Print

Завръщането на една легенда

Излезе ново издание на „Мъглите на Авалон“ от Марион Зимър Брадли. Издава „Еднорог“.

Изображение с име: myglite na avalon cccЕдна от най-добрите и известните книги във фентъзи жанра ще излезе отново на български. Поради изчерпване на старите тиражи, издателство „Еднорог“ пусна ново издание на „Мъглите на Авалон“ от Марион Зимър Брадли.

Това е трагичната история за възхода и падението на Камелот. Епосът за крал Артур и верните му рицари този път е видян през очите на жените от легендата: пламенната и жизнена Игрейн, чиято съдба е да роди спасителя на Британия – Артур; плахата, дълбоко религиозна Гуенхвифар*, кралицата на Артур; величествената Вивиан, върховна жрица на Авалон и Повелителка на езерото; и най-вече Моргана – пророчица и Пазителка на тайното познание, обречена да донесе гибел на всички…

Епичен роман за страст и насилие, за рицарска вярност и коварни интриги и не на последно място за борбата между древната мъдрост на езичеството и новите добродетели на християнството; книга за вечните човешки стойности, за любовта и омразата, за доброто и злото, която пленява читателя с непреодолимо обаяние…

По творбата има и направен филм, но той не успява да предаде стойността й по правилен начин. Самата авторка вече не е сред живите, но името й остава в историята на жанра именно с този роман.

* Съществуват различни транскрибции на името й – в книгата се използва Гуенхвифар, но по-популярните са Гуиневир или Гуинивър.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата