treskav-blqn

Трескавият вампирски блян на Джордж Мартин

Излезе романът „Трескав блян“ на Джордж Р. Р. Мартин.

treskav-blqn-cИздателство „Сиела“ пусна днес на пазара последния роман на Джордж Р. Р. Мартин от времето преди да се захване с емблематичната си поредица „Песен за огън и лед“, адаптирана в сериала „Игра на тронове“. „Трескав блян“ е нов прочит на вампирския мит, издържан в готически стил и предназначен за почитателите на Стивън Кинг и Марк Твен…

Сред мъглите на Ню Орлиънс, по бавните води на Мисисипи, сред плантациите на Американския юг се надига ужас. Едно същество на нощта търси начин да спаси своя народ. Един капитан сключва сделка с мрака и в замяна получава възможност да осъществи мечтите си и да построи най-бързия и най-красив параход, който някога е плавал по реката.

Действието в романа на Джордж Р. Р. Мартин „Трескав блян” се развива в САЩ малко преди Гражданската война. В южните щати все още има робство, а цената на човешкия живот понякога се оказва е твърде ниска. Това са времена на кръв и страдание, но и времена на чест и лоялност. Капитан Абнър Марш е на път да стане поредната жертва на този жесток свят, след като почти всичките му кораби са унищожени. Спасението идва в лицето на Джошуа Йорк – мистериозен инвеститор, който никога не се показва през деня. Предложението на този странен благодетел е твърде добро, за да бъде отклонено. То обаче си идва с цена, която Абнър Марш ще трябва да плати.

В „Трескав блян” Джордж Р. Р. Мартин разказва една история, която може да съперничи на най-добрите примери от готическата литература. Спазвайки всички канони на този жанр, писателят е създал роман за човешката свобода, за различията и предразсъдъците, за правото на избор и за непостижимото съвършенство, което, макар и винаги да ни убягва, никога не спира да ни привлича.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата