6 коментара
priqteli

5 от най-добрите извънземни приятели на Земята

Човек не може да бъде човек, ако няма приятели. Особено когато извънземните раси не му мислят доброто. Кой ще ни се притече на помощ в най-тъмните ни часове?

Какво щяхме да правим ние, бедните земляни, ако нямахме застъпници сред другите раси? В касовите кино филми винаги някой наш се оказва супергерой и ни оправя, изтрепвайки хиляди извънземни гадове, но в сериалите собствените сили сякаш рядко ни достигат. За щастие, там винаги се намира някой симпатичен извънземен, който да ни спаси задниците, когато вселената се обръща срещу нас. Ето кои са най-добрите ни приятели отвъд нашата слънчева система:

 

5. Да`ан („Земя: Последен сблъсък“)

Тейлоните са доста неприятна раса. Уж искат да ни помогнат и да ни дарят с технологиите си, но всъщност постоянно кроят пъклени планове за това как да ни използват за своите си мистериозни цели. Техният лидер, Зо`ор, не се колебае да убива, да подчинява и да провежда зловещи експерименти върху невинни и беззащитни хорица. Добре, че е Да`ан, един от малкото ни застъпници сред Тейлоните. Да`ан вярва, че неговата раса може да постигне мисията си единствено чрез сътрудничество с човечеството. Нерядко Да`ан успява да ни спаси от гнева на Зо`ор или поне да помогне на човешката съпротива да се справи с проблема. Същевременно той е и стожер на морала за собствената си раса и нерядко единственият разумен глас в управляващия синод. За съжаление, макар и проявяващ съчувствие към нас, Да`ан знае за някои от плановете, нараняващи невинни хора и дори участва в реализирането им. Той все пак си остава Тейлон, верен преди всичко на своя вид. Затова, макар и само благодарение на него да не сме изтребени от лилавите ни посетители, остава на последно място в класацията.

 

4. Дилен („Вавилон 5“)

Дилен е загадъчната посланичка на мистериозните Минбари в международната, пардон, междувидовата космическа станция Вавилон 5 – построена на неутрална земя, където водещите раси могат да решават различията си в сравнително мирна обстановка. Заемайки достойно място сред останалите интелигенти видове, ние сме сравнително миролюбиви и справедливи, но с расата на Минбари винаги сме имали проблеми. Завършилата преди 10 години война с тях, която на практика губим, също не помага на разбирателството помежду ни. Дилен съзнава всичко това, но и вижда, че трябва да бъдем обединени, ако искаме да имаме шанс за оцеляване срещу новия страшен враг, застрашаващ цялата вселена. За да сближи двете раси и да помогне конфликтите да намалеят, тя прави голяма жертва – превръща се в човек. С риск собствената й раса да я отритне, както и нерядко става, тя се решава на трансформацията, за да ни помогне да получим заслуженото си уважение, както и заедно да победим Сенките. Но все пак нейната постъпка не е мотивирана единствено от любов към човечеството – тя знае, че има нужда от помощта на расата ни в борбата срещу общата заплаха, както и че ако не действа за по-бързо съюзяване на расите, ние сами ще си пречим с войни помежду ни. Така че, колкото и приятелски да изглежда, действа и говори Дилен за расата ни, колкото и справедлива съдница да е в конфликтни ситуации, трябва да имаме предвид, че немалка част от нейното приятелство, поне в началото, е по сметка. Затова и няма как да й дадем повече от 4-то място.

 

3. Тор („Старгейт СГ-1“)

Мислите, че Тор е богът на мълниите в норвежката митология? И да, и не. Тор е извънземен от расата на Асгардите. Върховният главнокомандващ на сивите човечета вижда потенциала в нашата раса и ни насочва в еволюцията ни, пазейки ни от външни врагове. Когато разгадаваме тайната на Старгейта и започваме да излизаме и по други планети, където ядосваме Гоа`улдите, Тор включва Земята в списъка на защитените планети – така лишава най-големите ни врагове от удоволствието да дойдат и да ни нападнат директно с космическите си кораби, срещу които нямаме особен шанс. Е, този договор не пречи все пак да се случват някои атаки от време на време, но от СГ-1 са достатъчно находчиви, за да се справят с тях, поне в нашата вселена. Но протекцията от Асгардите не ни е просто подарена, заслужили сме си я – нерядко се включваме в борби срещу репликаторите и в крайна сметка дори успяваме да ги унищожим. Но нищо от това не би било възможно без намесите на Тор в ранната ни история, в нашите войни, дори във вътрешните ни бюрократични борби. Без Тор на нас щеше да ни отнеме още няколко века да се развием дотолкова, че да започнем да изследваме космоса, а след което да си намерим белята и сами да предизвикаме някое властолюбиво извънземно да ни затрие или пороби. Вместо това сме ставаме Петата раса и успяваме да отървем няколко галактики от най-големите им врагове. Тор ни е наистина добър приятел, защото приносът му е на място и от глобално значение.

 

2. Дик Соломон и екипа му („На гости на третата планета“)

Когато пристигат на Земята през 90-те, четирите извънземни, приели самоличностите на Дик, Сали, Хари и Томи Соломон нямат представа, че ще се влюбят в нашата планета. Те си избират човешки тела и започват да живеят сред нас, за да ни изучават, но постепенно разбират, че в нашата физика, психика, общество и култура има много повече, отколкото едно извънземно може да види на пръв поглед. Те остават няколко години, като нарочно протакат мисията си, с цел да прекарат повече време на Земята. Дик се влюбва в Мери, Сали в Дон, а Томи в Алиса. Тяхната неопитност и невежество в човешкия начин на живот ги вкарват в множество комични ситуации, но именно искреността и невинността им изглежда печелят сърцата на тукашните им половинки. Едва ли има други извънземни, които постигат такова разбиране на човешката природа, влизат под кожата ни и искрено се забавляват. А дори и да са герои от комедия, не бива да забравяме техните подвизи – често спасяват Земята, предотвратявайки в зародиш плановете на други, по-лоши извънземни. Разбира се, за да запазят тайната на своята същност, те не издават колко много полезни неща са свършили за нашата раса и си остават едни тихи и неоценени истински приятели. Затова поне ние ги оценяваме с второ място в класацията.

 

1. Доктора („Доктор кой“)

Е, тук вече стигаме до истината. Доктора е извънземен, но е направил за планетата ни повече отколкото всеки друг, бил той човек или извънземен. Господарят на времето може да пътува навсякъде из историята и вселената, но винаги се връща при нас. За повече от 1100 години живот, Доктора е спасявал Земята от повече извънземни нашествия, отколкото можем да преброим. Това е и нормално, все пак сериалът върви от 1963 година насам и е най-дългият в историята на фантастиката – за толкова години Доктора ни е отървал от лошите мераци на Далеци, Киберхора, Слитийни и какви ли още не гадове, незачитащи правото на живот и свобода на хората. В повечето случаи загадъчният извънземен пътува през времето и пространството с човешка придружителка до себе си, понякога дори се влюбва в нея, въпреки че расата ни очевидно е по-нисша от неговата. Има нещо в нас, което кара този извънземен истински да ни обича и честичко да ни върши животоспасяващи услуги. Казват, че приятелите идват и си отиват – не и ако приятел ти е Доктора – той ни помага още откакто сме неандерталци (първите серии през 1963 г.), та чак до последния ден от съществуването на вселената (края на трети сезон от новите серии). По-дълготрайно приятелство от това – здраве му кажи. Неизчерпаемото му желание да помага и стотиците пъти, в които ни е спасявал от изчезване или поробване с право му дават златния медал в класацията на нашите най-добри приятели от други планети.

 

Е, вярно, всички тези извънземни приятели са само наужким – измислили сме ги, за да ни вървят сериалите по-леко. Но не е ли наистина достоверно, че ако някъде из вселената бродят извънземни, то поне един от тях ще ни хареса и ще ни защитава? Колкото и да се мразим за убийствата, за замърсяването, за алчността и т.н. нашата раса определено има положителни страни и потенциал за сериозни постижения. Ако ние сами не го осъзнаваме, то може би наистина ни трябват такива извънземни приятели, за да ни го напомнят и да ни помагат в достигането му.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата