5 от най-симпатичните роботи във фантастиката

Някои роботи ви карат да се смеете, други да плачете, а трети – да искате да ги погалите. Често обаче емоциите, които роботите предизвикват, са по-силни дори от човешките.

Откъде идва този стремеж във фантастиката да се правят роботи с човешки качества, не мога да си обясня. Сякаш хората сме малко, та искаме да правим и машини, които да приличат на нас. Разбира се, хората са по-непредвидими от роботите, докато последните винаги следват някаква програма, която ги прави повече или по-малко предсказуеми, следователно може да им се има повече доверие. Ако към тази сигурност добавим и изкуствен интелект с човешки качества, които ни правят симпатични, то роботът може да ни стане по-добър приятел от човека. Точно това са постигнали и следващите 5 робота – може да нямат сърце или мозък, но публиката ги обича често повече и от хората около тях.

 

5. 790 – „Лекс“

Роботите модел 790 поддържат живота на ГРОЗДА – столицата на Лигата на 20-те хиляди планети. Те имат съвсем малки парченца мозък, колкото да изпълняват някои по-сложни операции и телата им са направени от метал и „дарена“ плът на затворници и провинили се пред Божествения Ред. По време на трансформацията на Зев в любовна робиня, тя успява да се освободи от Лустикона и да сложи металната глава от току-що изяденото тяло на робота 790, който е оперирал с машината, на своето място. Така 790 получава мозъчното програмиране, предвидено за нея, да се влюби в първия човек, когото види, в случая – Зев. Оттук нататък главата на робота 790 следва Зев неотлъчно през приключенията й в двете Вселени, не спира да я обича и да се бори за вниманието й, като същевременно ръси злобни шегички, най-често по адрес на капитана на Лекс, Стенли Туидъл. Макар той да няма шанс да влезе в леглото на Зев, защото е стар и противен за нея, двамата със 790 често спорят кой е по-добър за любовната робиня. 790, естествено, съвсем няма шанс, защото няма тяло, с което да я задоволи.

Трагедията на 790 е, че той е принуден от програмата си да обича някого с цялата си същност, но никога не може да има връзка с обекта на желанията си, защото от него е останала само глава. С цялото сексуално напрежение на борда платоническата любов изглежда напълно невъзможна и той постоянно вижда конкуренция в останалите членове на екипажа. Единственото, което може да направи, е да се бори постоянно за това да си намери тяло (или летяща ръка) и да подкрепя любимия си във всичките му начинания, каквото и да му струва. Верен помощник и защитник, 790 прави винаги всичко възможно, за да спаси този, когото обича.

Главата на 790 е метална, като има 3 екрана – 2 очи и една уста. На екраните се показват всъщност очите и устата на актьора, който го озвучава и всъщност е и един от сценаристите на Lexx – Джефри Хиршфийлд. За да снимат лицевите му изражения, които да се показват на екраните, той стои пред камерата със специален и сложен уред на главата си.

 

4. Бендър – „Футурама

Абсолютен антигерой, Бендър от Futurama е алкохолизиран, пристрастен към цигари, хазарт и леки жени робот-клептоман. Построен е малко преди 2999-та година в Мексико, от „Приятелски настроената към роботи компания на Мама“, за да огъва метални части, които после да се използват за конструиране на будки за самоубийство. Когато среща току-що размразения Фрай от 1999-та, успява да пребори програмата си и да се отправи с него на фантастични пътешествия. Алкохолизмът му всъщност идва по нужда – така той зарежда батериите си, а често след поглъщането на голямо количество масло се оригва с огнен пламък от устата си. Ако не изпие достатъчно, изпада в състояние, което при хората се получава ако препият. Бендър го получава и ако прекали с алкохола, което често прави, просто защото му харесва да е пиян. Когато до главата му се приближат магнити, той се освобождава от всякакви задръжки и да се държи като фолк-певец (за американски фолк-певец става дума, да не се бърка с нашите чалга-певци). Но моралът на робота е на обидно ниско ниво дори и в нормалното му състояние – той не проявява симпатии към никого, освен понякога към Фрай, който става най-добрият (и първият) му приятел (макар и често Бендър да го нарича свой домашен любимец, просто защото той е само човек), не изрязява особено желание да помага на хора в нужда, дори от време на време проявява склонност към избиване на човечеството. Интересно защо склонността за масово изтребление не пречи Бендър да е един от най-симпатичните роботи във фантастиката, но все пак го дърпа назад в класацията. Място в нея намира обаче заради своето брилянтно чувство за хумор и майтапи, които все пак разтопяват сърцата на зрителите. Симпатии печели и със своята чувствителна натура. Макар да е робот, той често е нараняван или трогван от постъпките на останалите. Самият Бендър не го осъзнава и казва, че „да си робот е чудесно, но роботите нямат емоции, а това ме натъжава“. Сред чисто роботските му предимства са голямата издържливост и способността да функционира (и най-вече да краде) дори в разглобено състояние. Колкото и да е чувствителен и симпатичен, често хората около него не го харесват заради егоизма му, разюзданото поведение и омразата към човечеството. Но Бендър сам заявява, че който не го харесва, може да целуне неговия блестящ метален задник!

 

3. R2D2 – „Междузвездни войни“

От самото начало Джордж Лукас е искал Star Wars да бъде за роботи и именно това е постигнал с шестте си филма. От началото до края двойката Ар-Ту-Ди-Ту и Си-Три-Пи-О присъства неизменно на всички важни събития. R2 е трудно подвижен, не може да говори, няма лице, а емоциите му не са на чак толкова високо ниво. Но въпреки това той става един от най-симпатичните роботи в историята на фантастиката. Той си общува с хората предимно със звуци, с което напомня на домашен любимец. Ролята на C3PO пък е да превежда звуците му – в разговорите между двамата можем да отгатнем какво е казал Ар-Ту чрез отговора в думи на Си-Три-Пи-О. Често споровете им са забавни и служат за комично развлечение между съдбовните моменти за хората. Заети със собствените си драми, хората сякаш не забелязват, че роботът и андроидът също имат своите нужди и емоции, макар при Ар-Ту да не може да се говори за изградена личност. Той обаче се радва, когато е поощрен или тъжи, когато някои около него страда. Същият служи повече от добре на пилотите в космоса, като се прикачва към корабите им и помага в управлението, както и разполага с интересен арсенал при нужда да се справи с неочаквано появили се пред него врагове.

Роботът става любимец на малки и големи и оказва огромно влияние върху американската и световната култура – с неговата форма са безброй играчки, фигурки и други стоки, промотиращи „Междузвездни войни“. Също така той, андроидът и Анакин Скайуокър са единствените герои, които присъстват и в шестте филма. За разлика от Анакин обаче, механичните ни приятели остават верни на себе си и до самия край.

 

2. Уол-и – „Уол-и“

Wall-E е симпатично и много емоционално малко боклукчийско роботче, което е изоставено от хората на опустошената и твърде замърсена планета Земя. Той живее в самота и жадува за компания. Единственото живо същество, с които може да си общува, е хлебарка, с която той се отнася много внимателно. Един ден намира растение, което прибира в бърлогата си, за да се грижи за него. По-късно се среща с друг робот – Ева, която е изпратена на Земята, за да търси растения – знак, че атмосферата вече не е толкова токсична и отново може да поддържа живот, което пък означава, че избягалите в космоса хора могат да се завърнат на планетата. Уол-и се влюбва в Ева, която отначало е студена и груба с него. Отблъскването й не го отказва и той упорито се бори за одобрението й, с което малко по малко я печели. Двамата занасят растението до Аксиом, където срещат и човечеството – дебелаци със слаби кости, размекнати от вековете в космоса. Там преодоляват съпротивата на корабния компютър, който не иска хората да се върнат обратно на планетата и показват растението на капитана, с което връщат първоначалните обитатели на Земята обратно, за да възстановят дома си.

Моделът на Уол-и не му позволява да говори, но невербалните му знаци са повече от красноречиви и трогателни. Лицето му не прилича особено на човешко, но има очи и вежди, което е достатъчно, за да прави изразителни гримаси. През годините самота той развива съзнание и постига нивото на развитие на малко дете. Наивен и жертвоготовен, той, също като хората, не може да живее сам и има крещяща нужда от общуване. Тя обаче не е изцяло егоистична, каквато би била при човека. Той се грижи не толкова за собственото си оцеляване, колкото за това да помага и да бъде полезен на другите. Изключително лесно се доверява и привързва, за разлика от хората, които винаги са подозрителни. Самият той няма задни мисли, което го кара да смята, че и другите са добронамерени като него. Когато срещне съпротива, обаче, той не губи време за справяне с обидата или съжаление, а прави всичко възможно да постигне целта си. Wall-E въплъщава в себе си най-добрите и най-искрените човешки качества на фона на ужасната раса, в която се е превърнало човечеството. Да се надяваме, че бъдещето, описано в историята му, ще си остане само във фантастиката.

 

1. К9 – „Доктор кой“

С тази класация започнах да си обяснявам защо роботите са толкова популярни – може би именно защото повечето са направени така, че да напомнят на домашни любимци. Емоциите им са в по-суров вид, отколкото при хората, винаги са с по-дребен ръст и най-симпатичните общуват невербално, също като кучето, котката, папагала и т.н. и именно на тази база печелят симпатиите на феновете. Е, това са открили сценаристите на Doctor Who още през далечната 1977, когато са създали К9, верния спътник на Доктора. Роботът обаче не наподобява човек, а куче. Говорещо метално куче, което може да стреля лазери от носа си и притежава огромни количества знания. Наглед кучето няма емоции, но в тона му винаги се четат такива. То успява да предразполага придружителките на Доктора към себе си и често единици от модела му остават при спътничките на Доктора като спомен след края на приключенията им с него. Популярността на К9 води до появата му в 3 от разклоненията на „Доктор Кой“ – „К9 и компания“, „Приключенията на Сара Джейн“ и „К-9“. Металното куче е полезен помощник на Доктора в приключенията му из времето и пространството, а доскоро помагаше и на Сара Джейн в борбите й да запази Земята чиста и в безопасност от извънземни инвазии. Въпреки че сам по себе си е много по-опасен от който и да е човек, вероятно всеки изпитва неистовото желание да клекне и да го погали, на което той реагира с дружелюбно примигване на очните лампички и раздвижване на опашката и ушите-антени.

 

Може да се опасяваме, че роботите, които тепърва ще създаваме наяве, ще доведат до нашето изтребление, както в „Терминатор“ или „Бойна звезда Галактика“, но ако роботиката и програмирането на изкуствен интелект вървят в правилните стъпки, то могат да се получат и изключително любвеобвилни създания. В някоя от следващите класации пък ще разгледаме и най-симпатичните андроиди във фантастиката.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
20 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

За мен най-симпатичния робот е Джони 5 от Short Circuit 2. Като бях малък няколко пъти си го вземах филма от близката видеотека 🙂

Преди да се пръкне Уоли, моят фаворит беше Нъмбър файв: http://www.imdb.com/media/rm1730778624/tt0091949

Камелия Христова
aeryn

Тук сигурно би било единственото място където ще ти призная, че според мен Лекс заслужава 1вото място 😀

Петър Атанасов

Всичко ново е добре забравено старо 🙂

Но не мога да се съглася със забележката. К9 се появява за пръв път на малък екран през 1977 година, също тогава излизат първите „Междузвездни войни“ (явно е била добра година за фантастиката, свързана с роботи – и наистина в днешно време няма такива добри попадения), „Лекс“ и 790 се появяват през 1995 година, а Бендър от Футурама (или Фючърама, зависи дали си падаме по запазването на английското звучене на непреводимите думи) е нарисуван през 1999 година. Не мисля, че това показва следене на фантастиката само от новото хилядолетие.

Но си прав, не знаех, че Уол-и има първообраз от старите филми, а тъй като той ми беше единствения класиран от това хилядолетие, мнението ти, че във времената преди 2000 година са се правели по-добри роботи за кино и телевизия (най-вече за книги всъщност!) напълно се оправдава 🙂

Благодаря за коментара!

Личи си, че статията е писана от хора, които следят фантастиката от началото на новото хилядолетие! Поне един да беше споменал, че Уоли е 3Д вариант на истински киноробот от филма „Късо съединение“. Там са истинските изобретатели на „хуманоидния му чар“ движението на веждите и очите изразяващи емоции. В оригиналния филм, на Бадам (неизгубил качествата си дори до днес), Там верижното създание е правено за военни цели, а съдържа такава подигравка с милитаризма… Само колко струва сцената, когато нашия побеждава три истински военни машини и ги разхожда с клозетни чинии на врата. Има невероятна сцена в която роботът танцува „Треска в събота вечер“ и демонстрира уникална танцова пластика на железарията, с което може да се сравнява само фламенкото на астронавта от Играта на играчките 3.

Mythos

А относно силоните – за тостерите (центурионите) няма никакво съмнение, че са андроиди. Изтребителите им (изскочи ми от главата как ги наричаха) са си роботи. Дванадесетте вида човешки силони поначало са киборги, но след като Бумър зачева и ражда статусът им става по-скоро на биологичен вид.

Дефиниция за биологичен вид: видът е съвкупност от индивиди, които имат общи морфологични белези, обитават трайно определен ареал, в чиито предели се размножават и оставят плодовито потомство, изолирани са от други подобни съвкупности и имат обща еволюционна съдба (взето е от учебник по биология).

Според мен е валидно за силоните откъдето и да се погледне.

Mythos

@ Петя84

Прочети „Стоманените пещери“. Там ще видиш обяснението защо всички роботи имат хуманоидна форма.
Отделно Азимов въвежда понятието „хуманоиден робот“ (отделно от робот, който така или иначе има хуманоидна форма защото неговите роботи друга просто нямат) за Р. Данил Оливо, който е единственият робот, който толкова прилича на човек, че може да бъде различен само от много опитни роботици (в Ерата преди и по време на Фондацията Р.Данил създава много хуманоидни роботи, които да му помагат. Една от тях е съпругата на Хари Селдън).
Всички роботи на Азимов имат изкуствен интелект, просто обикновените роботи са силно ограничени в това отношение. Р. Данил Оливо е толкова съвършен, че с течение на времето успява да надмине чисто роботското (логическо) мислене и да усвои човешката логика. Той прави това благодарение на опита, който трупа, нещо непосилно за другите роботи (преди създадените от него други хуманоидни роботи).
И нито един робот на Азимов не притежава способността да „чувства“. Роботите описват болката като „напрежение в позитронния поток“, в следствие на противоречие на резултатите с 3-те закона, заложени в тяхното програмиране.

Петя Ивайлова
петя84

в момента чета книга на Айзък Азимов – мисля, че някъде беше написано черно на бяло, че според него робот се нарича само автомат с хуманоидна форма (независимо дали има интелект, емоции и т.н.) – в този смисъл R2 и примерно Серж от „Каприка“ не би трябвало да влизат в тази категория. Но това си е само становището на Азимов, което не е официално прието. Очевидно Ар Ту и К9 са роботи, въпреки, че не приличат на хора (интересно как би се наричал К9 по дроидската терминология – цефалоид?;)…
Случаят със силоните е по-сложен – 12-те модела са от плът и кръв, но в същото време имаше серия , в която Бумър се включи пряко към компютър и обезвреди цял батальон силонски корабчета (не си спомням подробностите – отдавна го гледах);затова предполагам, че са някакъв вид сложни киборзи (т.е. биологичен организъм съдържащ механични компоненти). Затова пък центурионите са си обикновени андроиди.

Mythos

Разграничението обаче си остава условно. Така например Карел Чапек (създателят на думата „робот“) описва всъщност хуманоидни роботи, т.е. андроиди.

Айзък Азимов, създателят на известните „3 закона на роботиката“ (които всъщност са 4) също има предвид андроиди, като споменава, че производството на роботи, които да могат да си слушат с други машини (например трактори), е много по-лесно от това да се произведе всяка отделна машина (трактор, миксер и т.н.) с изкуствен интелект. Най-популярният му робот, Р. Данил Оливо, той описва като „хуманоиден“, като в случая това описание надхвърля просто човешката форма (глава, 2 ръце, торс, 2 крака). Данил е неразличим от човек за обикновените хора, както и за повечето роботици, които го виждат за пръв път или не знаят за съществуването му. Т.е. той би влязъл в графата „киборг“, но Азимов нарича и андроидите и него „роботи“, макар да не е писал за нито един робот, по смисъла на дефиницията от предходния коментар.

Клифърд Саймък също пише за роботи от време на време, имайки предвид или андроиди или киборги. Използваният термин си остава „робот“.

Mythos

По принцип разграничението е следното:
– робот – нехуманоидна машина (например R2-D2)
– андроид – хуманоидна машина (1 глава, 2 ръце, 2 крака, тяло – С3РО)
– киборг – съчетание между човек и машина, с предимство на машината (Терминатор Т-100, ген. Грийвъс са киборги, но Дарт Вейдър просто има кибернетични протези и животоподдържащ костюм). За разлика от роботите и андроидите, при киборгите интелектът е задължителен.

От тази гледна точка силоните (в първоначалната си версия – тостерите) са андроиди. След като успяха да приемат толкова човешки вид, че да не могат да се различат от хората, станаха киборги. А накрая, когато успяха да се възпроизведат по естествен път обаче се превърнаха в отделен БИОЛОГИЧЕН вид, който вече НЕ Е механичен, т.е. не са киборги.

Силоните вече са друга раса, те успяха да се възпроизвеждат, също така имат и самостоятелно мнение по въпросите, което определено ги прави раса.

Петър Атанасов

Роми щеше да влезе в андроидите за следващата седмица 🙂 За там съм предвидил и един книжен андроид, макар книгата също да е филмирана.

Между другото интересно ще е някой да каже каква е точно разликата между робот, андроид, киборг и каквото там още има 🙂 И към кои се отнасят силоните, например.

Роми – аватара на Андромеда също е доста симпатичен робот или по-точно киборг 😎

Mythos

Тук само тенекии (роботи и андроиди) ли могат да се посочват или може и някой киборг?
Иначе моят любим робот никога не е бил филмиран – това е Р. Данил Оливо – хуманоидният робот от романите на Айзък Азимов.

Петя Ивайлова
петя84

моят любимец е R2 – радвам се, че го има в класацията. може да не е сложна личност, но със сигурност е умен и емоционален, и някак сладък, въпреки че изглежда малко като кошче за боклук;))

Мира
Pepper

Много ще ми е интерасне срещата между Бендър и Уоли :D.

Нед Ласков

К-9 определено заслужава първото място – гласът му е много сладък, но не мога да си спомня кой го озвучаваше…