1 коментар
grimmwood

Grimmwood официално е на пазара

Българската фентъзи MMO кооперативна игра вече е достъпна в Steam.

Преди година и половина ви писахме за интересната инициатива на новото българско студио Big Moustache Games – играта Grimm Forest, преименувана след това на Grimmwood. Тогава разработчиците набираха финансиране за нея, а днес те могат да се похвалят с официалната премиера! Grimmwood е достъпна в платформата Steam за по-малко от 25 лева (това е промоционална цена за първите дни след премиерата).

Бутон за зареждане на YouTube видео

Играта е кооперативна и смесва елементи на оцеляване, стратегия и изследване. Действието се развива в средновековна Европа, разтърсвана от война. Вие сте трудолюбив и богобоязлив гражданин, който бяга от ужасите на боевете. Зад вас има само кръв, огън и болка. Единственото място, незасегнато от войната, е Великата гора – вие се отправяте натам, за да намерите спасение. По пътя срещате и други хора, странници със странни разкази за себе си. Събирате се, защото само така можете да оцелеете, и си строите село в гората. Отначало то е само няколко колиби, но постепенно ще го разработите в силна защитена зона. Уви, гората около вас не е обикновена – тя е различен свят, магичен и мистичен, красив и страшен, населен с бандити и чудовища. Стъпка по стъпка, вие откривате тайните й, много от които е по-добре да си останат забравени.

Така задачата ви е следната – вие, заедно с още до 40 непознати, ще трябва да защитавате селото си, защото всяка нощ чудовищата го атакуват. Всеки персонаж в играта си има своите сили, слабости и цели. През деня той помага на общността да стане по-силна – строи, поправя, събира ресурси. През нощта пък се бие срещу бандити, зверове и чудовища (вие обаче само наблюдавате – нощта трае няколко минути и резултатът от битката е пряко зависим от вашите действия през деня). Идеята на играта е различните играчи да намерят начин да си сътрудничат, за да оцелеят заедно, но те могат и да действат злонамерено или да преследват свои собствени скрити цели. Селяните гласуват на кого да разпределят важните роли, планират заедно какви действия да предприемат. Възможно е и да се излиза в гората, за да се събират ресурси, артефакти и знания, но така изследователят рискува здравето си.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Интересна особеност е, че селото ви винаги е обречена и рано или късно то ще падне под набезите на чудовищата. След всяка смърт ще започвате като нов герой, но ще можете да запазвате малка част от притежанията на предишния. Когато вие или групата ви намерите подходящо място, вие се заселвате и след това приемате бежанци – вие ще решите колко точно, тъй като ресурсите не стигат за всички. Колкото по-голямо е селото, толкова повече чудовищно внимание привлича.

Можете да играете в реално време (времето в играта тече успоредно с реалното) или в блиц, където всичко е 100 пъти по-бързо. Рекордът по оцеляване досега е 12 дни, което отнема 3 часа при игра в блиц.

Според първите ревюта в Steam играта си струва и е по-иновативна от повечето продукти, които се предлагат. Има някои оплаквания, но е ясно, че това е първа версия и тепърва ще бъде подобрявана.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата