grimm-forest

Защитете селището си от чудовищата в Grimm Forest

Български кикстартър проект за компютърна игра набира фенове.

Кикстартър е страхотна възможност за набиране на средства за интересни проекти от цял свят, която от известно време е отворена и за България. Така бяха спонсорирани редица инициативи, включително и родни, като например бордовата игра Bright Future. Сега нов екип от български разработчици се бори за доверието и интереса на международната публика – Big Moustache Games финансира проекта си Grimm Forest.

Това е кооперативна компютърна игра за оцеляване, в която играчите трябва да си сътрудничат, за да защитят селището си от ужасите в обикалящата ги прокълната гора. Съчетава елементи на стратегия, тактика и изследване, а в центъра й е социалната динамика. Малки групи от хора (около 25 играча) ще трябва да си комуникират и да координират действията си, за да постигнат общата цел – да оцелеят. Всеки ден играчите строят, поправят и развиват селището си. Всяка нощ те се бият, за да отблъснат поредната атака на злите същества, които живеят „в съседство“.

Светът на играта е един от най-мрачните, страшните и жестоките, измисляни някога – този на Братя Грим (оригиналният, а не омекотеният за детските приказки), но разширен (включително с мотиви от българската митология и плашещо развинтеното въображение на разработчиците) и напомпан. Гората около селото е пълна с ужаси, но също така крие и богатства с различна стойност и употреба, така че изследването на непознати територии ще е важен елемент. Играчите трябва заедно да се борят с несгодите на смъртоносния свят около персонажите им, но същевременно всеки от тях си има роля и скрита цел, която може да противоречи на общата. Заставайки пред компютъра, вие ще трябва да се грижите не само за физическото здраве на героите си, но и за психическата им стабилност. Можете да се влюбите и да си вземете някого за партньор, което ще ви направи по-силни, но и по-уязвими, както и доста по-слаби, ако той умре.

Разработчиците избягват да дефинират жанра на Grimm Forest. Те създават уникална комбинация от различни жанрови елементи, които да се допълнят и подсилят взаимно. Има строене и развитие на селото, но играта не е стратегия. Героите имат статистики, уникални способности и багаж, но това не е RPG. Целта е да се оцелее в необятен свят, но не говорим за open world survival. Играчите ще се изправят и пред различни избори, които ще променят курса на историята им, но това не е и книга-игра. Целта е не придържането към определен популярен жанр, нито пък търсенето на оригиналност заради самата оригиналност, а създаване на увлекателна и логически последователна игра.

419382c6e21558867a5daf2d1c3f1f31_original

Интересен е подходът към сътрудничеството. Нищо не спира тези, които предпочитат да действат сами и да прецакват останалите. Но същевременно и нищо по-значително в играта не може да бъде постигнато самостоятелно. Взимането на общи решения за селото става чрез гласуване, като системата е максимално демократична. Някои селяни с определени роли (кмет, архитект, генерал и др.) могат да взимат и самостоятелни решения, но първо трябва да са спечелили доверието на останалите, за да бъдат избрани на тези позиции. Изследователите пък могат да попаднат в капан, да бъдат осакатени или заловени от врага – при това положение някой друг от селото ще трябва да им помага и да ги спасява.

Екипът на Big Moustache Games е съставен от сравнително млади, но вече опитни девелопъри с опит в различните жанрове, от които Grimm Forest заема елементи. Ивелин Иванов е работил по Tropico 3 и 4, Александър Торофиев (Ал Торо) е работил по Seasons of War и е автор на книги-игри по „Българ“, Димитър Стефанов е един от авторите зад псевдонима Колийн Ливингстън, от който са излези награждавани книги-игри, Филип Цонкин е помагал за визиите на холивудски продукции като „Легендата за Херкулес“, „Конан Варварина“, „Непобедимите 1-3“ и т.н. С други думи, говорим за хора, на които наистина може да се има доверие, че ще изкарат нещо заслужаващо си, а не просто за група хлапета от квартала.

Ако подкрепите проекта, ще можете да участвате и в следващите етапи на разработката му – със своите идеи и отзиви за свършеното до момента. За по-големи дарения се предлагат и други интересни награди. Можете да научите повече за Grimm Forest на нейната кикстартър-страница.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата