Да поемем ли звездния риск с Крис Бънч?

Ревю на „Звезден риск“ ООД“ на Крис Бънч, изд. „Бард“

Известен като автор на научно-фантастични и фентъзи романи, Крис Бънч е роден през 1943 година във Фресно, Калифорния. Той взима участие във войната във Виетнам (което му помага доста с писането на военна тематика), след което става редактор на различни списания и се отдава на писането на книги. Има доста творби, като едва половината от тях са преведени и издадени в България. Може да сте срещали „Кралят маг“ или поредицата „Стен“ на която той е съавтор.

zvezden risk ccc„Звезден риск“ ООД“ е написана през 2002 година, като е издадена 2010-та в България, от издателство „Бард“. На пръв поглед малка книжка, която не прави особено впечатление с описанието си на задната корица, пък и със самите корици. След прочитането бих казал, че това е едно леко и разтоварващо четиво за през уикенда или пък по пътя в градски транспорт. Съдаржанието й се побира в 350 малки странички и то с немалък шрифт, което я прави перфектна за едно бързо прочитане наведнъж без да се накъсва историята която и без това се развива в доста бързи темпове. Аз лично направих грешката (прескачайки на тази книжка от фентъзи поредици като „Колелото на времето“ и „Песен за огън и лед“), да очаквам доста развити персонажи в които да се влюбя и които да ми липсват след това. Всъщност нещата въобще не са така. Героите са общо взето само представени с по 2-3 изречения и по една историйка от миналото им и развитие в тях на практика липсва. Отгоре на това не са и много оригинални, но пък си се вписват добре в цялата атмосфера – бивши военни (повечето) със спорни морални ценности които биха приели почти всякаква работа, стига да им бъде заплатено достатъчно. А атмосферата типичната за повечето в sci-fi светове – много колонизирани планети с висока престъпност и мизеруване на хората с нисък социален статус.

И така, нашите герои – Фридрих Фон Балдур – бивш военен на средна възраст, който лъже за постиженията и уменията си, пък дори и за името си, и Мишел Рис – отново бивш войник от специалните служби, напуснала заради спречкване с по–висшестоящ, решават да се занимават с наемническа работа в орханителния бизнес. Към тях по–късно се присъединяват Джасмин Кинг, Аманандрала Грокономонслф (не, не съм го написал грешно, но на кратко Грок :D) и Чес Гуднайт. Първата е бивша служителка на най–голямата конкуренция на новооткритата компания на нашите герои. Освен това, разбира се, е и много красива, умна, може да намери всеки и всичко за всеки и разни други качества, заради които е смятана за андроид. Грок е единственият „извънземен“ персонаж в цялата книга. Той се занимава с джаджите, нужни на екипа и най–важното инвестира всичките си спестявания в „Звезден риск“ ООД. Чес Гуднайт е може би най–интересният персонаж – отново бивш военен, но този път „подобрен“. Има забързани реакции, повишен слух и куп други способности, като най–готиното е, че може да влиза в режим, в който може да се движи изключително бързо и да прави всякакви щуротии. Разбира се това не идва без съответната цена – след изтощаването на батериите, които захранват този му режим, той трябва да яде много пържоли и да спи общо взето едно денонощие за да се възстанови… горкия той :D. Няма как той да не е женкарят на групата и, за да е всичко по–интересно, повечето пъти получава откази, което е съпроводено с приятни емоции за нас читателите.

Първата задача на нашите герои е да защитават миньорите на Транскутенай Майнинг, които биват избивани от неизвестни нападатели по неизвестни причини. Те закупуват кораби, оръжия и наемат доста персонал с парите, предоставени от работодателите им, и веднага се захващат със задачата. Като цяло действието, както ви споменах вече, се развива доста бързо и малко по малко се намира информация за нападателите и мотива им. Историята няма много завъртяни моменти и повечето неща са напълно предвидими. Не очаквайте и каквито и да е задълбочени теми за различните проблеми, произлизащи от обстановката на книгата, но това не пречи тя да е забавна и интересна за феновете на жанра. Ще можете да се порадвате на няколко кратки космически битки, боища в баровете и секретни операции с тук-там неочакван развой.

Като цяло съм доволен, че отделих време на това четиво и смятам да прочета и следващата книжка от поредицата, която бе издадена в България септември тази година – „Светът на мошениците“.

 

БележникМоята оценка:

История – 4
Герои – 4
Стил на писане – 5
Eлементи на изненада – 3
Теми за размисъл – 2
Емоционален заряд – 4.5
Фантастични елементи – 6
Степен на оригиналност – 4
Старание на автора – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 4

Общ успех: Добър (4.25)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |