. Очакваме новото разклонение, „Клас“, да излезе още тази есен и може би ще успее да ни залъже. Силно се надяваме обаче Крис Чибнал да е правилният избор за следващ главен сценарист и под негово ръководство сериалът да продължи да ни носи силни, забавни, плашещи и провокативни епизоди, защо не и по-добри от тези на Мофат. Отговорността е голяма, а всички знаем, че феновете ще са безпощадни към всяка грешка. Така че успех, Чибнал, и да внимаваш!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата