dom za razplata rrr

„Дом за разплата“ – ревю

Колко е тежко бремето на носещите възмездие?

Изображение с име: dom_za_razplata_cccАко очаквате някой посредствен трилър с щастлив и спокоен завършек – по-добре не хващайте този роман! Подгответе се за кървави драми, несправедливи гаври на съдбата и много, много жестокост!

Джон Сол е известен в света на трилъра със своята образност и смразяващи описания на недотам лицеприятни детайли. До тук не ни е изненадвал със слаба книга, повествованията му държат читателя в напрежение до последната страница, след която сякаш пак не можеш да си отдъхнеш… След „Сенки” и „Злото, което не спи”, които удариха върха в класациите на съвременния хорър, „Дом за разплата” отлично се вмества в плеядата от бестселъри, искрящи от творческата биография на Сол.

В общи линии сюжетът започва в типичния за Джон Сол стил – съдби, достойни за окайване, несправедливи обрати, житейски трагедии в стил Дикенс. Деца, принудени да пораснат по-рано от необходимото, с живот, който върви от зле към по-зле. След всеки удар на съдбата следва нов, още по-страшен и така до моментът на разплата… Главната героиня, Сара Крейн, е на 14, с перфектен живот и семейство. В първите няколко страници от книгата майка й се разболява тежко и умира, баща й се пропива и я оставя да се грижи сама за фермата им, една нощ той се сбива в бар и убива човек, и за капак, на връщане, блъска Сара с колата си и я осакатява.

Оттам нататък историята е ясна – затвор за таткото, приемно семейство за Сара, нов „дом”, ново училище. И за да бъде трагедията още по-пълна – приемното семейство прилича на излязло от ужасен кошмар, в новото училище всички се подиграват на недъгавата Сара и на нея й остава единствено да намери утеха в лицето на учителката си по рисуване, която цялото градче смята за вещица, и на съученика си Ник, който пък за разкош страда от психично заболяване и чува гласове, които му нашепват да върши ужасни неща.

Изображение с име: 9780345514257_p0_v1_s260x420Тук се намесва и устремът на Джон Сол към свръхестественото – някак си тримата ни главни герои се оказват свързани от отдавна погребана тайна и като че ли намират утеха само в общуването си един с друг. Ник и Сара усещат, че нещо ги зове към дома на Бетина (учителката по рисуване) – имението „Шатърс”, което пък се оказва, че е било зандан за психично болни хора.

И така, в тази безмилостна реалност, където като че ли от никъде не се процежда лъч надежда, двете деца откриват, че държат в себе си неподозирана сила – а именно да раздават възмездие. Джон Сол безмилостно рисува картините на изтерзани съдби, като развива героите си в синхрон с всяка следваща несправедливост. Надниква доста успешно в главата на дете, приковано от страх, заради гласовете, които чува, и нещата, които му нашепват.

Прелиствайки страница по страница, сякаш се пренасяш наистина в тази объркана и изпълнена с насилие и жестокост психика, ставаш част от съзнанието на неразбран и борещ се със себе си млад човек, усещаш възходите и паденията му като част от твоя собствен вътрешен свят. Малко плашещо, нали?

В същото време се потапяш и в безпомощността на Сара, усещаш бремето, което носи на плещите си и сякаш се потапяш заедно с нея в света на злото, което се е върнало към живот и я зове. Зове сякаш и теб.

Цялото повествование на „Дом за разплата” те кара да стоиш някак на нокти. Авторът изключително успешно успява да играе с въображението на читателя, да докосне най-черните дълбини на страха и ужаса. Безпогрешно пресъздава един свръхестествен съспенс, потапя те дълбоко в реалността, която чертае, чак ти идва да изкрещиш „Не, Сара, не отваряй тази врата!” или да въздъхнеш от облекчение, когато се окаже, че зад нея няма нищо. Това е от романите, които те карат да провериш отново дали си заключил входната си врата, а сутрин като станеш да огледаш дали всичко е така, както си го оставил вечерта. Сюжетът така те увлича и заплита, че започва да ти се струва, че няма как главните ни герои да се измъкнат от такава каша.

Изображение с име: johnsaulПо доста странен начин, задоволявайки първични човешки стремежи за справедливост, Джон Сол успява в крайна сметка да отплете по най-неочаквания начин тази житейска мрежа. С низ от изненадващи събития и обрати, неочаквана смърт и брутална жестокост, успява да раздаде възмездие на прегрешилите. Малко неочаквано съсредоточава тази власт в ръцете на главните си герои. Дава сила на две деца. Сила да раздават справедливост, да убиват. Поставяйки тази сила в ръцете им, той разгръща теми, свързани със стари библейски въпроси – за греха, за прошката, за престъплението и наказанието, за справедливостта, за защитата на тези, които не могат да се защитят сами, падат бариерите на хуманността и забраните на демократично изградените устои на нашия свят. В пълна сила се разгръща философията на „Око за око, зъб за зъб”. Всеки получава това, което е причинил другимо, без милост, без жал, без прошка. Без възможност за изход. И всичко това – от ръцете на две деца. Ще се превърнат ли те в зверове или ще опазят чистотата и добротата на сърцата си?

Финалът е изключително разтърсващ и оставя много отворени теми за размисъл. Не е ли прекалено жестоко възмездието? Заслужават ли си наистина всички тези ужасии? Кой житейски урок е по-ценен – този на възмездието или този на прошката? Олеква ли ти когато отмъстиш? Можеш ли да се опазиш чист, след като ти самият си причинил или си позволил да бъде причинено същото зло, с което си се сблъскал? Морално ли е да използваш силата си да раздаваш жестока справедливост или тази сила не е предназначена за хора? Но, както и заглавието подсказва, това е „Дом за разплата” и никое зло няма да остане безнаказано.

Прочетете тази книга! Задайте си тези въпроси! Огледайте се наоколо, вгледайте се и в себе си – колко пъти сме си представяли какво бихме причинили на някой, който според нас е заслужил наказание, какво би се случило, ако всеки от нас имаше силата да въдворява възмездие? Дали наистина сме добрите хора, за които се мислим? Доколко можем да преминем през сътресенията в живота си, без да се окаляме? Дали силата да наказваш не бива да бъде оставена в ръцете на някой или нещо, по-мъдро, по-благородно от нас? Четете и дерзайте! Ще бъдете потресени, това е гаранция! Потопете се в този свят и гледайте да излезете цели от него!

 

Изображение с име: "Дом за разплата" - ревюМоята оценка:
История – 4.50
Герои – 6
Стил на писане – 5+
Елементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 8
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 4
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 6-

Общ успех: Отличен (5.58)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата