2 коментара
crosby hates tasha

Защо Денис Кросби се е отказала от „Стар Трек: Следващото поколение“

Кратка история на случая с леки спойлери за сериала „Стар Трек: Следващото поколение“.

Изображение с име: tasha yar
Денис Кросби като Таша Яр от „Стар Трек: Следващото поколение“

Покрай премиерата на Star Trek: Picard тази година мнозина фенове на фантастиката от сегашното поколение решиха да се запознаят с предисторията му – стария сериал Star Trek: The Next Generation. Той е типичен представител на времето си, с не много голям бюджет (макар и други сериали от тогава да са били още по-евтини), който тръгва трудно – първият му сезон е най-слабият.

Интересна е историята на една от актрисите в него – Денис Кросби, която играе лейтанант Таша Яр, офицер по сигурността на кораба Ентърпрайз. Гледалите сериала знаят, че тя е първата главна актриса в историята на „Стар Трек“, която бива убита, и то без дори да завърши сезона. Междувременно е и първата жена в тази вселена, която не носи къса пола, а панталон, с което става миниикона за феминистките. Също така е и първата, която спи с андроида Дейта (и двамата са под въздействие на външна сила тогава, не е в нормална ситуация), което пък е един от поводите той да започне да се замисля как да се доближи повече до хората. По-късно през годините обаче, Таша се завръща в сериала за няколко епизода, но вече в сравнително нова роля като злодей. Защо става така?

Изображение с име: tashaa
Таша прелъстява Дейта.

Кросби не е пълна новобранка, когато е наета за главна роля в Star Trek: The Next Generation. Кариерата й тъкмо е потръгвала, така че тя е имала големи амбиции. Нещо повече, тя е внучка на Бинг Кросби – голям американски певец и актьор от 30-те, 40-те и 50-те години на ХХ век. Любопитна подробност е, че през 1979 г. се е снимала за Плейбой.

Първоначално Кросби е обявена като една от главните актриси в широко рекламираното завръщане на „Стар Трек“.  Любопитно е, че по време на кастинга тя е била избрана за ролята на Диана Трой, а Марина Сиртис – за Таша Яр. В последствие обаче Джийн Родънбери ги разменя. Друг интересен факт е, че той е планирал Таша да прилича много на редник Васкес от „Пришълци“ на Джеймс Камерън. Творецът се е вдъхновил от силната екзотична жена и е искал да направи нещо подобно за новия си сериал (оттам идват късата коса и панталоните). Даже името й е трябвало да бъде различно – Маша Хернандес. След размяната на Сиртис и Кросби обаче, Маша Хернандес става на Наташа Яр и екзотиката от образа й отпада, като за сметка на това Диана Трой получава нестандартните визия и акцент.

Кросби има много идеи за образа си и тръгва с надеждата да го направи наистина интересен, иска да бъде предизвиквана в различни ситуации и да се развива като актриса. Макар да има два епизода с по-голям фокус върху Таша, с напредването на първия сезон тя става все по-маловажен герой. В 23-ти епизод тя е част от мисия на непозната планета, където най-безцеремонно е убита от полутечно извънземно. От днешна гледна точка убиването на главни герои е добра идея, тъй като разчупва концепцията и дава знак, че никой не е в безопасност. В онези времена обаче, а и за „Стар Трек“ вселената по принцип, убиването на персонажи е изключително рядко събитие, провокирано единствено от разногласия между актьора и екипа. Тогава какво е предизвикало напускането на Кросби?

Актрисата разкрива това чак през 2012 г. в интервю. Тя разказва, че всъщност е била изключително нещастна на сцената на „Стар Трек: Следващото поколение“. Очаквала е много повече като развитие на персонажа си, а е получавала слаб материал, в който често е била игнорирана, а снимките са се превърнали в скучна рутина. Самите сценаристи пък постоянно са се сменяли, понеже всички са чувствали огромно напрежение от отговорността да направят нещо, отговарящо на нивото на оригиналния „Стар Трек“, което също е допринесло за нейното недоволство. „Бях нещастна. Нямах търпение да се махна от този сериал. Не беше спонтанно решение. Бях благодарна за количеството епизоди, които направих, но не исках да прекарам следващите шест години, повтаряйки „Да, капитане“ и висейки там, в една и съща униформа, в една и съща позиция на мостика. Бях наистина ужасена, че само това ме очаква през следващите Х години“, казва Кросби.

Изображение с име: sela
Кросби в ролята на Села, дъщерята на Таша Яр от алтернативната вселена.

В трети сезон обаче Денис Кросби се завръща в ролята си на Таша, но от алтернативна вселена, в която тя все още е жива. Източниците тук се разминават – едни казват, че тя сама е пожелала да се върне и екипът е измислил подходящ за това епизод, други казват, че те вече са го планирали и те са я търсили с молба да се върне замалко. Така или иначе, епизодът се получава успешен, а и обръща достатъчно внимание на Таша. Накрая тя уж умира, за да се върне назад във времето и да спаси истинската вселена. Оказва се обаче, че всъщност алтернативната Таша не е умряла, а е отвлечена от ромуланците. По-късно (и извън кадър) тя ражда дъщеря, която пораства с промит от ромуланците мозък и става враг на Ентърпрайз. Отново в ролята се превъплъщава Денис Кросби, което я прави и първият актьор в „Стар Трек“, който играе две роли – на родител и на дете. В началото зрителите не знаят коя е героинята и именно мистерията коя е тази и има ли нещо общо с Таша, го прави интересен. Като ромуланския агент Села, Кросби има четири епизода, все в големи истории за по два епизода, но персонажът така и не получава финал за сюжетната си линия. За последния епизод на сериала пък актрисата се завръща в ролята на оригиналната Таша в нещо като спомен на Пикард от времето, в което тепърва събира екипажа на Ентърпрайз за първи път.

Любопитно е, че веднага след като напуска Star Trek: TNG актрисата наистина намира краткотраен успех – тя печели ролята на Рейчъл Крийд, майката от „Гробище за домашни любимци“ по Стивън Кинг. Получава доста роли в различни филми и сериали и остава доста активна през годините – дори има появи в три епизода на „Живите мъртви“ от четвърти и пети сезон (тя е сред канибалите в Терминус). Факт е обаче, че освен с образите на Таша и Рейчъл, тя не успява да стане по-известна и именно лейтанантът на мостика на Ентърпрайз продължава да бъде най-емблематичният й персонаж до днес.

Изображение с име: crosby-denise-image
Денис Кросби днес

Интересно как щеше да се развие кариерата й, ако все пак беше останала в сериала, макар и без да е доволна от развитието на героинята си. От една страна, „Стар Трек: Следващото поколение“ става по-известен и гледан през годините, като рейтинговият пик идва в пети сезон, а след последния седми има и четири филма. Тоест, Денис е вършела черната работа в най-неблагодарната година на сериала, а след това е изтървала да се възползва от успеха му. От друга страна, като изключим Патрик Стюарт, който имаше най-добре развитият персонаж, но и извади късмета да влезе като Професор Х в „Х-мен“, с което да бетонира славата си, никой друг от главните актьори в „Стар Трек: Следващото поколение“ не е имал кой знае какъв успех извън сериала.

Ако все още не сте гледали стария сериал и имате интерес – всички сезони са качени в Netflix. Там са и всички „Стар Трек“ сериали без „Пикард“, който е в Amazon Prime.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата