2 коментара
skazanie t

Игра, базирана на легенди по българските земи, с огромна подкрепа в първите 24 часа

Зад „Сказание“ стои небезизвестният Никола Райков.

Изображение с име: skazanie„Сказание“, настолна игра, базирана на митове и вярвания, съществували по земите на българите, получи огромен обществен отзвук и събра невероятна подкрепа в рамките на първото денонощие от кампанията си за издаване.

Всички са чували за змейове, самодиви и караконджули, но колко от вас знаят какво представляват мратинякът, полевоят и симаргалът? Дело на популярния детски автор и дизайнер на игри, Никола Райков, „Сказание“ обещава да ни пренесе по нашите земи в отдавна отминали векове и да ни „потопи в един магически свят на богове, митични създания, наричания и предмети на силата”. Играта е лека, с лесни правила, и бързо и динамично изиграване. Подходяща е за деца от 10 и нагоре, както и за възрастни. Това е първият проект на Никола Райков, който е ориентиран към по-зряла аудитория.

Кампанията на играта, пусната на https://prikazka-igra.com/skazanie.html цели да събере поне 1,000 предварителни заявки в рамките на един месец, за да стане реалност. Българинът използва световен модел, познат като „краудфъндинг“ от сайтовете kickstarter и indiegogo. „Като видях 1,000 бях скептичен, че е възможно, признавам си!“ споделя Галeн Монев, един от подкрепилите проекта. И това не е случайно – подобни бройки често отнемат години да се продадат. „Сказание“ обаче изглежда, че уверено върви към успеха. Отзвукът на проекта е невероятен и луксозната настолна игра събра заявки за 244 броя само в рамките на първите 24 часа.

Играта включва 52 бойни карти, 24 магически карти, 4 зара, 4 символа на времето, древен календар на слънчевия цикъл, както и луксозна твърдокорична книга с над 70 пълноцветни страници в издание, с което ще се потопите в света на „Сказание“. В нея можете да разберете защо така са наричани месеците в древния календар, устройството на вселената според старинните вярвания, и да научете реалната история зад всяко едно от митичните същества, боговете, наричанията и предметите на силата в играта.

„Сказание“ се очертава да бъде поредният успешен проект на Никола Райков. Той е роден в Стара Загора, но завършва информационни технологии в Чикаго. Автор е на първите по-рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“ и „Приказка от два свята“, както и на настолните игри „Невидим свят“ и „Таласъмски истории“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“. Никола Райков стана известен и с това, че продаде правата върху цялото си творчество на голямото китайско издателство „Haitian Publishing House“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата