3 коментара
westworld-season-3-poster-social

Westworld е спрян

„Западен свят“ няма да има повече епизоди.

Разбираме, че мнозина от харесалите сериала „Западен свят“ в първи сезон, са останали разочаровани от втори и особено от трети, но все пак тази новина е тъжна. Четвърти сезон беше доста добър, а сценаристите не искаха да разтягат повече идеята си – имаха нужда от само още един сезон, за да се сбогуват със създадените от тях светове по пълноценен начин.

Въпреки повишеното качество и скромното количество оставащи епизоди, HBO са решили да не поръчват пети сезон. Не са обявени конкретни причини, но има изобилие от вероятни такива. От една страна, сериалът е сред най-скъпите продукции на HBO, а компанията в последно време страда от финансови проблеми и има нужда да се реорганизира и да продуцира по-пестеливо. От друга, въпреки по-благосклонните ревюта на четвърти сезон, рейтингите продължават да намаляват, което прави целия сериал нерентабилен.

Интересна подробност е, че актьорският състав все пак е получил хонорарите си за пети сезон, въпреки че такъв няма да се снима. Еван Рейчъл Ууд, Танди Нютън, Джефри Райт, Ед Харис и Арън Пол са имали сделка, според която, за да ги резервира, телевизията трябва да им плати, дори нов сезон да не се снима. По този начин продуцентите си гарантират, че високопрофилните им актьори няма да избягат към по-добре платени и по-интересни проекти. Говори се, че изплатената сума е между 10 и 15 милиона. Ако обаче се чудите защо, след като HBO така и така е щяло да плаща за актьори, все пак не са дали още някой лев за продукция на цял сезон, то отговорът е, че инвестицията за заснемането би била много по-огромна. Четвърти сезон е снимал около 160 милиона за общо 8 епизода. Същевременно е привличал около 4 милиона зрителина епизод, което е само една трета от 12-те милиона, гледали първи сезон. За сравнение, „Домът на дракона“ струва грубо 125 милиона долара, а привлича по 29 милиона зрители на епизод.

Изображение с име: Westworld-banner

В момента върви петиция за възстановяване на сериала, но до момента тя е събрала едва 4000 подписа. С такъв мижав интерес HBO няма как да се впечатли.

Westworld беше свободна и разширена интерпретация на концепцията от едноименния филм на Майкъл Крайтън. В него става дума за увеселителен парк, в който неразличими от хората андроиди постепенно придобиват съзнание и собствена воля. В по-късните сезони сюжетът излиза от изкуствения свят и ни показва футуристичната Земя, в която бъдещето е красиво и удобно, но също така опасно и смъртоносно.

Финалът на четвърти сезон е достатъчно добър, за да послужи като такъв на целия сериал, но все пак предполагаше едно последно завъртане на колелото и достойно изпращане на героите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата