720x405-zootopia

„Зоотрополис“ става втория най-печеливш оригинален филм

Само „Аватар“ има повече приходи от анимацията с животни.

bg_zootropolis_mpg_r_1174eea8Една от най-големите изненади на тази година се оказа Zootopia. Анимацията на Дисни излезе през март и стана филмът с най-много приходи за първия си уикенд, който компанията някога е пускала. Критиците възторжено го похвалиха, а публиката все още го харесва, съдейки по продължителния му престой в кината по целия свят.

До момента „Зоотрополис“ е събрал 991 милиона долара приходи и съвсем скоро ще мине границата от 1 милиард. Това го изправя срещу други анимации на Дисни като „Играта на играчките 3“ и „Замръзналото кралство“, които имат 1,063 млрд. и 1,276 млрд. съответно. Оказва се обаче, че почти всички други филми с над 1 милиард долара приходи, са или продължения, или римейкове, или адаптации, или по истински случаи, а не носители на оригинален сюжет с оригинални герои. Така излиза, че „Зоотрополис“ вече е вторият най-печеливш филм (без да е римейк, адаптация и т.н.) и първият анимационен такъв. На върха в тази класация, разбира се, е „Аватар“, но доколко неговият сюжет може да се нарича оригинален е спорно.

При този успех вероятността за втора част става все по-голяма. А докато дойде време за край на похода на Zootopia по кината, той може да е надминал и другите анимационни хитове.

Междувременно, докато сме на тема бокс-офис класации – „Междузвездни войни: Епизод VІІ – Силата се пробужда“ е минал границата от 2 милиарда и вече е с 2,067 млрд. долара приходи. Може би няма да задмине „Титаник“, който е с 2,187, но все пак е доста близо. „Първият отмъстител: Войната на героите“ пък мина единия милиард и в момента е с 1,108 млрд. приходи. Той обаче е сравнително нов и ще събира още зрители, при което вероятно ще влезе дори в топ 10 на най-печелившите филми, задминавайки „Железния човек 3“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата