2 коментара
17

5 от най-ужасяващите извънземни

Споменатите филми и сериали се гледат най-добре на тъмно и без други хора наоколо. Загърнете се в одеалото и вижте какви ужаси е способна да роди фантастиката.

Кой не обича да гледа страшни филми с отвратителни и ужасяващи извънземни? Кой не обича тази тръпка, която хем те кара да се криеш зад дивана, хем да искаш да гледаш още? За съжаление, колкото повече такива филми гледаме, толкова по-малко се впечатляваме от ужасите в тях. Също така, всеки си има има свои собствени страхове, които понякога са субективни. Това кара различните хора да се плашат от различни неща.

Съществуват обаче универсално признати за ужасяващи извънземни в научната фантастика, а както първото място би трябвало да покаже – никога не е късно да се измисли ново извънземно, което да плаши по нов и оригинален начин – и деца, и възрастни, и новаци и закоравели зрители на жанра. Да гасим лампите и да започваме!

 

5. Извънземните от „Следите“

Изображение с име: signsВсъщност самите извънземни не блестят с нещо кой знае какво. Поредните изроди, дошли да ни превземат планетата. Тези обаче прекарват необходимото количество време преди инвазията в сплашване на земляните с житни кръгове, загадъчни шумове, мяркане на силуети през нощта и обикаляне по фермите на треперещите хорица. Имат и необходимия зъл вид. Всъщност, присъствието им в класацията е заслуга най-вече на режисьорите на филма, които ги представят по най-добрия възможен начин, както и на сценаристите, които ги използват в точния брой сцени, за да ги направят най-страшни – нито твърде много, за да не досадят, нито твърде малко, за да не доскучее филма с невидими заплахи без нищо конкретно. Все пак расата се отличава с шипа в ръката им, който може да изпуска отровен за хората газ, както и със способността на кожата им да променя цвета си, което им помага да се скриват от хорските погледи.

 

4. Безликите извънземни от „Досиетата Х“

Изображение с име: facelessМакар тези извънземни да са донякъде на наша страна, те са едни от най-ужасяващите в сериала, а и жанра въобще! Накратко – лошите извънземни са всъщност обладани от черното масло (него вече го признахме като един от най-ужасяващите начини да те контролират). Безликите принадлежат към същия вид, но са се предпазили от черното масло като са се обезобразили. Всички входове и изходи от тялото им (очи, уста, нос, кой знае – сигурно и другите дупки на тялото) са затворени с кожа. Невинаги се показват в този вид – те имат способността да приемат формата на други хора и дори да имитират гласа им. Въпреки това в повечето случаи се разпознават по безизразния си глас и студеното държание. Безликите се борят срещу лошите извънземни и техните планове за колонизация на Земята. За съжаление обаче, методите им са доста брутални – включват изгарянето на големи групи хора, бивши жертви на извънземните, за да заличат следите им. Така в списъка им попадат и Скъли, като похитена, и Мълдър, като човек, който знае твърде голяма част от истината. Тяхната кръв е зелена киселина, която разяжда тялото им, когато бъдат убити, за да не останат техни следи на Земята. Но и без друго да ги убиеш не е толкова лесно – това става само със забиване на специален остър уред във врата им.

 

3. 456 от „Торчууд“

Изображение с име: 456Всъщност истинското име на тези извънземни не е известно, но тъй като техните съобщения пристигат по радиочестотата 456, им се дава това. Техният вид е напреднал технологично много отвъд нашите представи и никой не знае докъде се простират възможностите им. Атмосферата им се състои от отровни за човека елементи и те живеят в гъста мъгла. Не е нужно да споменаваме, че външният им вид далеч не е привлекателен, но отново трябва да отдадем заслуженото признание на режисьорите, които знаят кога и как да ги показват.

456 откриват, че ако се прикачат към земно дете, в тялото им се преливат вещества, които ги карат да изпитват удоволствие. Така те се пристрастяват към децата, а те от своя страна им стават живеещ в мъчение източник на дрога. Още по-ужасното е, че връзката с извънземното не убива детето, а го поддържа вечно младо и мъчещо се (детето на заглавната снимка е дадено на 456 преди 40 години). Сякаш това не стига – 456 имат способността да контролират децата на Земята от разстояние. Тяхната поява се предшества от масови „паузи“ на децата по цялата планета – те спират, обявяват със зловещ глас „Ние идваме“, след което продължават игрите си без спомен от случката. След пристигането си 456 предлагат на управляващите да им предадат 10% от човешките деца. В противен случай планетата ни ще бъде поробена и всички деца ще бъдат взети. Точно в най-страшния момент, преди човечеството да пожертва децата си, капитан Джак успява да намери противодействие на чуждоземните наркомани, но не и без самият той да направи голяма саможертва.

 

2. Пришълците от „Пришълецът“

Изображение с име: AlienДокато за горните примери със сигурност ще се намерят спорещи привърженици на по-страшни извънземни, тук малцина ще противоречат. Никой не знае откъде идват пришълците, нито колко точно интелигентни са те, но бруталната им природа ясно показва, че няма как да са ни приятели.

Начело стои извънземната кралица, която снася пришълец след пришълец. От яйцето излиза ракообразно същество, което си търси приемник. Когато си намери някой злощастен човечец, то се лепва на лицето му и имплантира истинското бебе-пришълче прец устата му. Дори да успее да се отърве от отвратителното нещо върху лицето си, жертвата е на практика свършена. Бебето-пришълче се развива в стомаха му и, когато е готово, разпорва корема на приемника си, след което, невъзмутено от разпръсканата кръв, продължава да расте навън. Пришълците имат и голям талант да се крият, което ги прави трудни за откриване от враговете им, а апетитът им за хора не спира след напускането на първия приемник. Трудни за убиване ги прави и кръвта им – киселина, която разяжда метали и убива хора.

Главната героиня Рипли ги среща на отдалечена планета в катастрофирал космически кораб. Най-вероятно този кораб е на друга извънземна раса, а екипажът е бил превзет и избит от пришълците. В дългоочаквания филм „Прометей“ може би ще стане дума за това каква е тази раса и какъв е произходът на пришълците.

 

1. Тишината/Забравата от „Доктор кой“

Изображение с име: Doctor Who - The SilenceМоже би е малко парадоксално, но най-страшните извънземни са в най-детския (от изброените) сериал. The Silence могат да се преведат и като „Тишината“ и като „Забравата“ – и двете значения на думата са напълно подходящи за тези извънземни. Произходът им не е ясен, засега се знае само, че са религиозен култ, който смята Доктора за свой враг. Те са грозни и тихи, тяхното присъствие не се усеща от хората. Могат да бъдат видяни, но веднага щом човекът отвърне поглед, той ги забравя. Докато е под влиянието им, на човека могат да се внушат идеи. Така всъщност се оказва, че Тишината са на Земята отдавна и влияят на развитието на цивилизацията ни, без ние да знаем. Ако случайно някой от нас стане много досаден и се изпречи на пътя им (колкото и трудно да е това, ако не ги помниш) Тишината може да ни разпарчетоса само с едно вдигане на ръката си. Не знам каква точно е функцията на костюмите, с които са облечени, но определено допринасят към ужасния им вид. Лицата им са по-скоро безформени и размазани, нещо за което създателят на протезите определено заслужава бонус към заплатата – размитото лице на уж солидната кукла пред камерата е трудно за запомняне дори от зрителя.

Изображение с име: weeping angel„Доктор кой“ има и друг добър пример за ужасяващо извънземно – Ридаещите ангели. Те се вкаменяват когато ги гледат и така могат да се приемат като обикновени безобидни статуи, но ако върху тях не попада ничий поглед, те могат да се движат изключително бързо. Затова е много важно, ако те те застрават, да не си позволяваш дори да мигнеш. Само ги споменавам като бонус, без да ги включвам, защото дори да те стигнат, последиците не са толкова фатални – изпращат те в миналото, където можеш да изживееш спокойно живота си, без да им пречиш.

Всъщност, тези два примера показват, че ако се подходи с мисъл и психология към въпроса, все още е възможно да се измисли оригинално извънземно, което да уплаши дори хардкор-феновете на страшните филми и сериали.

 

И така – какво трябва да притежава наистина ужасяващото извънземно? На първо място, трябва да експлоатира някакъв основен човешки страх или жизнена нужда. Пришълецът използва ужаса от това, нещо гнусно да се лепне на лицето ти и да те задуши, Тишината се възползва от това често човешко усещане, че някой те гледа, а когато се обърнеш, няма никой, Безликите са страшни, защото представителят им привидно няма сетива, но се ориентира чудесно – желае ни злото, а ние не можем да разгадаем по никакъв начин какви са намеренията му – не можем да се ориентираме по очите, нито по студения безизразен глас, 456 застрашават най-скъпото ни и същевременно най-беззащитното – децата на Земята. Естествено, най-експлоатиран (и до него се свеждат повечето) е страхът от това, че нещо много по-силно от теб застрашава съществуването ти. На второ място – добре е извънземното да не се показва постоянно на камерата – то трябва да е загадъчно и мистериозно. Непознатото е най-страшно, а колкото повече се показва едно ново същество, толкова по-познато става то на зрителя. И, естествено, трябва да е много, много грозно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата