Дейвид Йейтс ще разпъне Доктора на голям екран

Слуховете за кинофилм по „Доктор кой“ вече се потвърждават с изказването на режисьора на „Хари Потър“.

Самозабравил ли се е Дейвид Йейтс или наистина може да ни предложи нещо свежо и интересно?

Дейвид Йейтс обяви в началото на седмицата, че работи по филм за „Доктор кой“. Според Variety, режисьорът на „Хари Потър“ ще разработи новия проект с Джейн Трантър от BBC Worldwide (както знаем, именно BBC държи авторските права за интелектуалната собственост). А ето и превода на самия цитат:

„В момента търсим сценаристи. Ще поработим две-три години докато го направим като хората. Концепцията ще бъде радикално трансформирана, за да пасне на големия екран. Ръсел Т. Дейвис и Стивън Мофат са оставили своите следи, техният принос е фантастичен, но ние ще трябва да оставим това настрана и да започнем от нулата. Искаме да придадем на филма британска чувствителност, но Стийв Клоувс написа филмите за Хари Потър и се справи със същото изискване безпроблемно, така че търсим и американски сценаристи. Идеята за пътуващ във времето Господар на времето е много силна, защото позволява разгръщане на сюжета и драмата в много времеви измерения.

Това кратко изказване предизвика много крайни мнения сред феновете на „Доктор кой“.

От една страна за филм се говори много отдавна, но досега нямаше нищо конкретно. А какво по-хубаво за един сериал да се разшири и за големия екран? Филмите за киното много по-бързо обикалят света и помагат да се разпространи популярността на по-бавно пътуващите сериали. Този ход например помогна на „Досиетата Х“ през 90-те години да запази хитовия си статус и да изкара още няколко сезона. Киноманите, които са подочували по нещичко за сериала през годините, но не са го гледали, също приветстват новината, че Доктора ще достигне и до тях.

Самият Йейтс отдавна е доказано име в киноиндустрията, а неговата намеса беше повече от благотворна за „Хари Потър“. Филмите успешно пренесоха книгите на Дж. К. Роулинг в киносалона и я направиха не само популярна, но и неприлично богата.

Засега Мат Смит ще се подвизава като Доктора само на малкия екран.

Но в казаното от Йейтс има една ключова част, която разгневява повечето фенове на сериала – той няма да продължи работата на Дейвис и Мофат, а ще започне от нулата. Това означава, че филмовият режисьор иска да преработи цялата концепция и да направи нещо коренно различно от излъчваното по BBC. Това няма да е познатият ни Доктор с неговите си правила и принципи, нито ще можем да очакваме същата многопластовост и сложност на сюжета, както по телевизията. Ще бъде нещо ново, а това може да е за добро или за лошо. Естествено, това никак не е радостно за ревностните почитатели на сериала, чиято продукция и без друго в момента страда от икономическата криза. Телевизионният вариант се радва на много обич от критиците и ще бъде много трудно да се направи нещо дори малко по-добро от него. Като знаем и в какви времена живеем – още повече.

Холивуд отдавна страда от липса на оригиналност и това е всеизвестен факт. Никой не се оплаква, защото засега формулата работи. Стари, но сравнително забравени идеи (от отдавнашни книги, филми, сериали) се взимат, преиначават се и се опростяват за днешната публика, и се правят наново. След като Холивуд видя, че паричките валят, кавърите се превърнаха в масова мания, а киното започна да ползва най-актуалните и най-скорошните мании, за да подсигури успеха си. Феновете на спрените сериали се тълпят в киносалоните, за да видят новия продукт, дори и да знаят, че идеята е опорочена, само от лоялност към старата си любов. След това се оказват разочаровани и се оплакват по форумите, но вече е късно – продуцентите отдавна са напълнили джобовете си с продажбата на билетите. Парадоксално, но отново може да дадем пример с „Досиетата Х“ – вторият филм тотално захрачи последните два сезона, уж с идеята да допадне на нови зрители, при което се оказа тотален провал в бокс-офиса. Но всичко това е донякъде простено, защото сериалите са спрени отдавна и идеята за момента не се експлоатира. Тук става дума за преиначаване на все още продължаващ сериал.

Слуховете, че Джони Деп може да изиграе Доктора в кино версията, отвратиха голяма част от феновете на сериала. Но въпросът кой да изиграе Доктора и придружителката му за големия екран, сега, когато знаем, че филмът със сигурност ще се случи, рано или късно ще излезе на дневен ред и ще разбуни отново духовете.

Оттук има два начина нещата да се развият, като всъщност и двата не изглеждат особено благоприятни за сериала (което пък логично води до въпроса защо BBC позволява така да се експлоатира и променя идея, която си работи добре от половин век насам). Ако филмът се окаже добър, хората го харесат и го направят хит в бокс-офиса, то той ще засенчи сериала. Ще започнат да му се правят продължения, като неговата концепция сама ще заприлича на сериал, а това ще обърка феновете. Може би една част от новите зрители ще се заинтересуват достатъчно, за да дадат шанс и на сериала, но е по-вероятно по-голяма част от „небрежните“ зрители на сериала да се откажат от него, за да се отдадат на филма. Но този вариант не е толкова вероятен – като цяло кино публиката се отнася с пренебрежение към филмите по сериали, а повечето фенове на сериала ще бойкотират по всички възможни начини версията на Дейвид Йейтс, което ще навреди на имиджа и успеха му. Именно заради такива фенове Vertigo Entertainment охладиха ентусиазма си си да направят нов филм за „Бъфи – убийцата на вампири“ без да се възползват от услугите на Джос Уедън или оригиналните актьори.

Вариант 2: Филмът се оказва лош, засипва се с негативни коментари и бързо потъва в забвение. Сериалът ще продължи, но вече върху идеята, на която се крепи, ще е лепнато срамното петно на филма, което със сигурност ще попречи на голяма част от евентуалните нови зрители в бъдещето да му дадат шанс, а така малко по малко рейтингите ще започнат да падат.

Разбира се, все още нямаме основания да мислим толкова негативно. Doctor Who е най-дълго продължаващият фантастичен сериал в историята на телевизиите по света изобщо. През историята си е имал много пикове и спадове, минал е през различни изпитания, но ето, че е хит и днес. Още отсега Мофат е седнал да мисли какво да направи през 2013 година, когато сериалът има 50-годишен юбилей, за да отбележи събитието подобаващо. Междувременно е имало немалко опити на външни хора да се прикачат към популярността на сериала, включително и невъзприетите от феновете филми от 1965 и 1966 с далеците. Филмът през 1996 е възприет като част от официалната история на Доктора с важната уговорка, че е доста различен (в лош смисъл) от сериала. Напук на всичко обаче „Доктор кой“ в телевизионния си формат продължава да се излъчва и да печели възхищението на малки и големи, зрители и критици. Може пък филмът изобщо да не му се отрази?

След излизането си, новината породи и някои интересни реакции.

Така или иначе има още доста вода да изтече докато стане филмът, а дотогава Стивън Мофат ще продължава да си върши работата за телевизионната версия. Само бъдещето ще покаже дали Доктора ще стане кинозвезда или ще отиде на кино.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
20 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Lindsinka

Джони Деп?! OMG 😀 Да,той е невероятен!Но тази роля не му отива… Никак дори…. :X

Не съм гледал нито един епизод от сериала – не, извинявам се – пуснах първи от първи сезон, но не можах да изтрая и половината, може би проблемът е бил в мен – но ще гледам игралната версия само заради Дейвид Йейтс, който превърна дори последните серии на „Хари Потър“ в качествено кинематографично зрелище.

Нед Ласков

A to4no tova nikoga niama da go ima vav filma!

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Съгласен!!!

Петър Атанасов

Виждате ли сега какво имам предвид за влиянието на филма 🙂 Ако е хубав – я се прежалите вие двете да гледате сериала, я не. Ако е лош, ще си кажете, че никога няма да погледнете сериала!

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Ще се опитам накратко да ви кажа нещо за сериала:

„Доктор Кой“ не е сериал, който може да се причисли към даден жанр – в него ще откриеш екшън, комедия, приключение, научна фантастика, драма, романтика, ужаси и какво ли още не! Един епизод може да те изплаши, да те накара да се замислиш върху важна тема, да те разсмее и да те разплаче за по-малко от 50 минути. Уникалното съчетание на динамика и драматични забавения няма да ти позволи дори за миг да откъснеш погледа си от екрана! Докато го гледаш ще те лазят тръпки, ще те залива гореща пот или ще те боли корема от смях… „Доктор Кой“ е сериал, в който има за всекиго по нещо и то по много!!!

WARNING!!!
Не се препоръчва за хора с малки сърца и умове, в които няма място за необятната вселена на Доктора!

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Рестартиране не е точната дума! А това е едни от главните козове на сериала – как мислиш не е доскучал на толкова хора вече 50 години? Точно благодарение на промяната. Естествено тя винаги трябва да е в мярка…
Доктора е като пластелин в ръцете на сценаристите, затова винаги е непредсказуем и изненадва. А с „трол“ като Мофат (казвам го с много уважение и любов) за сценарист, от сериала може да очакваш всичко и само едно е сигурно – че ще се изкефиш!

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Ако ти хареса филма – гледай сериала. Ако не ти хареса – пак гледай сериала, няма да съжаляваш!!!

Мира
Pepper

+1

Петя Ивайлова
petia84

аз пък не съм гледала нито една серия, макар че съм чувала от познати, и съм чела, много положителни неща за сериала. Причината, честно казано е, че от това, което прегледах из нета, ми изглежда, че от няколко десетилетия непрекъснато го рестартират – колкото и да има приемственост всеки нов актьор играе по свой начин Доктора (нещо като при Джеймс Бонд, май), и всеки нов екип оставя своя следа.
Кино версията ми изглежда като чист старт, и със сигурност ще се поинтересувам от този филм. Щом има два сериала „Да бъдеш човек“, които не си пречат, не знам как може една кино-поредица, особено ако е успешна, да попречи на сериала.
Все пак се надявам, че главният актьор няма да е Джони Деп – той е готин, но ми се струва, че не става за това.

Мира
Pepper

Аз пък ще гледам филма и ако ми хареса тогава ще мина на сериала.

Петър Атанасов

От феновете не, но от небрежните зрители, поне според мен, има шанс. Всеки сериал има хард-кор фенове и небрежни зрители. Небрежните, като бройка, обикновено са повече от хард-коровете. Всъщност именно заради това милионите сериали с полицаи и адвокати, които нямат обща свързваща история между сериите си, са успешни – може дори да имат по-малко хард-кор фенове от някой фантастичен сериал, но небрежните зрители са страшно много. За съжаление именно втората група има по-голямо влияние върху рейтингите.
Е, все пак имаме и много положителни примери, при които супер запалени хард-кор фенове спасяват сериала – „Джерико“ и „Експериментът“ например 🙂 Така че хард-коровете все пак са си важен коз на фантастичните сериали, които по правило имат по-малко, но по-запалени фенове.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Напълно съм съгласен за това, че има два варианта – филма да има голям и лош ефект върху сериала или да има добър, но незначителен ефект… според мен рискът, който поема BBC не си заслужава.
За едно не мога да се съглася – никой от феновете на сериала няма да се откаже от него заради филма… е, може да са единици, но на фона на милионите, които го гледат, няма дори да се отрази на статистиката!
Все още отношението ми към филма е много неутрално – разбира се, ще му дам шанс, но няма да очаквам много. Особено след такова поамериканчване на екипа… Не си взеха поука тия тъпи американци – не могат да откраднат духа, публиката и чара на сериала. Ама не се и отказват – трети опит правят вече. Явно са му хвърлили око, ама пак ще стане „очи – пълни, ръце – празни“.

… …
… …