BrainBooster

Учени свързаха мозъците на животни в мрежа

Смятат, че изобретението може да доведе до създаването на мозъчни компютри.

Според списание Live Science, Експерименти с маймуни и плъхове доказват, че е възможно мозъците на животни да бъдат свързани в мрежа и заедно да решават задачи. Това би могло да доведе до създаването на органичен компютър, създаден от няколко животински мозъка, свързани в единна структура. Добре дошли в света на Борг от „Стар Трек“!

Свързването на мозъците на два плъха беше осъществено още в началото на 2013 година от Мигел Николелис, човекът, създал изкуствените крайници, контролирани от мозъка. Той е открил, че мисловният ни орган е много по-пластичен, отколкото може да се предполага, и може да приема сигнали, изкуствено подадени отвън. Тогава защо да не може да приема телепатично сигнали от друг като него?

Явно е възможно. Проведеният тогава експеримент е включвал два плъха със свързани мозъци. Те са били тренирани да натискат определени лостове, когато в клетката им светне съответната светлина. В последствие учените са направили така, че светлината да светва само при единия плъх. Устройството в мозъка му записвало модела на мисловната активност, преобразувало я в електронен сигнал, и я изпращало на другия плъх, при който нямало светилна. Животното уцелвало правилния лост в 70% от случаите!

Monkeys in separate rooms faced a computer monitor that showed a virtual arm. Researchers found that the animals synchronized their brain activity and worked together in these "brainets" to complete simple tasks.
Три маймуни в мрежа.

Сега експериментите са стигнали още по-далеч – Николелис е свързал мозъците първо на две, а после на три маймуни, в обща мрежа. Приматите са седяли в отделни стаи, но са споделяли мозъчна активност, свързана с техните усещания и движения, чрез устройствата. Пред тях е имало екрани с виртуални ръце, като всяка от маймуната е можела да контролира движенията им в една от посоките (ляво-дясно, нагоре-надолу, напред-назад). Трите маймуни заедно е трябвало да направляват ръката така, че да стигне до движеща се на екрана мишена. С течение на времето, маймуните се учели да се координират все по-добре и да действат все по-отборно.

В друг експеримент са били свързани три или четири плъха, като декодерите в мозъците им са били настроени за сигналите от осезанието. Плъховете са успявали да настроят мозъците си да работят в синхрон и дори да си разпределят задачи при по-сложни предизвикателства, за да могат заедно да стигнат до решението. Също така експериментът е показал, че чрез осезанието на температурата и атмосферното налягане около тях, плъховете са могли да предскажат кога ще вали с доста по-висока точност, отколкото сам плъх извън мрежа.

Едно от потенциалните приложения на такава технология би било при парализирани пациенти, които да бъдат учени от здрави доброволци как отново да контролират крайниците си – изкуствени или естествени. „Надяваме се да имаме данни за такова изследване след няколко месеца“, казва Николелис. „Един ден това може да помогне на пациенти с инфаркт, епилепсии и други неврологични проблеми. Технологията може да се прилага неинвазивно, вместо с импланти, както при нашите плъхове и маймуни.“

Е, ако сте чували, че мозъкът е най-добрият компютър, то явно и Николелис го е чувал. Колкото и да е мъчително за животинките в момента, ако един ден се създаде следващо поколение компютри благодарение на това изследване, това ще представлява значителен технологичен скок. Може би дори телепатия и при хората?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата