5 от най-полезните суперсили

Много супергерои, много уникални способности, но кои от тях са най-полезни и кои водят най-малко неприятни последствия след себе си?

Надявам се, вече всички са разбрали, че са мутанти. Макар и да е невъзможно, научната фантастика продължава да настоява, че мутациите могат да предизвикат появата на нова суперсила при човека. Безброй книги, филми и сериали градят сюжетите си на герои, които притежават някаква уникална способност. Не всяка е особено полезни обаче. Циклоп от X-Men, например, може да причинява огромни разрушения чрез зрелищните лазери, които излизат от очите му. Но за да озапти силата си, той трябва да носи постоянно очила или да стои със затворени очи. Разрушение може да се постига и по много други начини, които не ти причиняват толкова неудобства. Силата на Хиро от „Герои“ също на пръв поглед е добра – да пътува през времето. Но всъщност той така и не я овладява достатъчно добре, а тя води до много парадокси и неприятни последици, защото няма как да се предвидят всички промени върху бъдещето. Да не говорим колко пъти го закарва на непознати места, където той дори не е искал да отива.

И така, след внимателен анализ, отхвърлихме неособено полезните суперсили, както и тези, които са полезни, но носят със себе си и големи недостатъци. Остава да видим кои са петте уникални способности, които са най-полезни на мутантите. Ако моето дете се окаже мутант със суперсила, ще стискам палци да е именно една от тези.

 

5. Да контролираш природните стихии

Буря от "Х-Мен" владее природните стихии, но така и не е доживяла главна роля в който и да е от филмите

Определено една от най-зрелищните суперсили – протягаш ръка към небето и изведнъж черни облаци закриват слънцето и започват да сипят мълнии върху враговете ти. Ураганите, които можеш да предизвикаш, могат да повдигат и местят много по-тежки неща от най-мощната телекинеза. Можеш да убиваш лошите по най-разнообразни начини – да ги пържиш в светкавици, да ги отнасяш с торнадо, да ги заливаш с цунами… Ако пък силата се падне на човек, загрижен за обществото, то планетата Земя я чакат добри дни – ще вали когато трябва и ще има максимално количество реколта, по плажовете ще е слънчево, за да са доволни туристите, по планините ще има достатъчно сняг, за да се радват скиорите… Само един такъв човек би могъл да движи икономиката на цяла държава. Дори и в световен план – може да се напоят отново пустините с дъжд и постепенно да се превърнат в обработваеми земи, да се спират опустошителните бури и цунамита, от които се оплаква планетата напоследък. Силата ще бъде от полза и в чисто личен план – писнало ви е от жегата – викате малко облаци да скрият слънцето, вкарвате малко вятър в картинката и готово. Писнало ви е от студа – махате облаците и слънцето топли душата ви.

Единственият недостатък на тази сила, е че не може да се използва мигновено. Ако изведнъж се окажете заобиколени от врагове с насочени към вас пушки, например, то докато извикате облаците със светкавиците, ще са ви застреляли около стотина пъти. А и по някаква причина, контролиращите времето герои винаги са пренебрегвани и са поставяни в позицията на второстепенни при фантастичните сюжети. Затова, ако искате да се възползвате напълно от потенциала на тази своя мутация, трябва да намерите и други изроди като вас, с чиито суперсили да се комбинирате.

 

4. Телепатия

Телепатията на Суки от "Истинска кръв" неведнъж е спасявала живота й

От една страна е малко скучно да знаеш всичко, което се върти в главата на човека срещу теб. Липсва елементът на изненада, защото често знаеш какво ще тръгне да планира преди самия него. Оттук следва (според безброй сериали, филми и книги), че ако можеш да четеш мислите на всички, освен на един, то ще се влюбиш именно в него и ще се развие сърцераздирателна любовна драма между вас.

Но да оставим това настрана и да поразсъждаваме – никога не могат да те излъжат, винаги можеш да познаеш кой е убиецът и какво ти мисли, винаги можеш да познаеш кой ти е искрен приятел и кой те използва, можеш да водиш мисловен разговор с някого без другите да ви чуват, или пък ако сте на голямо разстояние един от друг. Да, за второто си има телефони, но къде му е веселото на това? Да не говорим колко пестиш от сметки. И имаш мислите си винаги на разположение, докато телефонът постоянно се губи някъде или му пада батерията. Знаейки съкровените тайни на другите, можеш да се превърнеш в перфектния манипулатор

Има обаче и недостатък – за разлика от горната сила, тази няма как да се ползва, за да помага на човечеството. А и, честно казано, й липсва така необходимата на феновете зрелищност.

Интересно е, че от всички суперсили, тази изглежда най-възможна за постигане. Развиват се технологии, където можеш да управляваш компютър с мисълта си – нещо, което би било от огромна полза за инвалидите например. Все повече фантасти и футуролози предричат, че в далечното бъдеще няма да се налага да се използват езици, защото всички ще могат да си общуват телепатично. Теорията е, че умовете на човечеството са обединено в едно общо виртуално пространство, в което всеки може да обменя мисли с другите. Но мозъците ни днес са далеч от необходимото развитие, за да се възползваме от скрития им телепатичен потенциал.

 

3. Да ставаш невидим

Това вероятно е най-забавната суперсила, за която децата си мечтаят от малки, но уви, още не сме мутирали до такава степен, че да можем да се крием от чужди погледи и камери. С нея можеш да се измъкваш незабелязан от враговете/родителите/неприятните ситуации, да бъдеш на 99% сигурен победител в битка, да плашиш хората като се правиш на полтъргайст, да крадеш и да вършиш злини безнаказано, защото никога няма да те хванат, да шпионираш и, не на последно място, да се вмъкваш в съблекалнята на момичетата, или момчетата, или който там пол те интересува.

Във фантастиката има известно разногласие относно това дали когато ставаш невидим, дрехите ти също стават невидими, или трябва да си гол, за да се възползваш от способността си. Ако е второто, то тази сила става доста трудно употребяема през зимата. С невидимостта вървят и други недостатъци – това, че хората не те виждат, не винаги е в твой интерес – ако пресичаш улицата например, трябва да внимаваш да няма никакви коли наоколо, защото няма да те видят и да намалят скоростта. В битка, където летят куршуми, ще бъде по-трудно враговете ти да те уцелят, но далеч по-възможно да те застреля някой от приятелите ти, който не знае къде си в момента. А представете си свят, в който всички мутират така, че да могат да стават невидими – само заради чувството на безнаказаност, броят на престъпленията ще скочи до небето, а обществото ще изпадне в анархия. Ще спечелят най-вече производителите на топлинни скенери – колкото и да си невидим, няма как да скриеш топлината си, следователно една проста камера с топлинни сензори веднага ще разкрие опита ти да влезеш с взлом в някоя банка, например за да я обереш. Е, разбира се, ако си умен и знаеш как да използваш силата си, тя ще има много повече плюсове, отколкото минуси, и аз лично не бих я отказал.

 

2. Да копираш силите на другите

Сайлър от "Герои" може да е на отвратителна диета, но именно това го прави непобедим.

Всяка уникална сила бледнее в сравнение с тази. Какъв е смисълът да си уникален, ако има човек, който по всяко време може да ти открадне силата и да бъде като теб? Би било още по-неприятно ако това става като в „Герои“, където Сайлър яде мозъците на мутантите, за да се сдобие със способностите им. Такъв един човек струва колкото цяла армия от супергерои, защото по всяко време може да използва всяка една от силите им, с която толкова много се фукат. Е да, малко ще се пообърка от толкова богат арсенал, ще му бъде трудно да запази нужната концентрация, за да използва всичко налично, но някак ще се справи. Най-големият проблем всъщност е, че ако не съществуват други мутанти с разнообразни суперсили, които да изкопираш, то ти няма и да разбереш, че притежаваш такава способност.

Съществен недостатък е, че, тъй като си най-силен, другите супергерои ти завиждат и се обединяват срещу теб, за да те премахнат от лицето на Земята. Никога не ти се доверяват и трудно си намираш приятели, което малко или много те прави самотен. Да не говорим, че винаги ще ти липсва оригиналност.

Но не бива това да те спира, ако някой те обиди, винаги можеш да му изядеш мозъка и да се отървеш от проблема.

 

1. Да оставаш винаги невредим

Безсмъртието не се отразява толкова зле на капитан Джак от "Торчууд", въпреки че неговата безсмъртност не върви с имунизация срещу болката.

Това е може би най-полезната от всички суперсили, за които се сетихме. Буря от „Х-мен“ може да прати и 20 цунамита срещу теб, но ти винаги ще си останеш невредим и все някога ще ти се удаде възможност да я победиш, докато ти самият няма да познаваш нито загубата, нито физическата болка. Отрязаните ти крайници ще зарастват отново, никога няма да можеш да умреш. Логично е всъщност, че ако тялото ти има силата само да заздравява мигновено, ти ще си безсмъртен и като продължителност на живота. Старостта е просто изхабяване на организма, постепенното му влошаване докато тялото вече не може да поддържа живота. Ако имаш способността да се лекуваш от всичко, то старостта никога няма да те застигне.

От друга страна, не всички приветстват безсмъртието. Някои се уморяват след като са живели хиляди години и жадуват за смъртта, животът им става скучен. Наистина, аспектът любимите ти хора винаги да остаряват и да умират около теб, не е от най-привлекателните. С течение на времето ще ставаш все по-дистанциран и безчувствен. Близките ти някога хора ще са отдавна мъртви и забравени, дори от самия теб. А не може всички на Земята да станат безсмъртни, както ще ни покаже „Торчууд“ това лято, защото тя ще се пренасели, а ресурсите й ще се изхабят и съществуването на всички ще стане далеч по-неприятно. Представете си и да прекарате векове наред заровени под Земята, ако вашите врагове все пак надделеят и успеят да се отърват по този начин от вас. Интересно е как героите, които ги сполетява тази ужасна участ във фантастиката, излизат все още с всичкия си след това. Разбира се, не трябва да бъдем само черногледи. Кой не би искал да живее вечно, за да види как ще се развие човечството след 100, след 1000 години. Какви ли чудеса ще бъдат измислени, какви ли светове ще бъдат колонизирани, за каквито ние днес не можем и да си мечтаем? Колко пъти можеш да започнеш нов живот, като загърбиш всичко, което ти се е случвало досега? Колко можеш да научиш? Всичко това е достъпно на безсмъртния, стига само да има търпение – такова, което той несъмнено ще придобие през вековете и каквото ние никога няма да познаем с кратките си животи.

 

Суперсилите, родени от фантастиката, са безброй, но всяка от тях върви и със своите минуси. Тези пет сякаш са с най-малко недостатъци и най-големи предимства. Естествено, че е невъзможно каквато и да е мутация да ги причини (може би с изключение на телепатията), но не е ли хубаво да си мечтаем от време на време, че можем да бъдем повече от това, което сме?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
15 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Сетих се за ново решение на проблема със затлъстяването! Ще настроим телепорта така, че да телепортира само правилните частици от нашето тяло. Молекулите на сланините, мазнините и тем подобни лоши частици ще ги телепортира в някоя фабрика за сапун 🙂 Така хем вълкът сит, хем агнето цяло 🙂

Xaresvami nevidimosta taka nikoi niama da vijda kogato pravia beli.

plamen

az iskam mnogo da stana super geroi no neznam i nemoga da stana.moita me4ta e da stana ben10 n v sa6tiq mi svqt

kiril

🙂 (bandit) ::::)

plamen

Az vinagi sam me4tal da imam super sili i da se borq s zloto nprimer da hva6tam krad4i.Bih se 4ustval mnogo dobre 🙂 🙂 🙂 🙂

Sluffy

Спиране на времето (контролиране на времето) – бих се чувствал като бог 😛

Петър Атанасов

Шокиращо добър филм 🙂

Иначе не мисля, че ще се стигне чак до такава крайност, по-скоро финтес манията ще стане още по-модерна и хората ще губят повече време, усилия и по-малко калории във фитнеса отколкото ако просто ходят пеша от точка А до точка Б, но нищо 🙂 Аз лично също не бих отказал възможността да се телепортирам от време на време, много по-екологично е и въздухът ще се изчисти, закъсненията може би ще намалеят (а може и да се увеличат), и ще мога да се телепортирам в тоалетната, когато имам спешна нужда, а съм далеч от вкъщи 🙂

Кал
Kal

…само дано не е твърде скоро.

Иначе 90% от човечеството може да хвърли топа от затлъстяване… 😀

(Гледали сте WALL.E, нали?)

Мира
Pepper

Телепатията, но да може да я включваш когато си поискаш. И летенето също 🙂

gerinka

Май най ми харесва 🙂 летенето и шляенето из сънищата (Inception :-D). Може и да не са сред класиралите се първенци, ама са весели супер и нетолкова супер сили.

Петя Ивайлова
петя84

😀 наистина ще ми е приятно да се телепортирам с машина, но предпочитам да не съм от пионерите.

петя84 може би ще иска да се включи като тестов обект 😀

Иначе за мен лично, телекинезата звучи като най-привлекателна способност 😎

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Вече са телепортирани елементарни частици (не мога да се сетя точно каква беше) и се очаква в близките 50 години да стане възможно телепортирането на атоми и прости молекули. Но това е „на светлинни години“ от телепортирането на порядъчно количество вещество, а още повече на жив организъм (, което не е ясно дали е възможно и какво влияние има върху съзнанието…)

Петя Ивайлова
петя84

аз винаги съм харесвала най-много телепортацията (отчасти защото Хиро и Нощната сянка са ми любимци), но това все пак не е точно супер сила – не губя надежда, че някой ден технологията ще напредне дотолкова, че телепортирането ще се превърне в нещо от ежедневието на хората;)

… …