2 коментара
5 болести

5 от най-фантастичните болести

Какво е общото между Скот – тийнейджърът-вълк, Алиса от Страната на чудесата, зомбито Стиви, вампира Ерик Нортман и извънземната Заан? Отговорът: Всички те проявяват симптомите на петте най-фантастични и редки болести на Земята.

Няма спор – човешкото въображение е родило много интересни неща за нашия любим жанр. Но дали всичко е измислено от автора или се базира все пак на нещо реално? Дали на Земята не съществуват реално нещата, за които сме чели или гледали във фантастиката? Вижте 5 болести, за които едва ли сте подозирали, че наистина съществуват.

 

5. Хипертрихоза / Синдром на върколака

Изображение с име: върколакЕдна от страдащите от този синдром е Абис ДеДжизъс. По нейното лице са поникнали тъмни косми още когато е била на 2 годинки. Докторите са я диагностицирали с Хипертрихоза или Синдром на върколака. При тази рядка болест се наблюдава прекомерен растеж на косми, дори и в участъци на тялото, където не би трябвало да има такива. Така болните приличат направо на върколаци – единствено им липсват остри зъби и нокти (макар че и това с ноктите може да се постигне при желание). Друг случай има в Мексико, къдетоцяло семейство си предавало гена на Върколашкия синдром и имали окосмение абсолютно навсякъде. На двама братя от фамилията е била предложена роля в „Досиетата Х“, но болните отказали.

Най-популярните върколаци по телевизията в момента са тези от „Тийнейджърът-вълк“. Често върколаците се намесват във вампирските филми и сериали като техни врагове – например в „Здрач“ и „Истинска кръв“.

 

4. Микропсия / Синдромът на Алиса в Страната на чудесата

Изображение с име: възприятиеМикропсията е зрително нарушение, при което обектите се виждат по-малки, отколкото са. Болните виждат хора, техни крайници, животни и неодушевени предмети със значително по-скромни размери. Обектите им изглеждат едновременно много далечни и изключително близки. Още едно име на това разстройство е „Лилипутското зрение“, вдъхновено от книгите на Джонатан Суифт за Гъливер. Интересното е, че не окото е повредено, а само способността на мозъка да възприема информацията, която то предава.

 

3. Синдром на ходещия труп

Изображение с име: зомбиТова е много остра депресия, комбинирана със суицидни намерения. Пациентите се оплакват, че са изгубили всичко, което са могли – притежания, части от тялото. Те вярват, че са умрели и в момента са ходещи трупове. Болните могат да стигнат и до крайности – да чувстват миризмата на собствената си разлагаща се плът или да усещат червеи, които разяждат тялото им. Интересно е, че понякога чувството, че си жив мъртвец, ти дава усещане за безсмъртие.

Да се надяваме, че това няма да се случи на нас или на някой познат, и че единствения ни досег с тази болест ще е наесен, когато започне втори сезон на „Живите мъртви“.

 

2. Вампирска болест

Изображение с име: burnsСъществуват хора, които не просто са алергични към слънцето, а наистина трябва да правят всичко възможно, за да го избягват. Ако слънчевата светлина огрее кожата им, тя се покрива с мехури и ги боли. Те не спят в ковчези, нямат проблем да хапват чесън и не пият кръв, но определено напомнят на зъбатите ни приятели от „Дневниците на вампира“.

 

1. Акантокератодермия / Синдром на синята кожа

Изображение с име: bluemanХората с този синдром имат син или лилав цвят на кожата и ноктите. Болестта е изключително рядка, но има докуметиран случай в Кентъки, САЩ. Там цяло семейство било известно като „сините хора“ в края на ХІХ и началото на ХХ век. Те живели в изолация и се чифтосвали помежду си, предавайки си рецесивния ген от поколение на поколение. От околните села ги смятали за „бедни, но добри хора“. В крайна сметка лекар успял да намери лекарство за тях, което те да приемат под формата на таблетка всеки ден. В последния случай, от 1982 година, болестта се е проявила при техен потомък в по-лека форма – синкави устни и нокти, които посиняват, когато бебето се ядоса.

Особеният цвят кожа не водил до никакви здравословни проблеми със себе си, членовете на това семейство доживявали до късна старост. Но вероятно те, повече от всички други, са разбирали значението на термина „дискриминация“ и „толерантност към различните“. Сините хора са разпространени във фантастиката единствено като извънземни. Такива са например Търговеца от „Доктор кой“, Заан от „Фарскейп“ или лилавата Транс от „Андромеда“. Да не забравяме и за „Смърфовете“.

 

Източник: www.oddee.com
Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата