7 сериала, които продължиха твърде дълго

ТВ-продукции, започнали силно, но завършили слабо.

Всички обичаме любимите си сериали и се надяваме да продължат да ни радват завинаги. На немалко от тях им се получава, дори стават по-добри с времето. Но в масовия случай колкото по-дълго продължава един сериал, толкова повече се изчерпват сценаристите му и толкова по-скучен става той. Магията се губи, зрителите се отказват, а последните фенове се чудят защо още гледат и се надяват скоро да се сложи край на мъките по един или друг начин.

В тази класация ще ви предупредим за няколко сериала от точно този тип. Всички изброени безспорно започват много силно, първите им сезони са страхотни, дори граничещи с шедьоври. Постепенно обаче качеството им пада, пада, пада… докато стигне дъното, след което го пробива и продължава да пада. Не казваме да не ги гледате, защото в началото определено са зарибяващи, някои от тях са дори задължителни, за да твърдите, че сте културни хора в крак с времето. Но си имайте едно наум, че има шанс да не стигнете до края им… Ето и най-големите падения във фантастиката по телевизията, като критериите за влизане са наличие на поне пет сезона и осезаема деградация на последните спрямо първите сезони:

7. American Horror Story – 6+ сезона

Започваме малко условно със „Зловеща семейна история“. Условно, защото всеки сезон (уж) представлява отделна и самостоятелна история, което означава, че винаги може следващият да се окаже произведение на висшето изкуство. Но пък мястото тук е заслужено, защото от 2 сезон досега качеството на сезоните стабилно и прогресивно намалява. В първите две години ни бяха представени интересни и завладяващи сюжети, не съвсем без кусури, но пък нестандартни и със страхотна режисура. След това интересните моменти и последователността в повествованието намаляваха, а кусурите се увеличаваха. В шести сезон режисурата вече беше трагична, историята нямаше никакъв смисъл, а смъртта на даден персонаж беше не трагедия, която да трогне зрителя, а добре дошла поредна стъпка към края. Има шанс сериалът да се поправи със следващите си сезони, но като знаем, че идеята е тази година да гледаме хорър-история за президентска надпревара, а по някое време след това пресичане на първи с трети сезон, но вероятно без Джесика Ланг… Някак си не сме обнадеждени, че тенденцията на спад ще бъде прекъсната. Тук обаче трябва да се отбележи, че мненията варират – за много хора шести сезон е доста силен, други пък отбелязват четвърти или пети като свои любими. Затова и „Зловеща семейна история“ е толкова назад в класацията.

6. Buffy: The Vampire Slayer – 7 сезона

Бъфи си е направо културен феномен от 90-те години на миналия век. Тийнейджърката, която отърва градчето си от купища свръхестествени злодеи, но предимно гадните вампири (нищо, че междувременно се залюби с двама от тях), послужи за вдъхновение на девойките да бъдат по-смели и нахакани, а на момчетата да възприемат момичетата като свои достойни и равни другарки в живота. Да не говорим, че започна грандиозната кариера на Джос Уедън, тогава просто непознат и незаслужаващ доверие, но пълен с идеи творец, а днес – режисьор на най-големите блокбъстъри. Сериалът обаче е пример за очевидна деградация. Идеалният му край идва с финала на пети сезон, но зрителите искат още. Спадът в шести сезон е осезаем, въпреки че и там има добри епизоди, а седми сезон просто е болезнен за гледане – през цялото време героите чакат да се появи големият лош вампир и нищо друго не се случва. Финалът пък… е, поне гарантира край. По-бърза е деградацията в разклонението – „Ейнджъл“, което ревностно следва тенденцията на своя сериал-майка. Бъфи обаче не влиза в топ 5, защото разликата между сезоните не е толкова трагична, колкото на долните примери.

5. Smallville – 10 сезона

Порастването на Кларк Кент, бъдещият Супермен, има приличен потенциал и го реализира напълно, и то във времена, в които комиксовите герои трудно се адаптират за малък екран. През първите години сериалът се поддържа свеж с интересни сюжети и добавяне на още персонажи от вселената на DC. И то с фокус върху драмата, често тийнейджърска, а не върху космически битки. Днешните фенове на „Стрелата“ и многобройните му разклонения може да не се впечатлят, но за началото на века 10 сезона за такава концепция са си постижение. За нещастие, през последните години сценаристите все повече се чудят как да забавят историята, защото знаят, че Кларк Кент скоро трябва да стане на Супермен, но точат събитието до безкрай, защото знаят, че след това ще трябва да завършат сериала и паричките им ще секнат. От това обстоятелство произтичат сериите, в които нищо не става, и разточването на сюжета като свинско черво. „Смолвил“ заема пето място, защото поначало не е толкова гениален.

4. Supernatural – 12+ сезона

Историята на Сам и Дийн от „Свръхестествено“ започва доста обещаващо и стегнато. Двамата братя стават ловци на демони, травмирани след като един такъв убива майка им докато са малки и приятелката на Сам – в наши дни. Основната история се развива в някои от епизодите, обикновено началото и края на сезона, а през останалото време двамата се изправят срещу епизодични злодеи. Постепенно двамата се намесват в битката между Рая и Ада. Идеалният финал идва с пети сезон, но феновете все още са многобройни и телевизията не иска да се отказва от гарантирано високия рейтинг. В резултат започват да се измислят нови истории, да се изопачават събития от старите и въобще да се вършат всякакви безобразия в опит да се изкара още хляб от изчерпаната вселена. Почитатели, журналисти, критици – всички те се питат с всяка следваща година кога ще дойде краят, но той все не идва. Никой не може да ви каже колко точно пъти вече са умирали и са се съживявали герои, сигурно и самите сценаристи вече не знаят. В интерес на истината, текущият 12-ти сезон не е толкова лош. Но малцина от оригиналните фенове някога ще го гледат – повечето са се отказали от сериала още преди години и не могат да повярват, че още продължава – чуденето им как това е възможно ще продължи поне още една година, тъй като официално е поръчан 13-ти и никой в телевизията не мисли да го приключва скоро.

3. True Blood – 7 сезона

Смел, провокативен, нестандартен и в същото време подходящ за масовата публика – „Истинска кръв“ тръгва с голямата кошница и я препълва – то не бяха Емита, Златни глобуси, избори на публиката и какво ли още не. Само Златен пенис няма, въпреки че би му отивал. Суки Стакхаус е сервитьорка в затънтено малко градче, която може да чете мисли. В нейния свят вампирите са се разкрили и живеят открито сред хората, но в забатачения в задника на географията Бон Темпс засега остават встрани от световните процеси. Незадълго. Там се заселва вампирът Бил Комптън и той се оказва единственият, чиито мисли са недостъпни за Суки. Противно на логиката и общественото мнение, между двамата пламва любов. Но романсът им постоянно е бомбардиран от проблеми и заплахи, с които няма кой друг да се справи – вампирски войни, върколаци, менада, феи, вещици и какви ли още не изроди се изсипват върху градчето. За съжаление, и тук качеството осезаемо пада. Първите три сезона са много силни, в четвърти нещо се губи, но все пак има защо още да се гледа, а в пети, шести и седми вече ситуацията е трагична. Персонажите стават пародии на самите себе си, историите вече не са интересни, а сексът и кървищата отдавна са се изчерпали като методи за задържане на зрителското внимание. Така финалът на сериала в седми сезон, вместо да е експлозивен и грандиозен, просто признава изфирясването на историята и слага край на мъките на тези от зрителите, които още не са зарязали продукцията.

2. Heroes – 5 сезона

„Герои“ е на границата за влизане в класацията, защото има точно 5 сезона, единият от които е в резултат на модата да се „съживяват“ стари и спрени без завършек сериали. Но пък какво скоростно пропадане! Първият сезон е наистина уникален. Оригинална комиксово-супергеройска история, но в сложен и заплетен сюжет, който ще грабне вниманието и ще завладее ума ви. Зрели персонажи с истински проблеми и впечатляващи способности. Съдбата на света виси на косъм, а сюжетът е динамичен и напрегнат. Напълно заслужено сериалът става моментален хит с легиони от фенове. По неприятно стечение на обстоятелствата обаче втори сезон е претупан и съкратен – точно когато трябва да го продуцират, сценаристите в САЩ се вдигат на стачка за по-високи заплати. Но ако тя може да бъде оправдание за проблемите тогава, то на следващата година вече си проличава, че авторите са започнали да се изчерпват. Четвърти сезон пък е пълна скръб, обида за феновете и убиец на кариерите на повечето от актьорите. Ако в горните примери от класацията деградацията става малко по-бавно, което позволява на зрителите постепенно да се отказват, тук споменът за великите епизоди все още е пресен, а спадът е толкова рязък, че аудиторията е направо наплюта в лицето и брутално изгонена. Години по-късно Тим Кринг опитва да направи съживяване и пуска пети сезон. Повечето от старите актьори обаче изобщо не си правят труда да се върнат, а качеството на историята по никакъв начин не оправдава съществуването й.

1. Once Upon a Time – 6(+?) сезона

Първи сезон на „Имало едно време“ положително изненадва всеки, докоснал се до него. Персонажите от любимите ви приказки са пренесени в градче от нашия свят, но без спомени за миналото си. Когато в Сторибрук пристига Ема Суон обаче, предсказаното вдигане на проклятието най-накрая започва. Плюсовете на онези първи 22 серии са в изобилие – от напрегнатия сюжет, изпълнен с вълнуващи и неочаквани обрати на почти всяка крачка, до метафорите и посланията, деликатно отправени към зрителя. Очаквано, следва подновяване за втори сезон. Там обаче вече започват проблемите. Историята започва да губи пара, личи си, че няма голям план отвъд успешното начало. В трети сезон видимо започват да стават абсурдни опитите на сценаристите да изкарат всеки герой добър, но все пак да го лутат между светлината и мрака в опит да изкопчат нов обрат, и самите те сякаш се усещат, че е време да приключат – финалът на трети сезон е доста силен и подходящ за последно сбогом. Да, но телевизията на Дисни, ABC, има интерес сериалът да продължи – все още е гледан, а и помага значително за промоцията на големите филми на компанията-майка, поддържайки интереса към приказките. Така действията на героите постепенно престават да имат смисъл, сюжетите не отиват никъде, събитията вече се случват механично и предсказуемо, дори и най-абсурдните. Последната по-прилична част беше първата половина от пети сезон, която леко обръща концепцията, но оттам нататък става просто безпредметно да се гледа. В момента тече шести сезон, като сценаристите са обявили, че тази година ще завършат сюжета с тези герои, а след това, ако телевизията пак иска да поръчва нови серии, могат да започнат наново, с нови персонажи. Едва ли ще се стигне дотам, защото аудиторията сега представлява по-малко от 1/3 от някогашната и продължава да намалява. Но кой знае… Дано поне финалът да е силен.

 

Въпреки цялата критика по адрес на тези сериали, трябва да им се признае силното начало. Повечето от тях (само „Герои“ е изключение) са или завършени или със сигурност ще получат финал на историите си. Това донякъде ги прави по-подходящи за гледане от хубавите сериали, спрени без време и без завършек. Кой знае, може би някой ден телевизиите и сценаристите ще се научат, че е по-добре да завършват проектите си докато са свежи и харесвани, а не да ги изцеждат до съсухряне. В крайна сметка, не е ли по-добре да имаш хубав продукт от начало до край, който да остане в историята и да бъде гледан години след финала си, отколкото проточен сериал, от който дори най-верните фенове вече се отричат?

Какво мислите вие? Съгласни ли сте с класацията – заслужават ли тези сериали да са в нея и кои други сме пропуснали?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
13 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мариа Петрова

Според мен не е вярно Once upon a time е имал винаги много интересни сезони и беше страхотен

Камелия Христова
aeryn

Забравил си Лекс, койото е с 3 сезона повече от необходимото и за Досиетата съм съгласна. Да има супер яките епизоди в последните сезони… но е ужасно дълъг, бавен и доскуча яко.
И Хироус не е толкова брутално дълъг. Беше все още що-годе интересен почти до края си. Виж Загубените… беше тежко падение.

Петя Ивайлова

Дженифър Морисън е отказала да си поднови договора – дори тя знае, че сериалът й е блато ))

Н.И.

Между другото, има сериал, по-дълъг от „Дързост и красота“ – „Пътеводна светлина/Guilding light“. Започнал е през далечната 1937 г.като радиопиеса, пренесъл се е на екран през 1952 г. и завършва през 2009 г. с общо 18 262 епизода.

Н.И.

И аз не съм съгласен за „Имало едно време“- все още има смисъл повече от някои други прехвалени продукции.

e01

За „Имало едно време“ не съм съгласен, различните сезони разкриват съвсем различни истории. А за Герои… там пък нещо ми остана незавършено, на мен ми липсва сезон още поне, и не съм съгласен, че е изтъркан.

Старгейтите колкото и да ми харесваха имаше епизоди които направо ги прецъквах, имаше и такива с почти сходен сюжет. Така, че не съм съвсем съгласен, че списаните тук са дъното.

Нещо което наистина е изтъркано е например Power Rangers всичките му части, или Бързи и Яростни които с последните си филми могат спокойно да се класират и в жанра.

Петър Атанасов

За Досиетата не съм съгласен. 8 сезон там ми е любимият, има страхотни истории, там ми е и любимият епизод с гадния индиец с количката. Новите агенти ми харесват повече от Мълдър и Скъли, а пък между Мълдър и Скъли отношенията стават доста по-зрели, което ми харесва. В пети, шести и седми сезон също има много добри епизоди, като цяло впечатлението ми от тях е по-добро, отколкото от 2, 3 и 4. Затова и Досиетата съм ги писал в сериалите, които стават по-добри с времето. Разбира се, ако 11-ти сезон е също толкова тъп колкото 10-ти, а след това направят и 12-ти, който да е още по-тъп, ще трябва да ги преместим в лошата класация. Или пък да им направим нова – за най-некадърни съживявания.

рин

Почти съгласен 🙂 Smallville е от приказките в които е важно потапянето в атмосферата, а 10 сезона са си 10 сезона. Все пак е за Кларк в тинейджърските му години, вярно че можеше и с по-малко сезони, но някой от любимите ми епизоди са дори в 9ти сезон с лигата :). Докато някой ден бих го пуснал отново, останалите споменати сериали никога. Ако все още има стари фенове, новия Krypton за бащата на Кал Ел се задава скоро.

Липсва X-Files в тази класация.

Славяна

Истинска кръв беше първия сериал с такива ужасии, който гледах в по-зряла възраст и доста ме впечатляваше, но последните два сезона бяха абсурдни.. радвам се, че го прекратиха, пък макар и по начин далеч от тона на целия сериал… очаквах малко повече кръв ?
Имало едно време.. ах колко прекрасно начало, колко заплетени истории, напрежението от разкриването кой какъв и защо такъв… мда и всичко се скапа след 1ви сезон. Искрено се надявам това да е последния сезон, защото и аз ще се откажа вече…
Дързост и красота се борят за рекорд на Гинес. Освен ако не са го спечелили вече, не знам колко епиЗода им оставаха…

Петя Ивайлова

😀 Все пак не е фантастика. Но иначе да – той ще продължи, докато някой не им взриви студиото (ако имат такова – може да снимат по домовете на актьорите).

Деница Т.

Ами „Дързост и красота“?

Петя Ивайлова

„Имало едно време“ ме изумява с това, че все не свършва и не свършва. Отдавна не го гледам, но се чудя как актьорите не ги е срам – особено тези от тях, които не искат да се превърнат в обикновени сапунени актьори (като тези от „Дързост и красота“). Робърт Карлайл трябва да се махне от там скоро!

Nedev88

Ами аз съм от тези, които харесват шести сезон на ЗСИ, въпреки глупавите моменти. Поне се гледаше леко, докато Фрийк шоуто беше по-безинтересен отколкото изглежда, а Хотела беше мъчение, което дори не догледах. Къщата също не ме впечатли особено. Лудницата и вещиците най-много ми харесаха.

Бъфито се чудя как изобщо е минал 2 сезона. Супермен – пас. Свръхестествено – не може да ме зариби, а и не виждам смисъл да гледам нещо, на което и евентуалните ми внуци няма да видят финала.