3 коментара
5-ot-nai-dobrite-pochti-fant-ser

5 от най-добрите почти фантастични сериали

Някои сериали не се водят фантастика, но имат много от необходимите елементи за това.

Не е вярно, че истинският фен на жанра гледа само жанрови сериали. Съвсем нормално е да разпускаш и с такива, които уж не се водят фантастични. Но като се замислиш колко много от любимите ти нефантастики всъщност бъкат от фантастични елементи, тогава осъзнаваш какво е да си истински фен на жанра. Тук ще откроим някои от най-добрите сериали от други жанрове, които се заиграват със сайфай елементи.

 

5. „Бялата кралица“ (The White Queen)

„Бялата кралица“ е минисериал от тази година, направен по роман. На пръв поглед е чисто исторически – разказва за войните за английския престол между Ланкастър и Йорк от края на ХV век през погледа на важните тогава жени – Елизабет – съпругата на крал Едуард, Маргарет – майката на бъдещия крал Хенри, и Ан Невил – бъдеща кралица. Не че сериалът е без недостатъци, но е зарибяващ, а изненадващата добавка към него го прави напълно достоен за включване в класацията. Елизабет Йоркска е представена като вещица. Заедно с майка си тя урочасва, вижда бъдещето и прави подли магии, подкопаващи усилията на враговете й. Не става ясно дали заклинанията й наистина работят или това са просто съвпадения, но идеята е интересна.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

4. „Отмъстителите“ (The Avengers)

Няма нищо общо с филма със супергероите. Всъщност това е много стар британски сериал, започнал още преди старите серии на Doctor Who, който през ноември ще празнува 50-годишнина. Става дума за двама шпиони, агенти на тайна британска агенция, които редовно спасяват родината и света от зли престъпници с пъклени планове. Те се борят с непобедими роботи, хищни извънземни растения, маниаци с контрол над природните сили, смаляващи устройства, машини с контрол над ума и какво ли още не. Причината сериалът да не се води фантастика въпреки всички тези елементи е, че те се появяват само в средните сезони (4 и 5), докато в останалите „Отмъстителите“ е чистокръвен шпионски трилър. А причината сериалът да присъства в класацията е количеството разбити от него стереотипи и, разбира се, култовата Ема Пийл (Даяна Риг, която днес играе в „Игра на тронове“ като лейди Олена и се появи в 100-тния епизод от новите серии на „Доктор кой“ като злодей).

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

3. „ВИП“ (V.I.P)

Този сериал също не е от най-новите (пилотният епизод вече навъртя 15 годинки), но все още върви по кабеларките. В него Памела Андерсън става фиктивен шеф на охранителна фирма, която се занимава само със знаменитости. Жанрът е екшън-комедия, но в доста епизоди има научнофантастични елементи, отново при злодеите и техните устройства – вещество, което може да превърне океаните в желе, престъпници с метални ръце, системи за сигурност с изкуствен интелект (озвучени от Джордж Такей от „Стар Трек“), мистериозни оръжия, пренасящи жертвите си в друго измерение, от времето на Хитлер и др. Самите ВИП пък разполагат с най-модерните технологии, а секретарката им е ненадмината хакерка. Да, реалистичността определено не е силната страна на сериала, но комедията и мацките са. Самият факт, че цицореста блондинка с пухкави розови дрешки е най-добрата охранителка в света си е доста фантастичен.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

2. „Викинги“ (Vikings)

Този сериал започна в началото на тази година. Разказва за издигането на Рагнар Лотброк във викингската йерархия. Културата и битът на викингите определено са интересни, а и доста добре предадени. Макар доста от сюжетите да са придадък на сценаристите, останалото е сравнително точно – и няма как да е иначе, тъй като продуцент е History Channel. Фантастиката в сериала се свежда до присъствието на боговете. Рагнар вярва, че неговите победи и свръхестествени видения се дължат на предразположението на Один към него. Дали боговете наистина му помагат или героят просто не е със всичкия си, зрителите сами трябва да преценят. Сериалът определено е обещаващ, а догодина ще излъчи втория си сезон.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

1. „Никита“ (La Femme Nikita)

Ако тук има фенове на сегашната „Никита“, която наесен ще излъчи последния си сезон по CW, да ме прощават. Първият сериал „Никита“ от 1995 е с много, много класи над този. Младо и красиво момиче (Пета Уилсън) е натопено в убийство, осъдено на смъртна присъда, привидно убито и отвлечено от суперсекретна организация, наречена „Отдел 1“. Там тя е тренирана за убиец, който да попълни редиците на Отдела. Организацията е ръководена от безмилостните Директор и Маделин, които манипулират, убиват и измъчват свои и чужди агенти без да им мигне окото. Отделът се бори срещу тероризма и престъпността, но методите на „добрите“ са не по-малко смъртоносни. Никита постепенно се научава да оцелява, обградена от врагове, а включването й в постоянните интриги, игри и манипулации на висшестоящите я издига в йерархията. Фантастиката отново се изразява в свръхразвити технологии, но най-ценното в сериала са сложните и изпипани сюжети, изпълнени с психология, мрачна атмосфера, драма, екшън, напрежение и, не на последно място, хубав саундтрак.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Сигурен съм, че има много други сериали, които биха могли да бъдат включени тук. Вие как мислите – заслужават ли тези сериали местата си и кои бихте сложили вие в класацията?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата