magicians 5

The Magicians – спрян, финалът – след месец

Един от най-хитовите сериали на Syfy изненадващо си заминава.

Изображение с име: themagiciansposterСериалът „Магьосниците“ по книгите на Лев Гросман няма да продължи отвъд текущия си пети сезон. Тази новина е обявила онзи ден Сера Гамбъл, главният сценарист. В туита си тя пише: „Здравейте, магьосници. Тъжни новини за днес. Да правя този сериал със семейство, което е умно и мило, за публика с голямо сърце, беше една от най-големите привилегии в живота ми. Истински пример за епична кооперативна магия. Искам само да кажа: благодаря ви“. Последният епизод ще се излъчи на 1 април (2-ри сутринта българско време).

От една страна, спирането е изненадващо, защото дълго време The Magicians беше най-гледаният сериал на телевизията. Още повече, тя спря почти всички други свои продукции и ще влезе в новия сезон наесен единствено с „Уайнона Ърп“ и последните епизоди на „Ван Хелзинг“ (който сериал, впрочем, има доста по-малко зрители). Пети сезон беше поръчан още преди да бъде излъчен четвърти, което беше знак за голямо доверие. Ако се окаже, че последният епизод няма задоволителен завършек на общата история, то ходът ще бъде направо шокиращ, предвид дълголетието на сериала и изкараните от него пари за телевизията.

От друга страна, рейтингите тази година са доста по-ниски от миналата – спадът е с 44% в ключовата демографска група и вече не е сред най-гледаните. Още повече, на Syfy далеч не им е за първи път да поръчат два сезона на нещо накуп, след което да го спрат. Вероятно по този начин те дават възможност на сценаристите да се подготвят за финал, но тогава защо не обявяват завършек вместо спиране? Въпрос без отговор за тази кабеларка, която все още работи сякаш е в ХХ век. Слабият маркетинг и залезът на телевизионната медия като цяло се отразяват на всички сериали – Syfy нямат нито една продукция, която да се похвали с повече гледаемост от миналата година или пък с достигане на половин милион зрители. Не беше толкова отдавна, когато се спираха сериали с над милион зрители на епизод.

Все пак „Магьосниците“ могат да се похвалят с добро представяне. Сериалът задмина трите книги, които имаше като изходен материал и навлезе в непознати територии, и то без да разочарова феновете (прекалено). Никой не е очаквал да продължи повече от три сезона, но в крайна сметка изкара цели 5. Интересно е, че The Magicians се маркетира като тийн сериал, но успя да привлече вниманието и на много възрастни зрители заради зрелостта на някои от темите, с които се занимава, а и благодарение на Netflix, която купи стрийминг правата.

Стискаме палци епизодът „Филъри и нататък“ да бъде достоен финал на сериала, а обявяването на „спиране“ вместо „завършек“ да е просто пропуск в маркетинга, а не истина. Ще разберем на втори април.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата