obratnaq storona title

В Русия са адаптирали Life on Mars

В руската версия московско ченге ще бъде пратено в миналото, за да си припомни комунизма.

Кой каза, че само американците могат да изнасилват една и съща идея до втръсване? Оказва се, че адаптирането на великобритански сериали за родна публика не е само щатски патент. В Русия вече са направили римейк на „Живот на Марс“.

В оригиналния сериал на BBC детектив Сам Тайлър се пренася от 2006 в 1973 година. В римейка, който се казва „Обратната страна на Луната“, детективът е Михаил Михайлович и се пренася в 1979 година, когато Русия е под управлението на Брежнев.

Михаил преследва манияк-убиец и двамата претърпяват катастрофа. Детективът се буди в болница и открива, че се е върнал повече от 30 години назад и то в тялото на баща си. Докато се опитва да разбере какво е станало и да свикне с разликите при комунизма, той разбира, че и убиецът е пътувал през времето заедно с него. Ще успее ли Михаил да залови маниякът, когото преследва от години, ще може ли да промени бъдещето на своя 10-годишен „аз“ и има ли как да се върне обратно в своето време?

http://www.youtube.com/watch?&v=0XfICNQ8hL0

Докато британската версия откроява разликите между полицейщината в страната през 70-те и модерния й образ днес, руската ще се занимава с времето на комунизма. „В оригинала героят се връща във времето и вижда суровост, която не носи добри резултати. Той е свестен човек и й се противопоставя“, обяснява продуцентът Александър Цекало. „В нашата история става точно обратното. Героят се държи сурово, по начин, който не подхожда на милиционер от Съветския период. Той е свикнал да разбива апартаменти без заповед за обиск, да бута врати и да извива ръце, а колегите му постоянно го успокояват и се питат дали е полудял.“

Изглежда екипът ще прокарва идеята, че днес в Русия е по-лошо отпреди. Полицаите са груби и безпардонни, а хората вече не са усмихнати както по онова време. Донякъде наистина е исторически коректна визията на сценаристите, същото се наблюдава и у нас. Но пък никой не споменава за репресиите и методите на КГБ. Някои от по-неприятните моменти на комунизма пък са направени като комедия, която да носи топли спомени на по-възрастните, като например сцена, в която на героя му се обяснява, че в сладкарницата има само един вид сок.

В главните роли са Павел Деревянко, Светлана Смирнова-Марцинкевич, Анна Цуканова и др. Режисьорът, Александър Кот, е известен и обичан в родината си, което вероятно ще донесе позитиви на сериала. Но доколко тънката критика по адрес на Путин ще позволи на продукцията да се задържи в ефир, предстои да видим. Първи сезон ще има 16 епизода и се излъчва по Первый канал от днес.

Това е третият римейк на Life on Mars. Първият е бил в САЩ през 2008, като техният опит е издържал само един сезон преди да бъде спрян, а вторият – в Испания. Там версията се е казвала La Chica de Ayer и е имала 8 серии. Стискаме палци на братушките да издържат по-дълго.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата