3 коментара
doctorwho all

5 от най-добрите епизоди на „Доктор кой“

Нека си спомним най-доброто от сериала в подготовката за неговата 50-годишнина.

„Доктор кой“ не е просто фантастичен сериал – той е жива легенда! Само си представете – за 50 години Doctor Who е излъчил 33 сезона, като към това не броим специалните епизоди, филми, разклонения, документални филми „зад кадър“, книгите (на хартия и аудио), игрите и всичко останало.

За малцината, които още не знаят, главен герой в този сериал е извънземен (на външен вид човек, но с две сърца и способност да се регенерира в ново тяло при смъртта си), който пътува в своя космически кораб и машина на времето ТАРДИС. Неговите приключения са разпръснати из времето и пространството, но това не му пречи да се опълчва на извънземни нашественици и злодеи. Неговото име се пази в тайна, но всички го знаят като Доктора. Доктор кой? Едва ли някога ще разберем.

Остават по-малко от 2 месеца до специалния юбилеен епизод. Милиони фенове по целия свят чакат със затаен дъх да видят дали чакането за него си е струвало. Липсата на трейлър е изключително изнервяща, но няма как.

Докато минава времето до заветния 23-ти ноември, ние можем единствено да гледаме отново старите епизоди и да си припомняме най-добрите от тях. Няма смисъл да се лъжем – за 50 години сериалът е пускал и доста слаби серии. Отличените обаче са наистина добри – те са своеобразни преживявания, достойни за Оскар (ако и да са по телевизията, и то не американската). Структурата и идеята на сериала позволяват изключителна креативност и разнообразие от герои и сюжети, което дава възможност на сценаристите наистина да се развихрят.

Феновете на старите серии да не се сърдят, но те няма как да се сравняват с новите. Естествено, и там има добри попадения, а и те със сигурност са се отличавали във времето си. Но стандартите на днешната телевизия са по-високи, техническите възможности са несъизмеримо по-добри, поради което и в класацията присъстват само епизоди, правени след 2005 г.

И така, затягайте коланите, дърпайте ръчката на централната конзола и да започваме!

 

5. 4×01 Partners in Crime

Сценарист: Ръсел Т. Дейвис

Този епизод е низвергнат в повечето класации, но на мен ми е от най-любимите. Доктора и Дона се срещат отново, привлечени от мистерията около хапчетата за отслабване Адипоуз. Оказва се, че рекламната фраза „сланината сама си отива“ е истина в съвсем буквалния си смисъл. В този епизод комбинацията между драма и комедия е изключително добра, изпипването на детайлите е, както е типично за този сериал, отлично, а и има няколко интересни изненади. Ценното в епизода са самите адипоуз – най-сладките извънземни на всички времена!

 

4. 1×07 The Empty Child

Сценарист: Стивън Мофат

Празното дете вече беше отличено в класацията ни за най-страшните дечица във фантастиката. То обикаля с противогаз на лицето из разтърсвания от бомбардировките на Хитлер Лондон и търси майка си. Проблемът е, че всеки, когото докосне, се превръща в негово копие – безмозъчно зомби с противогаз на лицето, търсещо майка си с невинно гласче и сочеща ръчичка. Освен с изключително сполучливото зловещо детенце, епизодът се отличава с интересни идеи, добър замисъл и драма, без да пропуска да вкара и няколко комични момента.

 

3. 4×11 Turn Left

Сценарист: Ръсел Т. Дейвис

Дона Нобъл „има нещо на гърба си“. Това нещо я вкарва в паралелна вселена, където един ден тя решава да завие надясно вместо наляво. Това променя живота й, води до смъртта на Доктора и в последствие до края на Вселената. Стара приятелка на Доктора от паралелна вселена обаче ще успее да се намеси и да помогне на Дона да върне нещата в правилното им състояние. Този епизод представя Англия и света в апокалиптична обстановка – бедствията следват едно след друго и няма кой да ги спре. Правят се паралели както със стари епизоди и сериали-разклонения, така и с реални ситуации от Втората световна война, бедствията от която сякаш се повтарят в много по-голям мащаб. Катрин Тейт пък направо заковава ролята си и запушва устите на всички, които са били против тя да бъде придружителката за четвърти сезон.

 

2. 3×10 Blink

Сценарист: Стивън Мофат

Този епизод неизменно присъства във ВСИЧКИ подобни класации и е всепризнат за един от най-добрите в историята на сериала. Интересното в него е, че главен герой е не Доктора, а обикновено момиче – Сали Спароу. Тя се оказва част от заплетен сюжет, свързан с много пътуване във времето и адски зловещи живи статуи. Единственото, което тя има за ориентир, е плашещото предупреждение от мистериозния непознат на DVD-то – „Не мигай. Мигни и си мъртва. Не отвръщай поглед. И не мигай. Успех.“

 

1. 7×14 The Name of the Doctor

Сценарист: Стивън Мофат

Може да изглежда малко нагласено, но наистина най-добрият епизод и най-подходящият за първо място в тази класация, според мен, е най-скоро излъченият. Достоен сам по себе си за юбилеен епизод, „Името на Доктора“ съчетава в себе си цялата 50-годишна история на сериала и разрешава две от най-големите мистерии през последните година-две. Името на Доктора най-накрая бива произнесено в полята на Трензалор, а Клара разкрива и изпълнява предназначението си. Финалът пък е доста нетипичен за сериала клифхенгър, в който разбираме, че сме пропуснали цяла една регенерация на Доктора. С все още увиснали челюсти чакаме да видим какви ще бъдат разкритията за Доктора на Джон Хърт в юбилейния епизод на 23 ноември!

 

За малко не се класираха:

  • 1.02 The End of the World – Докато първия епизод от новите серии не е кой знае какво, вторият веднага грабва и ви подсказва, че това вероятно ще е новият ви любим сериал.
  • 4.07 The Unicorn and the Wasp – Мистериозно убийство, крадла на бижута, огромна оса и Агата Кристи. Поредния заплетен сюжет, изпъстрен с много комични ситуации.
  • 4.08-4.09 Silence in the Library / Forest of the Dead – Един от най-заплетените сюжети в сериала, изпълнен с множество драматични моменти.
  • 5.07 Amy’s Choice – Доктора, Ейми и Рори се оказват хванати в капана на два свята, само единият от които е истинският. Как да изберат в кой от тях да останат? Този със злите бабички или този с умиращия ТАРДИС?
  • 6.10 The Girl Who Waited – Доктора и двамата му придружители се оказват на място, където времето тече различно в различните му половини. На Ейми й се налага да остарее сама, чакаща любимия си да я спаси.
Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата