3 коментара
scifi glavi

5 глави, които могат да съществуват без тяло

За какво ви е тяло щом имате глава?

Понякога на фантастите им идват странни идеи. Генното инженерство, мутациите и развитието в биотехнологиите могат да доведат до наистина причудливи неща – като например глави, които могат да съществуват без тела. Тук не говорим за зомбита, а за живи хора, които са пълноценни герои в съответните си сюжети. Преди век тази хрумка е била на практика революционна, както ще покаже първото място в класацита ни. Но днес, макар да е трудно да се издирят примери, сме доста свикнали с идеята.

5. Дориум Малдовар, „Доктор кой“

Дориум е най-новата глава без тяло. Той започва като нормален човек с цяло тяло (доколкото син извънземен в Doctor Who може да се нарече нормален), но в последствие тялото му е взето и превърнато в безглав монах. Какво правят монасите с главите, които не са им нужни? Държат ги в кутии, затворени в прашасало подземие, където никой няма да ги потърси. Появата на Дориум като глава е кратка, но доста важна за сюжета на сериала, защото именно той разкрива въпроса, около който ще се върти последният епизод този сезон – Как, аджеба, се казва Доктора?

Бутон за зареждане на YouTube видео

4. 790, „Лекс“

790 е глава на робот с човешки мозък. Не може да се нарече човек, но мозъкът му е достатъчен, за да го направи пълнокръвен герой с истински човешки чувства и емоции. По-голямата част от тях също са получени от машина – Зев слага неговата глава на мястото на своята по време на изпълнението на присъдата й – превръщането й в любовна робиня. Последната част от трансформацията включва обработване на мозъка й така, че да се влюби в първия човек, когото види след събуждането си. Но тъй като 790 получава машинната обработка, а Зев е първият човек, когото той вижда, роботската глава се оказва безнадеждно влюбена в красавицата. Сега остава само да си намери тяло, с което да задоволи безграничния й сексуален апетит…

Бутон за зареждане на YouTube видео

3. Главите от „Футурама“

„Футурама“ най-добре се възползва от идеята за глави без тяло, като ги вкарва в почти всеки свой епизод. Според сериала, след 1000 години ще съществува технология, която да съживява отдавна умрели хора като глави в буркани. Така хората от бъдещето могат да бъдат управлявани от президента Никсън и да се възхищават на същите знаменитости, които са живи и днес. За сценаристите пък това е хитро оправдание да се шегуват с днешните известни личности без да бягат от хроноса на сериала си.

https://www.youtube.com/watch?v=0O2wkfA098U

2. Куклата на вентрилоквиста, „Разкази от криптата“

Тази глава я слагаме в класацията по-скоро като майтап. Гледайте клипчето по-долу и сами ще се убедите – гнусното и страшното могат да бъдат и смешни. В този епизод от хорър-антологията се срещаме с вентрилоквист, който е хит в цирка с неговата говореща кукла. Оказва се обаче, че куклата е жива и всъщност не е кукла, а зъл израстък от ръката му и дори негов брат. Двамата са решени да запазят тайната си, но дали ще успеят да го направят без да се избият един другиго?

Бутон за зареждане на YouTube видео

1. Професор Доуел, „Главата на професор Доуел“

На първо място е най-сериозното въплъщение на идеята, а може би и нейното първо такова. През 1925 година Александър Беляев пише „Главата на професор Доуел“. Първоначално разказ, а след това роман, в него Беляев е искал да разкаже какво му е било, докато е лежал напълно обездвижен по време на остър период на болестта си – какво може да изпита една глава без тяло. Сюжетът не е много сложен, но е прекрасен за илюстрация на новата идея. Професор Доуел и неговият помощник, д-р Керн работят по проект за съживяване на мъртвите. Керн обаче става алчен и убива Доуел, след което го съживява като глава и го използва, за да черпи от знанията му.

Изображение с име: 1286437186_zaveshhanie-professora

Без съмнение, да си глава без тяло, дори да е възможно, би било ужасно, както се вижда от горните примери. И все пак, дали не е по-добре от смъртта? Концепцията със сигурност е интригуваща и нищо чудно да става все по-използвана в жанра.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата