5 трогателни погребения във фантастиката

Спойлери за „Старгейт: Атлантида“, „Историята на прислужницата“, „Игра на тронове“, „Стар Трек: Дискавъри“ и „Викинги“.

Колкото и да е тъжна, смъртта е неизменна част от живота – дотолкова, че присъства дори във фантастиката, чрез която уж бягаме от мрачната си реалност. През вековете различните народи и култури са развили различни обичаи за казване на последно сбогом на мъртвите, макар в основата си нещата да са сравнително еднакви – погребване или изгаряне. За по-великите личности и важни персонажи в научната фантастика и фентъзито обаче погребенията могат да бъдат зрелищни ритуали, изпълнени не само с мъка, но и с красота. Сбогуването с любим герой от сериал може да е също толкова тежко, колкото това с близък човек от реалния живот. Тези сериали определено се възползват от смъртта на ключовите си действащи лица по най-добрия и трогателен начин, за да постигнат висок емоционален заряд и да покажат впечатляващи визии.

5. Карсън Бекет – Старгейт: Атлантида

Докторът на Атлантида е сред най-големите герои в сериала. Когато част от жителите на Древния град развиват тумори, които експлодират, той рискува живота си, за да оперира последния заразен. Операцията минава успешно и туморът е на секунди от обезопасяване, когато избухва и го убива. Погребението на Карсън е като на национален герой, със задължителните прочувствени речи и сълзи, както и с гайдар от родната му Шотландия. Най-красивият момент е изпращането на ковчега му през старгейта. След погребението Родни провежда разговор с духа на Карсън или поне представата му за него.

4. Прислужниците – Историята на слугинята

Въпреки че погребаните тук не са важни персонажи за сериала, те са слугини също като главните героини. Загиват при атентат на малка група бунтовнички, жертвали живота си (и много чужди такива) в името на свободата и свалянето на престъпния режим в Гилиад. Както при всичко друго, антиутопичната държава е разработила нов и странен ритуал за погребване на слугините, включващ участие на всички живи такива. Никой не пролива сълза за жените в червено, така че остава отговорност на тях самите да се изпратят към Отвъдното. Най-тъжното в случая е, че героините дори остават неназовани – Леля Лидия рецитира имената им, но това са фалшивите им идентичности, показващи принадлежността към съответните съпрузи и наложени им от режима. Вероятно никога няма да разберем как са се казвали наистина. Единственото положително в случая е, че поне няма да бъдат измъчвани и изнасилвани повече – за тях така или иначе смъртта е единственият изход от Гилиад.

3. Падналите в битката с белите бродници – Игра на тронове

Осми сезон на „Игра на тронове“ е погребение сам по себе си – още с първите епизоди беше погребана любовта ни към сериала. Сцената с изгарянето на падналите в битката с белите бродници е красива и изпъква на фона на повечето сериали, но дори и тук сценаристите можеха да постигнат повече предвид средствата, с които разполагаха. Все пак трябва да отчетем впечатляващите мащаби, както и емоционалния заряд на това всеки от главните герои да погребва по един друг такъв, който е изиграл важна част от личната му история. Накрая пък Джон Сноу изнася прочувствена реч, в която все пак има елемент на тържествуване – северняците и техните съюзници от югоизток току-що са победили най-голямата заплаха за човечеството, а падналите в боя не са дали живота си напразно. Едва ли някой може да се надява на по-смислена и героична смърт.

2. Ейриам – Стар Трек: Дискавъри

Първото разклонение на „Стар Трек“ от новата ера на франчайза тръгна силно, направи и добър втори сезон, макар част от решенията в него да бяха странни. Подобен елемент има при Ейриам, която изведнъж се превърна от фонов персонаж в главен герой за 1 серия, след което умря и получи погребение, по-зрелищно и трогателно от това на Спок. Изнасят се прочувствени речи, Сару пее мистична песен в нейна чест, а накрая тялото й е изпратено към звездите. На това му се казва красиво погребение! Дай боже и нас така да изпратят някой ден като ни дойде времето.

1. Лагерта – Викинги

Може би най-зрелищното погребение в телевизията до момента, а и всъщност повод за тази класация. В най-новите епизоди на „Викинги“ легендата на Лагерта най-накрая завършва. Надживяла великия Рагнар Лодброк и почти надминала славата му, тя остава персонаж, достоен за възхищение, през целия сериал. След смъртта й нейните приятели организират изпращане по пътя й към Валхала, каквото Скандинавия едва ли е виждала досега. Vikings винаги са се старали да показват подробно обичаите и ритуалите на древните народи, но тук надминават себе си. Накрая, през погледа на внучката й, е показан духът на Лагерта, съпроводен от валкириите към вечността с нейния любим Рагнар. Емоционалният заряд на сериала по принцип не е много висок, други персонажи не са изпращани с толкова почести, но ако пролеете една сълза за тази норвежка девойка с щит, ще бъде напълно разбираемо.

Съгласни ли сте с тази злокобна класация? Изпуснали ли сме някое по-важно и красиво погребение в сериал от жанра, на което вие сте си изплакали очите? Със сигурност и в киното има много красиви прощални сцени, например отдаването на чест на Йонду от „Пазители на галактиката, vol. 2“:

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
10 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

бгр

Старгейт екипа беше пленен от Призраците,те взеха днк от Карсън.След това нашите успяха да избягат,а от взетото днк призраците направиха клонинг.По късно последва „смъртта“ на Карсън докато клонинга беше в плен – след това екипа превзе базата и го откриха там.Епизоди по късно самия клонинг умря,нещо съм забравил как.
Горе долу това беше хронологията,може да бъркам нещо но едва ли – Атлантида е на 2-ро място в личната ми класация,наравно със Спартак („Кръв и Пясък“ , „Богове на Арената“ , „Войната на Прокълнатите“).
Ха,сега като го написах не мога да повярвам че съм качил Спартак на второ място,и там си имаше гей пропаганда.

Петър Атанасов

Ако говорим само за смърт, да, Дона щеше да влезе 🙂

За Карсън аз не си спомням, неговия клонинг не беше ли копиран по-рано, тоест преди смъртта на оригинала? Съответно, оригиналът си остава мъртъв, а клонингът вече е отделна личност?

Ако умреш и имаш клонинг,
Водиш ли се още умрял, или си умрял само в периода от смъртта до създаването на клонинга*.
*-говорим за клонинг, който е наследил и спомени, начин на мислене и т.н.
🙂

Нед Ласков

Ейми и Рори си беше трогателно дори за мен, който не ги харесваше особено. Лицето на Бо идва на ум като едно от най-…
И можеше наистина да разчупиш класацията с раздялата с Дона, с истинската Дона, която по един или друг начин си умря.
Може би няма толкова трогателни погребения конкретно (щом за това е касацията), но в хубавите сезони поне си имаше достатъчно трогателна смърт на герой.

бгр

Умря два пъти.Така че и двамата не сме прави.

Петър Атанасов

бгр Карсън така си умря, онзи следващият беше клонинг.

@Нед Не се сещам за зрелищни и разплакващи погребения там… Евентуално можеше да включа изпращането на планетата Земя в епизод 01х02 🙂

Нед Ласков

Аз не приемам, че в класацията не присъства Доктор Кой. Толкова много има там, че дори не мога да кажа кое трябва да е в класацията. Да не говорим за Дона, която не я погребахме, но според мен съдбата й бе по-лоша.

бгр

Карсън Бекет не умря точно както е описано.По късно в сериала нашите атакуваха база на Призраците и го откриха затворен там.Имаше там някакво продължение на историята му,но съм позабравил.

Историята на Ейриам наистина беше …. тъжна и трогателна – не се сещам а други прилагателни.