5-те най-добри процедурни фантастики

Какво става ако смесим типичния криминален/процедурен сериал с фантастиката? Получава се нещо добро, което е хем по-различно, хем достатъчно реалистично и близко до света ни.

Научната фантастика може да има различни по природа и степен проявления в дадено произведение. На мен лично ми допада, когато фантастиката е примесена с известна доза реализъм – така ми е по лесно да приема, че това може да се случи, което от своя страна увеличава удововствието от самото произведение. От известно време се продуцират сериали с известен научнофантастичен елемент, където главните действащи лица са в сферата на сигурността и полицията (law enforcement) – най-вече агенти на различни правителствени структури (ФБР, НСС), а действието се развива като в процедурен сериал. В следващите редове ще ви представя петте най-добри представителя в този жанр, поне според моето скромно мнение.

 

Хранилище 13 (Warehouse 13)

В основата на сюжета имаме двама агенти на Тайните служби – Мика Беринг и Пийт Латимър, назначени на работа в секретното правителствено Хранилище 13. Случаите, които се разследват от тях, са свързани със събиране на липсващи свръхестествени артефакти, които да се съхраняват във въпросния. Двамата първоначално считат назначенията си за наказание, но в хода на историите осъзнават важността на това, в което са замесени. Концепцията на продукцията е примесена с голяма доза реализъм, простиращ се дори в исторически план – понякога артефакт е свързан с известен автор или голямо историческо събитие. Предишните 12 хранилища са съществували в различни епохи, започващи от времето на Александър Велики и достигащи до Британската империя в началото на 20 век. Самото Хранилище 13 бива построено от Томас Едисон и Никола Тесла в Южна Дакота. Премиерата на сериала е на 7 Юли 2009 г. и е проследена от 3.5 милиона зрители, което към момента е било най-гледаната продукция по кабелната мрежа във въпросната вечер. Към момента по Syfy върви 4-ти сезон, а критиците го оприличават на смесица между „Досиетата Х“ и „Индиана Джоунс“.

 

Поглед в бъдещето (FlashForward)

Един добър сериал, който нямаше късмет с рейтингите и беше спрян след само един сезон въпреки добрите отзиви от критиците. Историята е изградена около мистериозно събитие, което кара хората да изпадат в безсъзнание за две минути и 17 секунди – време, през което всеки един човек на земята вижда бъдещето си след шест месеца. Екип от местни ФБР агенти се заема да установи причината. По време на припадъка техният водач е видял как прогресира в разследването по събитието, докато неговия парньор – нищо. Поради последното, всички смятат, че той няма да е жив след 6 месеца. В хода на разследването героите се натъкват на “Пациент 0”, които остава в съзнание по време на събитието, както и нa подобен опит в Сомалия през 90-те. Продукцията е базирана на роман на Робърт Сойър от 1999 г.

 

Експериментът (Fringe)

Добре познатата на всички ни история за агент Дънам, Питър и Уолтър Бишъп се нарежда на почетното трето място. Няма да отегчавам аудиторията със сюжета, а само ще отбележа, че мен лично „Експериментът“ ме грабна като обновена версия на „Досиетата Х”. Той изпълняваше прилично тази си роля до трети сезон. След това, все си мисля, че и самите сценаристи се пооплетоха в митологията. После от Фокс му отредиха да се излъчва в петъчния слот на смъртта, вървящ ръка с намаляващите рейтинги. Успя по някъкъв начин да се поднови за пети и последен сезон, за радост на фенската му маса. Признавам, че следя с интерес последния сезон, защото много обичам сюжети с тоталитарен сетинг за бъдещето. Така че, чакаме с нетърпение 18 (19 наше време) Януари 2013 г., когато ще се излъчи двойният финален епизод.

 

Туин Пийкс (Twin Peaks)

Правим завой с една абсолютна класика, която спокойно бих определил като смесица от фантастика, драма, комедия и хорър. Преди повече от 20 години хората бяха отдадени на това, да открият отговора на въпроса „Кой уби Лора Палмър?”. Младо момиче – от добро семейство, отличничка на випуска, занимаваща се с благотворителност, е брутално убито в тихото и спокойно градче Туин Пийкс. Тъй като деянието е извършено на границата с Канада, ФБР е привикано да разследва случая в лицето на необичайния агент Дейл Купър. В хода на историята се оказва, че Лора Палмър далеч не е толкова невинна и смъртта й крие страшна тайна. Самият Купър започва да интерпретира странни сънища (по-късно видения), за да реши мистерията и да изключва един по един заподозрените. През втория сезон (за съжаление и последен) се намесват дори военните и зрителят научава за т. нар. „случаи на синята роза“, свързани с необясними феномени (което повлиява на един друг сериал), както и за портали към други измерения. Всичко това е гарнирано със сапунчест привкус от поддържащите истории, умело разказани от Дейвид Линч.

 

Досиетата Х (The X-Files)

Абсолютният номер 1 в настоящата класация, най-малкото предвид, че двама от подгласниците му са директно повлияни от него. Двама агенти – Мълдър, който вярва в паранормалните явления и има личен мотив да се присъеди към проекта, и Скъли, чиято задача е да дава логични и смислени обяснения и тайно да шпионира партьора си. Основната митология на сериала се върти около колонизация на Земята от извънземните и опитите на сенчести елементи да я прикрият чрез различни конспирационни прийоми. Останалата част от епизодите са т. нар Monster-of-the-week и представят на зрителя разследвания на най-различни теми – генетични, изкуствен интелект, върколаци, пътуване във времето, но всичко се правеше с голяма доза реализъм (в един от епизодите на отдела им правеха одит и счетоводителят не можеше да оправдае разхищенията на държавни пари). За съжаление, финалът беше слаб, а свястна продукция от ранга на „Досиетата“ не е имало от 10 години. Филмът от 2008 г. пък не е нищо повече от жалък опит да се изкарат пари от верните почитатели.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

Досиетата и Експериментът! Хранилището бива, но си мисля че има и по-добри от него. От Туин Пийкс пък абсолютно нищо не го помня. Бях много малък. Поглед в бъдещето не съм го гледал.

Jon Snow

Хубава статия но Туин Пийкс е всичко друго, не и процедурен сериал.