1 коментар
bylgarskata-nauka-prez-2011

Българската наука през 2011

Какви открития направиха българските учени през изминалата година?

В предишна статия ви запознахме с някои от най-интересните открития за 2011 в световен мащаб, а днес ще ви запознаем с някои такива на местно ниво.

 

5-тото решение на Аполониевата задача

 

Ако си мислите, че за решението са използвани мощни компютри и екипи от наши велики умове – грешите. Задачата е решена от 18-годишния Радко Котев, възпитаник на Пловдивското ПМГ.

Задачата е поставена от Аполоний преди повече от 2000 години. Оригиналното решение на геометричната загадка изгаря в Александрийската библиотека. Оттогава тя мъчи умовете на математици. Само четирима математически гении в историята успяват да я разгадаят.

По решението Радко работи цели две години, за което получава специална награда в Лисабон за млади учени.


 

Български учени откриха пещерни бръмбари в Албания

 

За последните 20 години учени от България са открили близо 10 нови пещерни животни, основно бръмбари, в пещерите в Албанските Алпи.

„Става дума за проучването на фауната на албанските пещери. Там има открити няколко нови вида за науката. Освен пещерни бръмбари са открити и други класове безгръбначни – стоножки, паяци и др.”, заяви за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов.

 

Български студент откри три нови астероида

Mладият астроном от Шумен Сунай Ибрямов откри трети поред астероид. Наскоро той се прочу като откривател на нов астероид в рамките на кампанията Пан-Старс.

Новите небесни тела са официално признати от Центъра за малки планети в Харвард и носят временните обозначения 2011 FY16, 2011 FU88 и 2011 HK35. Те са част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. И трите астероида обикалят на разстояние около 450 млн. километра от Слънцето.

Обектите се намират в основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер, на разстояние около 450 млн. километра от Слънцето.

След изчисляването на точните орбитни параметри на новите астероиди окривателят им Сунай Ибрямов може да предложи имена на астероидите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата