david bowie

Почина Дейвид Бауи

Певецът има изненадващо голям принос към фантастиката.

В неделя Великобритания изгуби един от най-великите си модерни творци – Дейвид Бауи. Той почина на 69 години след 14-месечно боледуване от РАК. Докато милионите му фенове и близките му тъжат, ние ще разгледаме приноса на Бауи към нашия любим жанр.

Вероятно, веднага се сещате за най-известната песен на Бауи – (Is There) Life on Mars. Тя вдъхнови цял телевизионен сериал, който постоянно правеше препратки към творчеството на певеца, а по-късно от него произлязоха сериал-разклонение (Ashes to Ashes – отново кръстен на песен от Бауи) и американски римейк. Песента е използвана за саундтрак в редица продукции, а в четвърти сезон на American Horror Story Джесика Ланг изпълнява кавър. Първият му хит пък е песента Space Oddity, в която се разказва за астронавт, изгубен в космоса. През дългогодишната си кариера, Бауи не е криел, че вярва в извънземни, и често е вкарвал фантастични елементи и сюжети във видеоклиповете си.

https://www.youtube.com/watch?v=v–IqqusnNQ

Освен с музиката си, Бауи е известен и като актьор. Първата му роля е на хуманоидно извънземно във филма The Man Who Fell to Earth от 1976 г. Култови са участията му в Labyrinth (1986), където играе гоблински крал, The Prestige (2006), в който се превъплъщава в Никола Тесла, и The Hunger (1983), където играе бързо остаряващ вампир. Участието му в Twin Peaks: Fire Walk with Me и до днес озадачава феновете – там играе завърнал се след 2-годишна липса агент, който тъкмо разказва за свръхестествения свят, в който е попаднал, когато отново изчезва. Дейвид Линч е планирал да развие персонажа в следващи филми, но поради провала на първия, не е имал тази възможност.

Една от емблематичните творби на Бауи е концертният албум The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Там се разказва за бисексуално извънземно, което е рок-звезда и носи на човечеството послания за мир. Историята е доста богата и поучителна, а албумът е смятан за един от най-великите на всички времена.

Изобщо, клиповете на Бауи от 70-те и 80-те са били много новаторски, а концертните му изпълнения понякога са приличали направо на театрални изпълнения.

Една от двете му последни песни, Blackstar, е била предвидена като прощален подарък за феновете, и точно такъв се е оказала. Клипът отново е научнофантастичен.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не на последно място, Дейвид Бауи е дал на света и сина си – режисьора Дънкан Джоунс, който стана известен с филмите си „Луна“ и „Първичен код“, а скоро очакваме да видим какво е сътворил с „Warcraft: Началото“.

Надяваме се посланията на Дейвид Бауи да се запомнят и следват от хората, а самият той да почива в мир!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата