2 коментара
for all mankind man moon usa

Трейлър за втори сезон на For All Mankind

През алтернативната 1983 г. Луната се превръща в бойно поле между САЩ и СССР.

Сериалът „За цялото човечество“ на Рон Мур (създател на новата „Бойна звезда Галактика“ и „Друговремец“) си постави интересна цел – да развие идеята какво би станало, ако СССР бяха стъпили първи на Луната, вместо САЩ. Първият му сезон се оказа успешен за Apple TV+, макар и да страдаше от някои недостатъци като прекомерен американски патриотизъм, бавно темпо и излишно насилено драматичен патос. Въпреки тях, хората оцениха старанието при пресъздаването на технологиите от периода 1969-1974 година, сравнително достоверното развитие на ситуацията в алтернативната историческа вселена, като цяло добрите сценарии и актьорска игра.

Втори сезон явно планира да повдигне залозите и емоционалния заряд като може би ще развие истинска космическа война с бойно поле – Луната. Сюжетът се пренася едно десетилетие напред, до 1983 г., когато СССР строи военна база на земния спътник и САЩ си поставят за цел да я разрушат, за да не допуснат тотална доминация на комунизма. Спечелването на космическата война се оказва ключът към спечелването на Студената война на Земята.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако ви се струва, че технологичното ниво в трейлъра е прекалено високо и Луната е прекалено населена – има логика в това. В алтернативната история на сериала явно стъпването на Луната далеч не приключва космическата надпревара, а напротив, кара двете страни да хвърлят още повече ресурси в нея. В нашия свят победата на САЩ практически отказва СССР да продължи да се занимава, а скоро след това и самите САЩ губят интерес, което определено отнема от заряда на историята днес. В сериала обаче тръпката е възобновена благодарение на продължаващия конфликт и непримиримостта на американците със загубата.

Втори сезон тръгва на 19 февруари. Официално е поръчан и трети сезон, вероятно за 2022 г.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата