3 коментара
zadacha31

Задача №3

Какъв е последният въпрос, на който трябва да отговорите вярно, за да участвате в жребия за наградата, вижте тук.

Изображение с име: Dqdo IodaИзтече срокът и на втората задача и дойде време за последното предизвикателство! Отговорът на въпроса „Как можем да построим четири равностранни триъгълника с шест кибритени клечки, без да ги пресичаме“ беше като построим тетраедър – триъгълна пирамида с 4 еднакви равностранни триъгълника за стени. Въпросът, изглежда, не ви затрудни, защото получихме 16 верни отговора, с 2 повече отколкото на първата задача.

Третата задача обаче е най-трудна от всички и вероятно не всички ще успеят да я решат. Още повече, нея я няма никъде в интернет, така че няма как да потърсите SOS от Google. Ето я и нея:

Какво пише тук:

1.01.10.01.1.111.10.01.011.1

Подсказка: Написаното е дума, като точките разделят буквите й, кодирани с комбинации от цифрите 0 и 1. Ако разберете логиката им, ще разберете и каква е думата.
Подсказка 2: Кодирането на знаците е едно и също, независимо дали става дума за кирилица или латиница. „Scifi.bg“ ще изглежда така: 000.1010.00.0010.00.010101.1000.110 – забележете, че точката също се кодира.

Срокът за отговор изтече.

На 26 ще бъде изтеглен победителят, който ще спечели двата коледни подаръка от Бернар Вербер, SciFi.bg и издателство „Колибри“. Неговото име ще бъде оповестено в статията с отговора на задачата, като с него ще се свържем допълнително, за да ни предостави адрес, на който да пратим книгите, и телефон.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата